Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

prima pomoč

  • prima pomoč je napisal/a na forum v temo 24 ur fokus: Duševno zdravje otrok v Sloveniji.

   20. feb 2017 14:53

   Nekaj statistike iz reportaže 24ur:

   • Skoraj petina otrok ima težave v duševnem zdravju, a pomoči ne dobijo pravočasno.
   • Že vsak 8. otrok potrebuje strokovno pomoč, 8000 otrok jo letno najde.
   • Vedenjske motnje so se v zadnjih 25 letih povečale za 65%.
   • 3 % šoloobveznih otrok ima diagnosticirano hiperkinetično motnjo, več fantov kot deklet. So nemirni, težko se koncentrirajo.

   Kar se je zgodilo v zadnji 20 letih je razpad družin, razpad vrednot, vse je postalo zelo poljubno in dano na izbiro. S tem se je razrahljala struktura, ki otrokom daje varnost, potrebno za zdrav duševni razvoj. Hkrati imamo odrasli premalo časa , da se otrokom temeljito posvetimo. Vedenjske in čustvene težave so tako eden od krikov otrok po pomoči.

   Puberteta je kritično obdobje za razvoj ali poslabšanje duševne motnje, spremembe v možganih so zelo burne, mladostniki pa se srečujejo še s spreminjajočimi zahtevami okolja. Nekaj je stanje odraščanja, včasih pa je stanje bolj resno. Mladostniki z akutno duševno motnjo bi morali biti v začetku videni in obravnavani enkrat tedensko ali vsaj enkrat na dva tedna, naročanja pa potekajo enkrat mesečno, enkrat na tri mesece ali celo na pol leta. To je nedopustno.

   Čakalne dobe v javnem zdravstvu so predolge. Tega se zavedamo vsi, a zakaj ne ukrepamo? Zakaj strokovnjaki ne ponudimo več pomoči? Koliko psihologov in terapevtov ostaja v ozadju, brezposelnih ali neaktiviranih? [b]Obvestimo javnost o dostopnih, hitro dosegljivih oblikah strokovne pomoči za otroke, ki že obstaja pa čeprav izven sistema javnega zdravstva[/b]. Ponavadi v obliki plačljivih psihološko-terapevtskih storitev, v okviru zasebnih ambulant in zavodov, pa tudi že izven institucij (npr. v obliki coachingov za otroke in starše na domu).

   Informiranje javnosti o splošnem stanju in tendencah s strani medijev je sicer dobro, a brez rešitve in poudarka na izhodu iz zaskrbljujočega stanja ljudi ne navdaja z upanjem. Mediji na žalost in prepogosto ne izpostavljajo rešitev ali že obstoječih oblik pomoči, dostopne otrokom in njihovim staršem. Namesto propagiranja duševnega zdravja objavljajo zgolj zaskrbljujoče podatke ter vcepljajo še več negotovosti in strahu, ki ju je že tako preveč.

    

   Sprašujem se, ali to počno izključno zaradi povečanja lastne branosti torej v promocijske namene?

    

   http://www.24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/skoraj-petina-otrok-ima-tezave-v-dusevnem-zdravju-a-pomoci-ne-dobijo-pravocasno.html

   http://www.24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/otroci-s-stiskami-na-psihiatra-cakajo-vec-mesecev.html

    

   mag. Ranja Salmič, univ. dipl. psih., MSc

   Prima pomoč, www.prima-pomoc.si

    

   1
  • prima pomoč je napisal/a na forum v temo Mnenje staršev o psiholoških storitvah za otroke, mladostnike in starše v Sloveniji.

   31. dec 2016 10:49

   Dragi starši,

   pomagajte nam izboljšati psihološke storitve za otroke, mladostnike in starše v Sloveniji. Z oddajo svojega mnenja pomagajte sooblikovati optimalne storitve psihološke obravnave in pomoči, zasnovane za širok krog slovenskih otrok in družin.

   Z izpolnjevanjem ankete pridobite tudi nekatere ugodnosti, ki vam jih ponujamo in pošljemo na e-mail:

   - brezplačno svetovanje
   - priročnik za starše z novostmi s področja psihologije otrok in mladostnikov
   - prvi strokovni prispevek v ciklu mesečnih člankov, ki jih bomo izdajali - tokrat na temo obravnavanja otroštva kot bolezni (hiperaktivnost kot sodobna epidemija)
   - in rezultati ankete

   Anketa je kratka (5-10 minut), najdete jo tukaj https://goo.gl/forms/Oxx2nZj5y9mFw7tp1 

   Hvala za vaše sodelovanje, ki nam veliko pomeni!

   Vaša Prima pomoč

   OZADJE: Psihološke težave mladih so v strmem porastu, prav tako pa potrebe otrok in staršev po zgodnji obravnavi, podpori in svetovanju. Med glavne dejavnike za naraščajoč trend sodijo spreminjanje družinske strukture, življenjskega sloga in načina vzgoje, spremembe v pojmovanju koncepta otroka in otroštva in akademsko tekmovalnost. Strokovnjaki smo zaskrbljeni, starši pa v stiski in nemočni pri obvladovanju čustveno-vedenjskih težav otrok in mladostnikov. Potrebovali bi hitro obravnavo, dolge čakalne dobe v zdravstvu pa otežujejo ali onemogočajo preventivno pomoč. Zaradi prepoznega ukrepanja pogosto ne moremo preprečiti, da bi se težave poslabšale in zahtevale klinično obravnavo. Vizija, ki jo imamo je, da družinam omogočimo lahko dostopno, cenovno ugodno in strokovno pomoč, ki bo tako hitra, da bo preprečevala poslabšanje duševnih težav, temeljila pa bi na opolnomočenju

   1
 • prima pomoč se je registriral.

  31. dec 2016 10:46
  • Za objavo kometarjev moraš biti prijavljen/a.
  0
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
 • Tanja 19. mar 2023 20:52
  RES slabo, meni izsušuje kožo
 • Tanja 21. feb 2023 18:20
  Izvrsten, najboljši
 • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
  Svaljka se
 • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
  Ne preprečuje vonjav
 • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
  Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Načeloma velja prepričanje, da se modrost s staranjem povečuje, vendar empirične raziskave kažejo, da ni čisto tako.