Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ali veste, kaj sladkor v resnici naredi vašim možganom?

23. jun 2015 14:18
0

Oglasno sporočilo

... pasu in počutje, temveč spremeni tudi ravnovesje bakterij v črevesju, ki pa – verjeli ali ne – drastično vplivajo na vaše možgane, natančneje, spomin ter sposobnost prilagajanja na spremembe. Lahko si mislite, da ne pozitivno. Ta učinek je najhujši pri prehrani, ki vsebuje veliko sladkorja, ki vpliva na dolgoročni in kratkoročni spomin.

Raziskovalci menijo, da je krivec spremenjena črevesna flora, ki je kompleksna mešanica približno 100 milijard mikroorganizmov v prebavnem sistemu. "Čedalje bolj jasno je, da bakterije v našem črevesju, črevesna mikroflora, vpliva na marsikaj, med drugim tudi na naše možgane, s katerimi komunicira," je povedala Kathy Magnusson, profesorica na kolidžu OSU College of Veterinary Medicine in vodilna raziskovalka na institutu Linusa Paulinga.

"Bakterije sproščajo snovi, kot so nevrotransmitorji, stimulirajo živce za občutke in imunski sistem ter na sploh vplivajo na celo vrsto bioloških funkcij v telesu," je povedala. "V tej raziskavi so mišim po le 4 tednih nezdrave prehrane drastično upadle mentalne in fizične sposobnosti. Ena izmed najbolj opaznih je upad kognitivnih sposobnosti," je še dodala.

Sicer pa so bile miši na tako imenovani sodobni, predelani prehrani, kakršna je v zadnjih letih iz ZDA žal prišla tudi k nam, in posledice so že dobro opazne na vseh področjih; tako naraščajoče debelosti, čedalje več depresije in drugih duševnih bolezni, bolezni sposobnega načina življenja (srca, ožilja, diabetes …) in starostnega upadanja kognitivnih sposobnosti. Gre za prehrano, ki vsebuje veliko preveč enostavnih ogljikovih hidratov, še zlasti sladkorja, ter nezdravih maščob.

Kaj je danes sploh še zdravo, se marsikdo vpraša. Zagotavljamo vam, da s svežo, ekološko pridelano zelenjavo v nobenem primeru ne morete zgrešiti.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Neuroscience.

PREBERITE TUDI: Sladkor, ubijalec moderne dobe

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  To so manikire, ki bodo po mnenju poznavalcev najbolj 'in' v letošnjem letu.