Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

18 domiselnih načinov, kako lahko koristno (u)porabite stare rjuhe

3. maj 2021 13:02
0

Oglasno sporočilo

Kot vsaka stvar tudi posteljnina, torej rjuhe in ostalo, nekega dne odsluži. A hkrati ni še za odpad in vi se zavedate pomena varovanja okolja in tega, da je dobro vsako stvar čim bolj do konca porabiti in izkoristiti.

A imamo izvrstno novico za vas: predstavljamo vam kar 18 načinov, kako lahko koristno uporabite svoje stare rjuhe oz. posteljnino, da vam bo še kar nekaj časa služila, le v povsem drug namen, ki nima veze s posteljnino.

1. Za na plažo

Stare rjuhe so izjemno uporabne na plaži. Lahko jih daste pod brisačo, da imate več prostora za raztezanje in zaščito pred mivko; ali uporabite za senco, kjer na plaži ni dreves ali grmičkov, vi pa nimate senčnika. Sploh če so bele barve, so idealne, ker vam ne na njih, ne pod njimi ne bo vroče.

2. Kot prt na pikniku

Na pikniku se praviloma prt hitro umaže. Avar, borovničev sok, vino … madeži, ki jih je skorajda nemogoče odstraniti. Zakaj bi torej žrtvovali lep prt, ko pa je v ta namen idealna stara rjuha, ki jo lahko brez problemov operete na 90 stopinj ali celo belite?

3. Za zaščito kavča ali sedežne garniture

Sploh ko so prisotni otroci ali domače živali, se sedežna, kavč in ostalo oblazinjeno pohištvo kaj hitro umaže ali celo poškoduje. Le kaj je lahko boljše za zaščito kot stare rjuhe, ki jih lahko vržete v pralni stroj na visoko temperaturo in namestite nove?

4. Za 'posteljo' oz. podlogo domačim živalim

Da ne boste prepogosto prali blazine oz. posteljice vaših domačih ljubljenčkov, jih zaščitite s staro rjuho, ki je hitro oprana – in posušena.

5. Zaščito zadnjih sedežev v avtomobilu

Saj vemo, kako je potovati z otroci. Enkrat žejni, drugič lačni – drobtine in madeži so v nekaj sekundah povsod. In kako težko je očistiti sedeže v avtu! Preprosto jih zaščitite tako, da jih pregrnite s staro rjuho (najbolje kar več plastmi, če se polije kak sok ali kaj podobnega).

6. Zaščita vrta pred zmrzaljo

Ni hujšega za kmete in vrtičkarje, kot ko nepričakovana zmrzal oz. padec temperatur uniči večino vloženega truda in denarja. To lahko v pretežni meri preprečite tako, da vrt (in celo drevje in grmičke) prekrijete s plastjo ali dvema stare posteljnine.

7. Zaščita tal ob pleskanju (in drugih umazanih delih)

Preprosto jih pogrnite po tleh in po potrebi robove prilepite ali obtežite.

8. Za zamenjavo starega, obrabljenega blaga na likalni deski

Sicer je vedno bolje kupiti novo, mehko podloženo, a če ste varčni in ekološki, naredite novo prevleko, ki jo namestite preko stare, iz stare posteljnine. Za dobro prileganje jo spodaj opremite z elastiko.

9. Igrače za mačke in pse

Saj vemo, kako je pri domačih živalih, sploh makah – vedno se bodo raje igrale z raznimi stvarmi, ki niso namenjene njim za igranje kot prav za to kupljenim. Tako lahko razrežete staro posteljnino in zavozlate v kepo ali igračo. Vaš štirinožec bo navdušen (in morda bo tudi vaše čevlje pustil pri miru).

10. Ustvarite podlago za fotografiranje

Radi fotografirate, a nimate pravega ozadja? Zlikana bela rjuha bo idealna za podlago na tleh ali na steni oz. kakem stojalu v zraku.

11. Naredite šotor za igranje otrok

Z malce domišljije jim lahko ustvarite pravljični svet, kjer se bodo z veseljem igrali. Velike kartonske škatle ali rjuhe, narejene v šotor, jim bodo pričarale pravo malo pravljično kraljestvo.

12. Naredite krpe za čiščenje

Krpe iz bombaža ali mikro-materialov nimajo konkurence in rjuho, ki je svoje 'delo' kot rjuha odslužila, lahko razrežete in uporabite za krpe za čiščenje. Za brisanje prahu; brisanje pultov in drugih površin do suhega; ali brisanje kakih posebno umazanih stvari, za katere bi vam bilo škoda kakšnih lepših ali novejših krp.

13. Za dodatno izolacijo špranj ob oknih in vratih

Le kaj je bolj zorno kot pozimi, ki brije ledeno mrzla in prav čutite, kako vam ob oknih ali vratih v stanovanje prihaja mrzel zrak. Stara posteljnina je idealna, da jo zatlačite ob vse robove in tako ohranite svoj dom bolj topel ter privarčujete za kurjavo.

14. Naredite platno za projekcije

Če nimate belih sten, potem lahko za kake predstavitve (doma ali v pisarni) uporabite stare bele rjuhe.

15. Vrečka za obkladke

Včasih potrebujemo vroče, včasih ledene obkladke in stara posteljnina je zelo uporabna v ta namen. Vanjo zašijete himalajsko ali sol mrtvega morja in jo po potrebi segrejete. Tudi eterično olje lahko kanete nanjo in uporabite za obkladke ob zvinih, udarcih in oteklinah, menstrualnih bolečinah ipd.

16. Naredite vrečko za stvari

Doma se prej ko slej nabere polno drobnarij, s katerimi ne vemo, kam. Vrečke različnih velikosti, ki jih naredite iz posteljnine, bodo poskrbele, da bo vaš dom vedno urejen in pospravljen, hkrati pa boste vedeli, kje imate stvari.

17. Shranite jih za noč čarovnic ali maškare

Kostum grške boginje ali duha – z njima ne morete zgrešiti.

18. Naredite nakupovalno vrečko

Pravilno in ekološko je, da ne kupujemo vrečk, ko gremo po nakupih (niti razgradljivih in papirnatih ne), temveč imamo posebne pralne nakupovalne vrečke iz blaga. Če jih naredite iz stare posteljnine, vam bodo dolgo in dobro služile, pa še na visokih temperaturah jih boste lahko prali in tako ohranjali higieno.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  • Dow* 20. sep 2021 20:00
   dobra
  • Dow* 20. sep 2021 17:09
   super
  • Dow* 20. sep 2021 17:04
   v redu
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Mokre sobe so odprte, minimalistično opremljene, prostorne kopalnice.