Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ali živite tako, da si povečujete možnosti za nastanek raka?

8. dec 2011 13:28
0

Oglasno sporočilo

V Veliki Britaniji so izvedli najbolj obsežno raziskavo doslej, ki je pokazala, da je vsaj četrtina rakavih obolenj nedvomno posledica nezdravega življenjskega sloga. Tako v VB za rakavimi obolenji vsako leto po lastni krivdi zboli kar 134000 ljudi.

debela_kadi

Kajenje in debelost sta dva izmed najvplivnejših dejavnikov pri nastanku raka 
Foto: flickr.com

Eden izmed raziskovalcev, ki so raziskavo izvedli, profesor Max Parkin, je povedal: "Mnogi ljudje verjamejo, da je nastanek raka odvisen od njihove 'usode' ali genov ter da gre za smolo, če ga pač dobijo. A upoštevajoč vse dokaze, je popolnoma jasno, da je okoli 40 % rakavih obolenj posledica dejanj in okoliščin, na katere imamo vpliv in jih lahko spremenimo."

Raziskava je tako jasno pokazala, da ima naš življenjski slog izjemno velik vpliv na naše zdravje – veliko večji, kot se večina ljudi zaveda. To pa še zlasti velja za ženske. "Za ženske je še zlasti problematična prekomerna telesna teža. Nismo si mislili, da ima le-ta celo večji vpliv na nastanek bolezni kot uživanje alkohola," je povedal profesor Parkin.

Raziskava je pokazala, da poleg debelosti na nastanek raznih bolezni vplivajo mnogi dejavniki, med njimi seveda kajenje, ki je dejavnik, ki največ doprinese k nastanku rakavih obolenj, velik vpliv pa imajo tudi pomanjkanje gibanja in uživanje alkohola.

Izsledki raziskave so bili objavljeni v medicinski reviji British Journal of Cancer, kjer so raziskovalci navedli, da bi se lahkopreprečilo nastanek 40 % rakavih obolenj pri ženskah in 45 % rakavih obolenj pri moških, če bi ljudje izboljšali svoj življenjski slog in življenjske navade.

Kako pa živite vi? 

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 pred 1 dnevom
   schauma šampon
  • Dow* pred 3 dnevi
   žal ukinjen
  • Dow* pred 3 dnevi
   dober
  • Dow* pred 3 dnevi
   žal ukinjena
  • Dow* pred 3 dnevi
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Predlagamo vam 7 stajliš kosov, v katerih boste tudi v legicah videti izjemno.