Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

11 stvari, ki so značilne za inteligentne ljudi

17. feb 2023 18:46
0

Inteligenca se pojavlja v različnih oblikah in večina visoko inteligentnih posameznikov niti ne ve, kako pametni so v resnici. Hkrati je značilno, da se manj inteligentni posamezniki radi precenjujejo.

11 navad visoko inteligentnih ljudi, zaradi katerih so resnično edinstveni

Na kaj pomislite, ko si predstavljate zelo inteligentno osebo? Večina si predstavlja nekoga, ki je izjemno pameten in ve veliko o vsem. Ali je tako? Toda biti zelo inteligenten ne pomeni (samo) visokega inteligenčnega količnika.

Visoko inteligentni ljudje razmišljajo, delujejo in se obnašajo drugače. K svetu pristopajo drugače ter imajo določene lastnosti in navade, zaradi katerih so resnično edinstveni. Med drugim je za njih značilno, da v vse kritično dvomijo in ne verjamejo nečemu samo zato, ker je tako rekel nek strokovnjak, temveč stvari raziskujejo sami in zaupajo predvsem svoji presoji.

Sicer pa so za njih značilne naslednje lastnosti.

1. So zelo radovedni

Visoko inteligentni ljudje so strastno radovedni glede sveta in dogajanja okoli sebe. Nenehno iščejo odgovore in razlage in nikoli niso zadovoljni z znanjem, ki ga že imajo. Znanstveniki so opazili, da imajo inteligentni ljudje močno potrebo po raziskovanju, odkrivanju in iskanju novosti. Inteligentni ljudje nikoli ne izpustijo nobene priložnosti za učenje.

2. Zavedajo se sami sebe

Visoko inteligentni posamezniki se izjemno zavedajo sami sebe in močno samoreflektirajo. Poznajo svoje prednosti in omejitve ter so sposobni spreminjati svoje misli, čustva in navsezadnje tudi dejanja. Raziskovalci so ugotovili, da je samozavedanje prvi korak k razvoju čustvene inteligence.

3. Sprašujejo se in dvomijo o vsem

Visoko inteligentni ljudje niso slepi sledilci in so zelo skeptični. So samostojni misleci, ki po preizpraševanju in razumevanju stvari pridejo do lastnih zaključkov. Če že spremljajo poročanja splošnih medijev, si o njem po lastnem dodatnem raziskovanju ustvarijo svoje mnenje. Visoko inteligentni ljudje zato niso nasedli na Covid "pandemijo", saj jim je bilo dogajanje že od vsega začetka hudo sumljivo.

4. Imajo odprt um

Visoko inteligentni ljudje so odprti za nove in drugačne ideje ter informacije. Do mnenj drugih pristopajo objektivno in so pripravljeni priznati, kadar se motijo.

5. So prilagodljivi

Visoko inteligentni ljudje se lahko prilagodijo skoraj vsaki situaciji, stanju ali novemu okolju. Študije razkrivajo, da nam inteligenca pomaga učiti se iz izkušenj ter se prilagajati okolju in ga oblikovati. Visoko inteligentni ljudje zlahka spreminjajo svoje pristope, vedenje, strategije in usmeritve, da bi dosegli svoje cilje.

PREBERITE TUDI: 9 znakov, da ste inteligentni
 

6. Iščejo intelektualno stimulacijo

Visoko inteligentni ljudje ne sedijo doma in ne gledajo Netflixa. Svoj čas vlagajo v branje knjig, poslušanje podcastov in gledanje dokumentarnih filmov.  Bolj se osredotočajo na smiselne pogovore, samouresničitev in introspekcijo, da bi spodbudili svoj um in si postavili izziv.

7. Neuspeh jemljejo kot lekcijo

Visoko inteligentni ljudje tudi tvegajo, s tveganji pa pridejo tudi neuspehi. Namesto da bi jih napake in neuspehi demotivirali, se pametni ljudje iz napak učijo in na njih rastejo. Znajo priznajo, kadar se motijo, in te lekcije uporabijo, da uspejo. 

8. Imajo majhen krog prijateljev

Visoko inteligentni posamezniki imajo le peščico odnosov, ki so močni, tesni in pomembni. Ne iščejo zunanjih potrditev, cenijo samoto in ohranjajo majhen krog ljudi, ki jih imajo radi, jim je mar in jim zaupajo.

9. Fascinirajo jih nove izkušnje

Visoko inteligentni ljudje lahko doživijo otroško čudenje in navdušenje, zato jih nove izkušnje in lepe stvari zlahka presenetijo in razveselijo. Raziskave, znane kot psihološka neotenija, kažejo, da inteligentni ljudje, vključno z znanstveniki, tudi v odrasli dobi ohranijo določene mladostniške značilnosti in ostanejo v stanju nenehnega mladostniškega iskanja novosti.

10. So ustvarjalni

Čeprav niso vsi inteligentni ljudje ustvarjalni, so vsi ustvarjalni ljudje inteligentni. Ustvarjalnost je višja oblika inteligence, ki presega priklic znanja in se razširi na ustvarjanje znanja. Zato so visoko inteligentni ljudje, kot so bili Tesla, Beethoven in Leonardo da Vinci, s svojo domišljijo in ustvarjalnostjo ustvarili nove in dragocene ideje in koncepte.

11. So predvsem opazovalci

Visoko inteligentni ljudje manj govorijo in več opazujejo, saj so zelo pogosto introverti. Pozorno opazujejo svojo okolico, dogodke in ljudi, da bi pridobili več informacij o svojem okolju. Notranje spremljajo procese pozornosti, da bi izboljšali svojo vedenjsko uspešnost. Visoko inteligentni posamezniki kritično analizirajo stvari, da bi izvedeli več o svetu okoli sebe.

Sicer pa imajo visoko inteligentni posamezniki pogosto tudi naslednje značilnosti (seveda ne vsi in vseh in v enaki meri):

 • lahko so raztreseni, ker imajo polno glavo misli
 • zlahka se dolgočasijo
 • dvomijo o sebi in se kritizirajo
 • ker so 'everthinkerji', jih skrbi tudi za najmanjše stvari
 • pogosto sanjarijo
 • ko so jezni, uporabljajo kletvice
 • so pogosto v neredu in neorganizirani
 • veliko se pogovarjajo sami s seboj (v glavnem le v svoji glavi)
 • ponoči pogosto ne spijo, ker kaj razmišljajo in delajo
 • z življenjskimi izzivi se lahko spopadajo na zdrav način
 • imajo močan občutek sebe

Čeprav imamo stereotipno podobo o tem, kako je videti inteligentna oseba, je resnično inteligentna oseba radovedna in se vedno veseli učenja novih stvari, spoštuje druge in sebe ter je vedno osredotočena na širšo sliko.

Ali menite, da ste zelo inteligentni? Ali poznate koga, ki je? Zaupajte nam v komentarjih.

PREBERITE TUDI: Študija: tisti, ki občudujejo zvezdnike in jim želijo biti podobni, so manj inteligentni

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo