Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ali alfa in beta hidroksi kisline res tanjšajo kožo?

26. maj 2017 10:28 Tanja Matko
0

 
Ob tem se vprašam, kako kdo pride na to idejo. Predvidevam, da zato, ker alfa in beta kisline odstranjujejo vrhnjo odmrlo plast kože. Ampak, naj še enkrat omenim ključno besedo: ODMRLO plast. Kože torej ne tanjšajo – ravno nasprotno, pravzaprav. Ker spodbujajo nastajanje novih, zdravih kožnih celic in novega kolagena, kožo kvečjemu krepijo, debelijo. Sicer tu ne gre za kake drastične spremembe v debelini kože – tanka koža nikoli ne bo postala debela in obratno – lahko pa koža ob uporabi kislin vseeno postane nekako 'kompaktnejša'.
 

PREBERITE TUDI: Alfa in beta hidroksi kisline in kako delujejo na kožo

 

Kako torej učinkujejo alfa in beta hidroksi kisline?

 1. pospešujejo obnavljanje kože, da je koža videti bolj mladostna;
   
 2. odstranjujejo odmrlo vrhnjo plast celic, da je koža videti bolj sveža in sijoča;
   
 3. povečujejo debelino in izboljšujejo čvrstost kože, saj spodbujajo nastajanje novega kolagena (kolagen je osnovno podporno tkivo kože – ker z leti propada, se koža poveša, izgublja na volumnu in dobivamo gube);
   
 4. izboljšujejo vlažnost kože, saj povečajo količino 'mladostne' hialuronske kisline v koži in hkrati absorbirajo vlago iz okolja;
   
 5. pripomorejo, da se negovalni izdelki bolje vpijajo (ker ni več prisotne vrhnje odmrle plasti kože, ki zavira dobro vpijanje);
   
 6. zmanjšujejo gube in gubice in zavirajo nastajanje novih;
   
 7. zdravijo in odpravljajo akne in preprečujejo nastajanje novih;
   
 8. zmanjšujejo mašenje por, sploh beta hidroksi kislina (BHA) salicilna kislina;
   
 9. izboljšujejo teksturo kože;
   
 10. odpravljajo pigmentne madeže.
 

PREBERITE TUDI: Akne, mozolji - kako se jih znebiti?

 
Snovi, ki se jih dejansko lahko bojimo in ki zares tanjšajo kožo – trajno in nepopravljivo – pa so zdravila na recept, imenovana korstikosteroidi. Sicer je res, da so v določenih akutnih stanjih kože nujno potrebni in da le nekaj uporab načeloma ne pušča trajnih posledic. A v vsakem primeru se jim izognite, če le morete; uporabite le kadar je zares nujno; le tolikokrat kot je nujno potrebno; in nanesite čim tanjši sloj.
 

Stranski učinki

Edini stranski učinek uporabe (alfa in beta) hidroksi kislin je ta, da povečajo občutljivost kože na sonce. Zakaj? Ravno zato, ker odstranijo vrhnjo odmrlo plast kožnih celic, zato če oz. ko uporabljate kisline, se morate soncu striktno izogibati ali uporabljati izdelke za zaščito pred soncem. V nasprotnem primeru se poveča nevarnost za nastanek opeklin in s tem tudi poškodb kože.
 
Prav tako je lahko v primeru pretiravanja (prehodni) stranski učinek malce rdečice, kot bi bila koža rahlo razdražena. Nič nevarnega, le zmanjšajte pogostost uporabe ali odstotek kisline, ki ga uporabljate.
 

PREBERITE TUDI: 12 nasvetov za bolj mladosten in svež videz (brez botoksa in polnil)

 

Na kaj morate biti pozorni?

Pogosto zasledim izdelke, na katerih je navedeno, da vsebujejo alfa in/ali beta hidroksi kisline, a ko preverim seznam sestavin (INCI), jih izdelek ne vsebuje. Katere sestavine so kisline, si preberite v članku o alfa in beta hidroksi kislinah, kajti vedite, da tako kot jabolko ni jabolčni kis, tudi sestavina, iz katere bi se lahko pridobilo hidroksi kislino, še ni kislina. Skratka, če je na izdelku navedeno, da vsebuje kisline, a med sestavinami ne najdete nobene od naštetih sestavin, potem gre za golo zavajanje.
 

PREBERITE TUDI: Osnovna nega obraza: kaj potrebujete, kdaj in zakaj

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.