Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

6 mitov o vadbi v nosečnosti

10. avg 2016 8:25
0

Oglasno sporočilo

A čedalje več dejstev, izkušenj posameznic pa tudi raziskav kaže, da je bila to velika napaka, da je gibanje v nosečnosti koristno za mater in otroka in da je treba le paziti oz. prilagoditi določene stvari. Kaj je torej res – kaj v nosečnosti lahko in česa ne?
Preberite si torej nekaj najpogostejših mitov o gibanju med nosečnostjo.

Mit: če niste tekle (se rekreirale) med nosečnostjo, potem nosečnost ni pravi trenutek za začetek.

Resnica: nosečnost je izvrsten čas, da začnete s tekom (idealen čas je otroštvo in redno gibanje tekom celega življenja). Če ste začetnice, začnite s hitro hojo, nato izmenjujete hojo in tek, nato postopoma preidete na lahen tek. Največja nevarnost v nosečnosti poleg uživanja alkohola, kajenja, nezdrave prehrane in stresa, kar ima vse izjemen vpliv na otroka, je namreč prav telesna neaktivnost. Ta vodi v rejenje nosečnice, predebelega (prevelikega in pretežkega) otroka, povišan krvni tlak in bolečine, kar vse dodatno oteži porod, poveča pa tudi nevarnost za nosečniški diabetes in carski rez.

Mit: tek povzroči prezgodnji splav, rojstvo mrtvega otroka ali smrt dojenčka

Resnica: niti enega dokaza ni, da se poveča nevarnost za spontani splav in vse ostalo – ravno nasprotno, gibanje izboljša rast placente, razvoj otroka in poskrbi za bolj zdravo in fit mater in otroka.

Mit: trening s težo lahko povzroči poškodbe sklepov, saj relaksin naredi ligamente bolj ohlapne

Resnica: to je zgolj teorija, ki ni podprta ne z izkušnjami, ne z znanstvenimi dokazi. Trening s težo je torej koristen tudi v nosečnosti, pazite le, da ne pretiravate (pomirite svojo družino in prijatelje, da ne boste dvigovale avtomobilov). Ko pride porod in otrok, boste morale biti kar se da močne in fit – tako bo tudi porod manj naporen in stresen.

V 12 tednov trajajoči študiji 32 nosečih žensk, ki niso nikoli trenirale s težo, so raziskovalci ugotovili, da je to izboljšalo njihovo moč za kar 36 odstotkov, če so dvigovale uteži le dvakrat na teden. Nobena ni utrpela nobenih poškodb.

Mit: če ste pred nosečnostjo veliko telovadile, morate zdaj močno zmanjšati pogostost in intenzivnost, sicer boste otroka oropale kisika

Resnica: v vsakem primeru je treba zmanjšati intenzivnost gibanja – to ni čas za postavljanje osebnih rekordov. A nadaljevanje s treningi je popolnoma primerno in koristno. Vaše telo ja gibanja vajeno in večji stres bi bil, če bi popolnoma prenehale (razen, seveda, v kolikor to zahteva rizična nosečnost – a slednja se aktivnim, fit ženskam redkeje pripeti). V tem primeru bi se verjetno močno zredile, s čimer bi še dodatno škodovale sebi in otroku.

Mit: tek je v nosečnosti še posebej neprimeren – lahko pretresete otroka

Resnica: dokler nimate bolečin v sklepih, je tek v nosečnosti primeren in zdrav. Otroka pred tresljaji ščiti plodovnica in se ga ne da 'pretresti'. Seveda ne boste tekle kot na kakšni tekmi, a zmeren tek lahko le koristi. Poslušajte svoje telo – vedele boste, kdaj je preveč in kdaj ravno prav.

Mit: ne smete delati za trebušne mišice, saj lega na hrbtu pritiska na veliko veno in otroku odvzame kisik

Resnica: potrebujete močan trup, delanje Keglovih vaj ni dovolj. Ja, res je, nekatere vaje odpadejo, a stranski plank je idealna vaja.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 4 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kar nekaj podjetij tekmuje v pripravi cepiva za prehladno-gripozni virus, poimenovan COVID-19, saj so cepiva izjemen vir zaslužka farmacevtske industrije.