Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Šparglji: sajenje in vzgoja

barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. maj 2006 10:16
Povezava do prispevka
KAKO JIH VZGAJATI
 
Šparglji so trajnice, ki rastejo 10 do 12 let ali celo več. Prvič jih lahko obiramo v tretjem ali četrtem letu po sajenju, ki je vse prej kot preprosta zadeva, saj moramo spoštovati vse pogoje, ki jih te rastline zahtevajo. Za gospodinjsko - domačo rabo je strošek napake glede na število sadik najbrž zenemarljiv, če pa se projekta lotimo intenzivno - za komercialno pridelavo - se strošek napake lahko povzpne v milijone tolarjev.

Obiramo mlade, sočne in sveže poganjke špargljev ali belušev, vsakega na svoj način, porabiti pa jih moramo sveže. Špargelj ali asparagus se obira nad zemljo, medtem ko se obeljeni špargelj obira pod zemljo s posebnimi noži, ki jih mnogi pridelovalci izdelajo kar sami.

Sajenje
Zeleni šparglji so rastline, ki zahtevajo odcedna in zračna tla, medtem ko obeljeni šparglji ali beluši zahtevajo lahka in bolj peščena tla. V vsakem primeru morajo biti tla bogata z organskimi gnojili (kompost ali hlevski gnoj). Za sajenje špargljev lahko izberemo vsako gredico, ne glede na to, kaj je na njej raslo prej.

Pri nas so na voljo hibridi rastlin, ki jih moramo posaditi v vrste, v katerih morajo biti sadike oddaljene ena od druge 30 do 50 cm, razmik med sredinami vrst pa mora biti 125 cm (Skica 1). Vrste izkopljemo 50 cm široko in vsaj 40 cm v globino, vendar po zasutju zgornjih 10 cm ne prekrijemo. Za obeljene šparglje mora biti globina jarka in sajenja 20 cm globja.

Zemljo, s katero bomo zasuli jarke, moramo obogatiti s kompostom (približno 10 kg na kvadratni meter) ali hlevskim gnojem. Če so tla preveč peščena, jih obogatimo z dodajanjem šote, komposta ali hlevskega gnoja. Lahko dodajamo tudi mineralna gnojila, vendar samo tista, ki zemljo obogatijo s fosforjem in kalijem. Mineralnih gnojil z vsebnostjo dušika ne dodajamo!

Izkopano prst odmečemo na obe strani jarka, na dno katerega nasujemo hlevski gnoj ali kompost. Potem v razdalji 30 do 50 cm napravimo stožce, kjer za sadiko postavimo tudi količek. V stožce posadimo sadike tako, da so korenine obrnjene v smeri, v kateri poteka vrsta.

Sadike nato zasujemo s 5 do 10 cm prsti. Tako bo rob jarka višji od jarka za približno 10 cm.

Prst, ki je nismo porabili, odstranimo, saj bomo prihodnje leto po sajenju jarke dokončno zasuli s prstjo z roba jarkov. Pri belih špargljih moramo podolgovate kope zgladiti z lopato, da bomo opazili mesto, na katerem bo mlad bel poganjek hotel pogledati na plano. Takrat ga bomo s posebnim nožem zagrabili, odrezali pod zemljo in ga potegniti na plano. Nekateri tudi odgrebejo prst, odrežejo z običajnim nožem in zagrebejo rastlino nazaj. Vsekakor poganjka ne smemo pustiti pogledati ven, ker sicer postane vlaknat, njegova kakovost pa pada. Zeleni špargelj raste na svetlobi. Poganjke odrežemo karseda blizu korenine. Poganjkov, ki zrastejo kasneje, ne režemo, da se mlada rastlina okrepi. Šparglje obiramo dva meseca, v toplejših predelih Slovenije aprila in maja.

Šparglje začnemo obirati v tretjem letu po sajenju. Po končanem obiranju grebene razderemo in rastline pustimo, da odženejo. Jeseni špargljevno porežemo pol pednja nad tlemi in jo pognojimo s hlevskim gnojem (približno 5 kg na kvadratni meter) ali kompostom.

Šparglji so zaradi vsebnosti vitaminov A, B in C ter železa, kalcija, mangana in drugih mineralov, eteričnih olj, jantarne kisline in asparagina izredno koristne in zdravilne rastline. Več koristnih snovi kot obeljeni vsebujejo zeleni šparglji. Poznani so kot diuretik, spodbujejo delovanje ledvic in izločanje seča, lajšajo prebavo in spodbujajo tek. Priporočljivi so za sladkorne in srčne bolnike, za lajšanje slabokrvnosti in kroničnega bronhitisa.
 
 
image file name: 2k7096426eef.gif
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 10. maj 2006 10:21
Povezava do prispevka
Hvala, Barbara.
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. maj 2006 10:22
Povezava do prispevka
Se jih splača imeti na vrtu
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 10. maj 2006 10:28
Povezava do prispevka
Verjamem, ja
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
Travica
Starost: 12Pridružen: 19. mar 2006Prispevkov: 7403Kraj: NeverlandStatus:Offline
Objavljeno: 10. maj 2006 10:29
Povezava do prispevka
Barbara, potrebuje pa se kar nekaj prostora zanje, kajne? Koliko jih gojite vi, samo za domačo uporabo? In koliko prostora porabite za to?
 
Tudi pot, dolga tisoč kilometrov, se začne z enim korakom.
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. maj 2006 10:37
Povezava do prispevka
ja mi jih imamo samo za domačo porabo. bom danes poslikala, da si boste predstavljale Wink
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
STELLA75
Starost: 48Pridružen: 22. jul 2005Prispevkov: 305Kraj: somewhere beyond the seaStatus:Offline
Objavljeno: 10. maj 2006 13:26
Povezava do prispevka
kje si jih pa kupila?
0
Nazaj na vrh
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 10. maj 2006 13:27
Povezava do prispevka
Barbara, se rastline da razmnoževat ali imate stalno isto število rastlin?
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. maj 2006 13:33
Povezava do prispevka
Šparglji so trajnice, ki rastejo 10 do 12 let ali celo več
Obdobje špargljev traja od aprila do konca junija
mi smo pred 6-imi leti dali sadike v zemljo in od takrat nobene več, mislim, pa da se razmnožujejo .
 
PRIDELAVA

 

Gojenje špargljev

Špargelj je trajnica, ki ob dobri oskrbi raste na istem mestu  tudi več kot 20 let. Uživamo mlade poganjke, ki jih pobiramo v pomladnih mesecih. Če v pozno pozimi oziroma zgodaj spomladi, pred odganjanjem, nad rastlino nasujemo zemljo v grebene, spomladi iz njih pobiramo beljene šparglje ali beluše. So milejšega okusa z manj grenčin kot zeleni ali vijolični šparglji. Zelenih špargljev ne gojimo v grebenih, ampak pustimo mlade poganjke rasti na svetlobi, da se obarvajo. Imajo izrazitejši okus ter vsebujejo več vitaminov in drugih snovi.
Šparglje prvič pobiramo 2 leti po sajenju enoletnih sadik in sicer režemo poganjke največ 2 tedna. Leto kasneje čas trajanja rezanja poganjkov podaljšamo na 4 ? 5 tednov, vsa nadaljnja leta pa režemo šparglje 8 tednov letno. Če jih režemo predolgo časa, odrežemo preveč poganjkov, rastlino izčrpamo in prihodnje leto bo pridelek slabš

na vrh

Sejanje špargljev

 

Izbira zemljišča in  lege nasada

  • Najraje ima  lahka, prepustna tla, uspeva pa tudi na težjih, vendar odcednih zemljiščih. Nivo talne vode mora biti vse leto pod enim metrom globine, sicer je potreben primeren sistem odvodnjavanja. Koreninski sistem je zelo občutljiv na napade parazitov in na pomanjkanje kisika v tleh. Ustreznost zemljišča močno vpliva tudi na kakovost poganjkov.
  • Optimalna pH reakcija tal je med 5,5 in 7 (rahlo kisla do nevtralna), nad 8 je otežen sprejem bora. Špargelj dobro prenaša tudi zaslanjena tla.
  • Nasada špargljev ne smemo zasnovati na tleh, kjer so v zadnjih treh letih rasle gomoljnice, korenovke ali detelje. Ponovno lahko zasadimo šparglje na isto mesto šele deset let po izkrčitvi starega nasada.
  • Pri izbiri lege nasada se izogibamo površinam, ki so močno zaraščene s trajnimi pleveli oziroma se je na njih uporabljalo večje količine obstojnih herbicidov (triazini).
  • Izberemo sončno lego, vrste v katere bomo sadili šparglje pa prilagodimo smeri stalnih vetrov, kar zmanjšuje možnosti glivičnih okužb nasada.

na vrh

Priprava zemljišča

življenjska doba špargljevega nasada je 10 in več let, zato zemljišče za nasad temeljito pripravimo:

  • zemljišče očistimo trajnih  plevelov
  • pognojimo z organskimi gnojili (npr.: 50 do 100 kg zrelega hlevskega gnoja na 10 m2 zemljišča)
  • založno pognojimo z mineralnimi gnojili (dodajamo fosfor in kalij, podobno, kot pri sajenju sadnih rastlin, kjer gre tudi za trajni nasad)
  • zemljišče  globoko prelopatimo (30 do 40 cm globoko), če je le zemljišče dovolj propustno
  • na težkih tleh je potrebna globlja obdelava ali izvedba drenaže, da bi izboljšali odcednost tal

na vrh

Izbor sadilnega materiala

Nasad špargljev lahko zasnujemo z enoletnimi korenikami, sadikami s koreninsko grudo ali z direktno setvijo. Tradicionalno je najbolj razširjeno sajenje enoletnih korenik (podzemnega dela enoletne rastline v času mirovanja). Prednost tega načina je močna začetna rast, enostavnejša oskrba mladega nasada in šparglje lahko začnemo pobirati eno leto prej.

na vrh

Priporočila za sejanje

  • enoletne korenike sadimo v mesecu marcu in aprilu, oziroma v približno na 12 oC segreta tla
  • sadike - korenike na dno jarka polagamo tako, da so brsti na sadiki usmerjeni v smeri vrste oziroma vzdolž jarka (brsti rastejo v vrsti, kar je vidno tudi po ostankih lanskoletnih poganjkov)
  • s prstjo jih prekrijemo takoj po sajenju, vendar ne debeleje kot 10 cm. Sadilni jarek dokončno zasujemo šele v pozni jeseni, po končani rasti in pred prezimljanjem špargljev.
  • sadikam ? korenikam ne prikrajšujemo korenin

na vrh

 

Globine in razdalje v vrtu