Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

8 neverjetnih načinov, kako lahko uporabite kis

12. jul 2021 9:34
0

Oglasno sporočilo

... alternativnih načinov uporabe. Pomislite na čiščenje, vrtnarjenje, nego hišnih ljubljenčkov, pranje perila, zdravstveno oskrbo in še več. Na najosnovnejši ravni je kis ocetna kislina, ki se meša z vodo, kemikalijami v sledovih in aromami. Še bolj preprosto je to, da gre za fermentirani alkohol - verjetno nenamerno ustvarjen pred tisočletji, ko je nekdo poskusil pripraviti alkoholno pijačo, vendar se je zmotil.

Vinski in jabolčni kis sta dve najpogosteje uporabljeni obliki kisa pri nas. Irska pa daje prednost sladnemu kisu, Azijci se odločajo za rižev kis, v Sredozemlju pa vinski kis (šeri, rdeči in beli). Številni kisi so tudi aromatizirani s sestavinami, kot so sadje, zelišča in začimbe. Ko pa gre za uporabo kisa v projektih, ki niso povezani s kuhanjem, je najbolje, da uporabite alkoholni beli kis. Torej vzemite steklenico, še prej pa  preverite teh 12 odličnih in nepričakovanih načinov uporabe kisa.

Rešitev in sredstvo proti insektom

Samo nanos kisa na ugriz hroščev bo zmanjšal pik in srbenje ter pomagal razkužiti območje. Kisa pa ne uporabljajte pri nobenem ugrizu, kjer je koža ranjena. Jabolčni kis deluje kot sredstvo za odganjanje žuželk; podrgnite si ga nekaj po rokah in nogah ali kjer koli rojijo žuželke.

Ubijte plevel in odstranite mravlje

Za odpravljanje regrata in drugih grdih plevelov ni treba kupovati razpršil s kemično vezavo. Preprosto jih z belim kisom. Kis boste morali nanašati na suh, sončen dan. Če po vašem pršenju dežuje, ponovite, ko se vse izsuši. Če se na vaši posesti začnejo množiti mravljišča, jih poškropite z mešanico enakih delov vode in belega kisa. Ker te pridne žuželke sovražijo vonj kisa, se bodo kmalu odselile. Tudi ta sprej vrzite v avto, kadar koli ste na poti na piknik, če bi vam mravlje skušale pokvariti zabavo.

Odprite tesen kozarec

Ne morete odpreti pokrova omake za špagete? Kozarec obrnemo na glavo, nato okoli vratu nalijemo topel destiliran beli kis. Odpreti bi se moralo enostavno.

Očistite škarje

So rezila na vaših škarjah lepljiva ali gumijasta? Obrišite jih z  belim kisom, nato posušite. 

Odstranite vonjave po dimu

Zadimljeni vonji niso prijetni, ne glede na to, ali govorimo o zažganih kokicah, požaru ali cigaretah. Če želite odstraniti tak vonj, napolnite več plitvih posod z belim ali jabolčnim kisom in jih postavite po sobi.

Nega avtomobila

Kis je zelo koristen pri negi vašega avtomobila. Z njim odstranite nalepke in nalepke iz kroma, tako da jih namočite z belim kisom, nato ostanke postrgate. V hladnem podnebju vam brisanje ali škropljenje avtomobilskih oken pozimi pomaga odganjati zmrzal. Kombinacija treh delov belega kisa in enega dela vode lahko traja nekaj tednov. Na koncu obrišite metlice brisalcev vetrobranskega stekla s krpo, namočeno v beli kis, kadar njihovo čiščenje oslabi.

Pasti za vinske mušice

Vsako leto se lahko v vašem domu nenadoma pojavijo drobne sadne mušice, ki obletijo vaše sadje ali se potopijo v kozarec vina. Utopite ta nadležna bitja tako, da v posodo postavite jabolčni kis s tremi kapljicami mila za posodo. Sadne muhe bo privlačil vonj, nato pa se bodo potopile in utopile v mešanici. 

Kuhajte jajca

Jajca pogosto počijo, ko jih spustite v lonec z vrelo vodo, še posebej, če prihajajo naravnost iz hladilnika. Če dodate 2 žlici kisa v vsak liter vode (pred vrenjem), jajca ne bodo počila, nato pa jih boste lažje olupili.

PREBERITE TUDI: 5 načinov uporabe kisa na vrtu

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obraz je vsakodnevno izpostavljen vsemu onesnaženju iz zraka oz. okolja, zato je zelo pomembno, da ga zjutraj in zvečer temeljito očistimo.