Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Bi si morali umivati obraz z mrzlo vodo?

19. jan 2022 13:20
0

Obraz je vsakodnevno izpostavljen vsemu onesnaženju iz zraka oz. okolja; hkrati ima več lojnic in znojnic kot večina preostalega telesa. In večina žensk uporablja vsaj minimalni make-up za vsakodnevno urejenost. Zato je toliko bolj pomembno, da obraz zjutraj in zvečer nežno, a temeljito očistimo.

S tem odstranimo vse nečistoče iz okolja, pa tudi odmrle kožne celice, znoj, maščobo, ličila in morebitne ostanke hrane. Koža je tako sveža in očiščena, s čimer preprečujemo tudi nastajanje nečistoč.

Ker pa je v zadnjih letih postalo zelo popularno namakanje v ledeno mrzli vodi ali vsaj prhanje z njo, se pojavlja tudi vprašanje, ali bi si morda morali umivati obraz z mrzlo vodo?

Odgovor na to vprašanje ni enoznačen – vse je odvisno od tipa naše kože, kakšno nego uporabljamo, koliko smo izpostavljeni umazaniji in ali se ličimo.

Kdaj uporabljati mrzlo vodo?

Mrzlo vodo je priporočljivo uporabljati, če naša koža ni pretirano mastna – torej je normalna do suha; če nismo pretirano izpostavljani umazaniji (ne živimo v mestu, temveč v naravi); se ne znojimo pretirano in se ne ličimo.

V vseh naštetih primerih mrzla voda povsem zadostuje, saj je dejstvo, da mrzla voda očisti in razmasti slabše kot topla. Vsaj dvakrat na teden uporabite tudi kako čistilo za obraz in enkrat tedensko piling (lahko z zrnci ali masažno rokavico).

Hkrati je mrzla voda boljša izbira tudi pri določenih težavah s kožo, kot so npr. rosacea, ekcemi ipd. in kadar smo zabuhli, sploh okoli oči.

Kdaj je bolje uporabljati toplo vodo?

Kadar potrebujemo intenzivnejše čiščenje – to pa je v vseh primerih, ko je koža mastna ali mešana; ko smo veliko v onesnaženem okolju; če se veliko znojimo ali uporabljamo ličila.

Topla voda namreč bolje očisti in tudi bolje raztopi maščobe, zato je idealna v zgoraj naštetih primerih. Seveda pa govorimo o topli in ne vroči vodi.

Nasvet

Četudi imate mastno kožo, lahko na koncu obraz oplaknete z mrzlo vodo, saj to malce zapre pore in lahko tudi zmanjša mastenje kože.

Prednosti umivanja z mrzlo vodo

 • Poveča prekrvavitev kože, da je videti bolj sveža, rožnata.
 • Mastna koža se lahko manj masti, č jo na koncu oplaknemo z mrzlo vodo.
 • Pore so lahko videti manjše.
 • Kožo manj izsušimo, če uporabljamo mrzlo vodo.

Minusi umivanja z mrzlo vodo

 • Kožo manj temeljito očistimo.
 • Posledično je koža lahko videti bolj pusta, utrujena; pojavijo se lahko nečistoče.
 • Naneseni negovalni in pomlajevalni kozmetični izdelki se lahko slabše vpijejo.

PREBERITE TUDI: 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Čedalje več ljudi ima težave s ščitnico – s hipotirozo, Hashimotovo boleznijo, hipertirozo in Gravejevo boleznijo.