Tikka, hvala, razumem to glede izračuna, saj pravim, da sem že naredila izračun. Samo ta del mi ni jasen, glede tega, če lahko mama mene vpiše kot vzdrževanega člana, ali ne, ker bom potem plačala še več ...ali kako? Kaj to pomeni, če ME vpiše, se kaj spremeni zame? Meni to nič ni jasno ... sej mogoče si mi že odgovorila, pa ne štekam ...bi prosila za obrazložitev računovodski telebanki.
če te mama uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana potem tebi ne velja splošna davčna olajšava (564.400 sit). Več o dohodnini 2005 si lahko prebereš: http://www.gov.si/durs/index.php?lg=sl&f=13.html
Torej, če si nepremičnino kupila leta 2005 in je šlo za reševanje tvojega stanovanjskega problema (torej gre za tvojo prvo nepremičnino) lahko zanjo uveljavljaš olajšavo v višini 4% svoje davčne osnove. Enako olajšavo lahko uveljavljaš še nadaljnjih 14 let.
Bilo bi pa res lepo, če bi DURS vračal denar za nakup nepremičnine (brez zamere, najbrž si samo nerodno napisala)
Mula oprosti, sem preveč računsko napisala. Če te bo mama dala v vzdrževanega člana boš ti še več plačala, ker izgubiš poleg študenstke olajšave 1.200.000 SIT - ki ti več ne pripada ker si presegla 1.600.000 Prihodkov) še splošno olajšavo v znesku 564 K SIT, se pravi gre tvoj celoten prihodek v davčno osnovo. (davčna osnova je tisti znesek, katerega obdavčijo, u olajšavami ta znesek zmanjšuješ, zato je tudi obdavičtev manjša, če nimaš nobene olajšave je davčna osnova tvoj celoten prihodek in ker padeš v prvi davčni razred plačaš dohodnine v vrednosti 16% davčne osnove - manjša kot je, manjša je vrednost teh 16%)
Najbolje je da te mama ne da v vzdrževanega d.č. (lahko te da, ni da ne sme) ampak potem boš res veliko plačala dohodnine (oz. doplačala kar je viška nad že plačano akontacijo). prepračunajta tako, da bo za obe najbolje.
Zgoraj sem ti izračunala vrednost dohodnine brez te splošne olajšave (če bi te mama dala v v.d.č.), ki je precej višji, kot če bi bilo obratno.
Meni še kar ni jasno. Sem slišala že veliko različnih mnenj pa me je vse le še bolj zmedlo. Jaz sem preko študentskega servisa v letu 2005 zaslužila 1.414.525 SIT, drugih prihodkov pa nisem imela. Zanima me, če "me oče lahko uveljaveljavla v svoji doh. napovedi kot vzdrževanega družinskega člana, če jaz ne uveljavljam splošne davčne olajšave.
mislim, da ne. Mislim, da je tisti nižji znesek, ki ga lahko zaslužiš 1.300.000 SIT. Če te starši ne prijavijo kot vzdrževano, lahko zaslužiš do 1,6 mio. Saj je že vse Tikka pojasnila zgoraj.
starši te v vsakem primeru lahko prijavijo kot vzdrževanega člana, samo potem ti ne moreš uveljavljati splošne olajšave v višini 564.000 sit temveč le študentsko v višini 1.200.000 sit; poleg tega lahko študentsko olajšavo uveljavljajo le tisti, ki so zaslužili manj kot 1.600.000 sit. če torej oče uveljavlja ingo kot vzdrževanega člana, bo ingi od presežka (214.000 sit) odmerjena dohodnina (16%), kar je kakšnih 35000 sit, če tega ni seveda že (pre)plačala z akontacijami. Pri takem znesku se po mojem mnenju splača zmeniti z očetom, da on uveljavlja olajšavo, tebi pa primakne za plačilo, ker njemu olajšava za vzdrževanega člana verjetno noter prinese precej več kot 35.000 sit.
Študentu (do 26 let, mora imeti status) se prizna olajšava v višini 1,2 mio, če njegovi obdavčljivi dohodki ne presegajo 1,6 mio (olajšava velja le za dohodke preko ŠS).
105. člen določa splošno olajšavo, ki se prizna zavezancu, pod pogojem, da ga drug rezident NE uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana.
Inga, Xtinax in Mis sta ti prav napisali.Sonja me je narobe interpretirala.
ne glede koliko zaslužiš te starši lahko uveljavljajo kot vzdrževanega člana, ti pa v tem primeru izgubiš splošno olajšavo v znesku 564K SIT. Če zaslužiš več kot 1.600.000 pa izgubiš še posebno študentsko olajšavo v znesku 1.200.000 SIT. (mulin primer, ko lahko izgubi obe, če "da" mami svojo splošno olajšavo)
V tvojem primeru, te lahko tvoj oče da in ti boš plačala - oz. ti bo odmerjeno nekaj fičnikov dohodnine (saj imaš še vedno splošno študenstko olajšavo v znesku 1.200.000), verjetno precej manj kot tvojemu očetu, če te ne da v vzdrževanega - sicer pa je že Xtinax točno to razložila, najboljše da malo skupaj poračunata s pomočjo kakega programa za dohodnino (poglej na dohodnina.com - založba pasadena - je najbolj zanesljiv) in naredita nekaj scenarijev da vidita kako ste bolj na plusu.
Hvala Tikka in Mis. Sem pa naredila izračun že z vsemi računi vred in še vedno plačam cca 60.000 sit. Da bomo lahko imeli še kak neobvezujoč referendum, hudiča, packi
Sicer pa sem to zračunala sama, lahko da sem še kaj spustila, bom itaq še nesla računovodkinji.