Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Gibanje pomaga tudi pri preprečevanju poslabšanja oz. izgube vida

12. jan 2021 14:50
0

Oglasno sporočilo

Tako je nova raziskava, opravljena na medicinski univerzi v Virginiji, pokazala, da redno gibanje preprečuje razvoj makularne degeneracije, pa tudi ostalih vzrokov za izgubo vida, kot sta npr. glavkom in diabetična retinopatija.

Tako lahko gibanje zmanjša prekomerno razrast kapilar v očeh celo do 45 odstotkov – te so namreč ključni vzrok za nastanek makularne degeneracije in različnih očesnih bolezni.

Strokovnjaki so se že dlje časa spraševali, ali zdrav način življenja lahko vpliva tudi na zaviranje ali preprečitev nastanka makularne degeneracije in raziskave, ki so jih v obliki anket izvajali v ta namen, so tezo vsekakor potrjevale; sedaj pa so izvedli še raziskavo na miših.

Ugotovili so, da že zmerna vsakodnevna vadba pomaga in da več vadbe ne pomeni nujno boljše rezultate. Vsekakor pa je bila ogromna razlika med mišmi, ki niso telovadile in tistimi, ki so – in to kar za 45 % boljši rezultati pri aktivnih miših. Prekomeren razrast kapilar se je tako zmanjšal za 45 odstotkov. Kako gibanje vpliva na to, še ne vedo; predvidevajo, da vpliva več faktorjev, med drugim povečan dotok krvi v oči.

"Sicer pa tudi poslabšanje vida povzroči, da se starejši manj gibajo, zato bi bilo dobro izvesti raziskavo, koliko eno povzroča drugo," je dejal dr. Bradley Gelfand s centra za napredno očesno znanost, zato upajo, da bodo uspeli zbrati sredstva za nadaljnje raziskave.

PREBERITE TUDI: Take neverjetne procese v našem telesu povzroči gibanje

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Rdeča je tudi uradna barva valentinovega, zato je idealna izbira za praznovanje praznika zaljubljencev z manikiro.