Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Pranje perila na roke

Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 18. avg 2014 15:10
Povezava do prispevka
Binas je napisal/a

Jaz VSE športne cunje, modrce perem na roke Smile Športne cunje brez mehčašlce, kavbojke pa kako katere. A ve čisto nič ne perete na roke? V škafu z malo detergenta in rahlim namakanjem ter spiranjem.

Mi na kraj pameti ne pade.smiley Resno, to mi je pa tako kot bi morala za 10 ljudmi pomivati na roke ali ročno pokositi par hektarjev travnika pri vsej mašineriji, ki je dandanes na voljo.

Že 10 in več let stari pralni stroji imajo program ročnega pranja in skrajšanega pranja (okoli 35 min), tako, da ni šans, resno. In če tega ne bi bilo, stvari, ki bi jo morala prati na toke, nikoli ne bi kupila.smiley (ja, sem komotsmiley)

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Binas
Starost: 36Pridružen: 17. nov 2011Prispevkov: 1239Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. avg 2014 16:18
Povezava do prispevka

No. Jaz pa. Ker nimamo tako modernega stroja, ki bi imel Fuzzy logic. Za poln stroj pa se pri nas ne nabere cunj, ki rabijo ročno pranje. Škoda odvečne vode, elektrike in tudi najmanjši možni obrati centrifuge pri ročnem pranju so 700. Z mojim ročnim pranjem je še vedno manj. Smile

In lepo vse kar športnega materiala + modrci za kratek čas namočim v škaf z malo detergenta in potem splahnem, pa je. Brez vsakeršne centrifuge.

Ko je že ravno padla primerjava kmečkih opravil. Imamo tudi 2h pašnika. Pa verjemi, da se večina kosi na roke, ker imamo ravnega komaj za vzorec, s tisto taveliko ročno kosilnico (ne tista mini, za zelenice sred mesta), breg pa z ročno koso oz. nitko. + da nasad konoplje ne moreš z ničemer drugim, kot ročno požeti s koso. Komabjn spuši na celi črti.

Da ne omenjam kako zbijejo in poslabšajo zemljo s to težko mehanizacijo in  preglobokim oranjem....Marsikaj se še vedno kvalitetneje naredi z manj mehanizacije. Wink Je pa res, da so se ljudje razvadili in da več ne znajo drugače.

Tudi delikatno posodo, posebno glinene pekače peremo na roke. 

100% predanost, 100% zagnanost.....vmesne poti ni!
http://tecem26.blogspot.com/
0
Nazaj na vrh
LiliMarlen
Starost: n/aPridružen: 29. nov 2008Prispevkov: 576Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. avg 2014 19:15
Povezava do prispevka

Jaz na roke operem vsa nova oblačila (da vidim ali morebiti ne spuščajo barve) in modrce (ker sem jih že preveč uničila s pranjem v stroju). 

0
Nazaj na vrh
awy
Starost: 34Pridružen: 11. mar 2008Prispevkov: 641Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 18. avg 2014 19:20
Povezava do prispevka

Ja, jaz tudi perem vse modrce, šale in podobne zadeve na roke. Pri nas se je nekaj lahko dalo prat, pa je prišlo na vrsto šele čez 1-2 tedna, tako da če si hotel kaj met, si moral malo pomigat smiley

Kavbojke pa perem na roke tiste, za katere nisem čisto sigurna kako se obnašajo v stroju, ker me je strah, da bi lahko spustile barvo (tiste nove, ki jih še nisem velikokrat oprala). In ker zdaj nikoli ne pereva temnega perila ampak vedno samo pisano, si jih ne upam dat notri in rajši ročno operem.

0
Nazaj na vrh
MancaS
Starost: n/aPridružen: 17. sep 2012Prispevkov: 485Kraj: Novo mestoStatus:Offline
Objavljeno: 18. avg 2014 19:26
Povezava do prispevka

Se podpišem pod Tanjo. Včasih sem prala na roke modrčke, pa sem imela vedno občutek, da niso dobro oprani, ker s tistim namakanjem dvomim, da kaj narediš. Tako da zdaj jih dam lepo v stroj na program za občutljivo perilo in v posebno vrečko, pa je vse ok. V tem času, kolikor imajo "rok uporabe", preden se raztegnejo itd., se mi od samega pranja ni še noben uničil. Na roke operem edino kakšno (popolnoma) volneno zadevo, ker takih sem pa res par kosov uničila s pranjem v stroju (čeprav je bil program za volno). Drugače pa tako kot Tanja vedno pogledam, kako naj bi se kakšno oblačilo vzdrževalo in če je možno res samo pranje na roke, raje ne kupim. Imam že tako dovolj težav s izsušeno kožo na rokah (sploh pozimi), da bi jih po nepotrebnem mučila še na tak način.

0
Nazaj na vrh
JoLynn
Starost: n/aPridružen: 17. nov 2010Prispevkov: 1285Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. avg 2014 22:43
Povezava do prispevka

Jaz delam enako kot Tanja in Manca. smiley OK, kakšno stvar še operem na roke (kopalke npr., pa še te bolj sperem, kot da bi jih kaj posebej drgnila in namakala), ampak teh je res zelo zelo malo. Prvič zato, ker se mi zdi to izguba časa, drugič, ker imam občutek da na roke nikoli tako dobro ne operem kot stroj. Če je kakšna stvar res delikatna (sproti presodim katera bi to bila), jo pač dam v stroj na 40 (ali celo 30) in operem brez centrifuge ter nato ožamem na roke. Problem pri delikatnih tkaninah je itak samo centrifuga, tisto mencanje je vseeno ali se odvija v stroju ali pod mojimi rokami.

 

Edit - no sedaj sem se spomnila kaj vedno perem na roke - najlonke. Če jih dam v stroj z navadnim perilom in centrifugiram se uničijo, da bi pa prala samo ene najlonke v stroju brez centrifuge, se mi pa TO zdi izguba časa in predvsem vode. Itak jih pa operem na hitro pod tekočo vodo in z milom in sem fertik v manj kot minuti.

0
Nazaj na vrh
Aion
Starost: n/aPridružen: 9. jul 2013Prispevkov: 511Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. avg 2014 23:53
Povezava do prispevka

Ne perem na roke. Hvala bogu za stroj. Za modrce mam kuglo v katero jih zatlačim, da niso pomečkani, najlonke pa dam v vrečko za pranje in pridejo ven kot nove. Če niso v vrečki, se seveda scufajo. 

0
Nazaj na vrh
Binas
Starost: 36Pridružen: 17. nov 2011Prispevkov: 1239Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. avg 2014 7:28
Povezava do prispevka

Odkar perem modrce na roke (40 stopinj), malo pomečkam. Jih imam v uporabi vsaj 5 let in so v istem stanju kot na dan nakupa. Pred tem so se tako razlezli, da mi niso več ničemur koristili. Smile Zadovoljna. Pa iskreno-tudi mi ni težko na roke oprat kar je treba. 

100% predanost, 100% zagnanost.....vmesne poti ni!
http://tecem26.blogspot.com/
0
Nazaj na vrh
vermilion
Starost: n/aPridružen: 29. apr 2007Prispevkov: 1181Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. avg 2014 9:19
Povezava do prispevka

Jaz na roke perem samo kopalke - pa še to samo te ki sem jih letos kupila. Pa mogoče, če se najde kdaj res kaj ekstremno občutljivega - ampak to je bolj izjema. Da bi pa vsak teden drgnila karkoli na roke - ne hvala. smiley

Ostalo pa raje na 17 min programu na 30 stopinj, če je res občutljivo.

Modrčki se tudi meni na roke oprani niso zdeli dovolj čisti. 

 

You’re a dragon. Be a dragon.
0
Nazaj na vrh
Starlight
Starost: 36Pridružen: 16. dec 2008Prispevkov: 1869Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. avg 2014 11:06
Povezava do prispevka

Jaz ničesar ne perem na roke. Pred nakupom oblačila preverim, če je potrebno ročno pranje in ga v tem primeru ne kupim. Modrce perem v 'košaricah' za modrce in se super obnesejo, modrci se ne raztegnejo, obdržijo obliko, pa tudi kost mi ni še nikoli šla ven. Najlonke perem v vrečici za pranje le-teh, skupaj z ostalim spodnjim perilom in so tudi ok, nobenega nitkanja ali česarkoli podobnega. 

Kakšno malenkost bi že oprala na roke, da bi prala več stvari se mi zdi pa potrata časa in vode, ker bi sto let spirala, da bi res odstranila ves prašek, tako da bi porabila ogromno vode. Pri pranju v stroju izbiram varčne programe, ki porabijo malo vode in elektrike. Stroja ne napolnim povsem, ker se mi zdi, da se s tem perilo hitreje uniči. S takšnim pristopom k pranju perila sem zadovoljna, ker imam oblačila vrsto let, se ne razbarvajo in raztegnejo, zato o ročnem pranju niti ne razmišljam. smiley

“Strive for perfection in everything you do.“ (Sir Henry Royce)
0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 20. avg 2014 10:24
Povezava do prispevka

Jaz perem par reči (volna, občutljivi kosi), pa še to mi je odveč, ker nimam časa....spiranje pa traja dolgo.

 

THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
DiLeMa
Starost: 37Pridružen: 2. okt 2005Prispevkov: 1218Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 21. avg 2014 0:02
Povezava do prispevka

Mislim, da je res marsikaj odvisno tudi od tega, kakšen pralni stroj imaš. Kot že rečeno, imajo novejši tudi zelo kratke programe pranja (pri mojem Candyju traja najkrajši program samo 15 minut), pa posebne programe za zelo občutljivo perilo (volna, svila), ki so res prilagojeni tako, da so ekstra nežni, s povišanim nivojem vode, počasnejšim oziroma manj sunkovitim vrtenjem bobna med pranjem, itd. In seveda ni za pozabit na že omenjeno nastavljivo centrifugo (jaz jo lahko zmanjšam tudi zgolj na 100 obratov na minuto ali pa jo celo popolnoma izklopim). Jaz modrčke perem vedno na hitrem pranju (nikoli daljšem od 45 minut) in v posebnih vrečkah, ki perilo še dodatno zaščitijo. In tudi moji modrčki po kar nekaj letih rednega strojnega pranja ostajajo kot novi. Rada pa spodnje perilo in kakšne bolj delikatne stvari na roke opere moja mami, ampak meni se zdi to nepotrebno, pa tudi zdi se mi, da na roke nikoli ne opereš tako fino, kot to naredi stroj, z vsem svojim vodnim brizganjem in premetavanjem. smiley Sicer pa je verjetno dosti odvisno tudi od tega, koliko si šparoven s pranjem oziroma pogostostjo le-tega. Jaz moram priznat, da smo pri nas kar razsipni, in zelo redko prav namensko čakamo, da se napolni cel stroj, in ne odlašamo s pranjem do zadnjega. Poleg tega sem alergična na nabito poln koš umazanih in vlažnih oblačil, ki se ''pajsajo'' že cel teden. Če kdo rabi na hitro kakšno stvar ali dve, si enostavno opere na krajšem programu tisto željeno majico/popackane kavbojke, ne glede na to, ali je cenejši tok ali ne. Sicer pa vsakomur svoje, glavno, da vsi hodimo naokoli čisti in oprani. smiley

Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.
0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 21. avg 2014 8:59
Povezava do prispevka

Jaz imam nov stroj in lahko nastavljam centrifugo, ampak sem ugotovila, da tudi, če jo popolnoma izklopim, to pomeni, da ukine le vmesne centrifuge, končne pa še vedno ne.

In zato enih cunj ne morem prati notri. Ko sem kupovala stroj, sem mislila, da če ima funkcijo popolnega izklopa centrifuge, bo to v redu.

No, takega stanja, kot ga imam, si še predstavljala nisem.

Perem pa vedno šele, ko je polno. V skrajni sili perem na programu, ki je narejen za malo količino. (eni programi so za 2 ali 3 kg, da mi ni treba čakati, da naberem 7 kg)

Če so umazana oblačila vlažna, jih posušim in čakajo suha. Imam tudi ločevalne mrežaste košare  (Ikea Algot),da je čakajoče perilo na zračnem.

THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 21. avg 2014 11:15
Povezava do prispevka
MancaS je napisal/a

Se podpišem pod Tanjo. Včasih sem prala na roke modrčke, pa sem imela vedno občutek, da niso dobro oprani, ker s tistim namakanjem dvomim, da kaj narediš.

JoLynn je napisal/a

Jaz delam enako kot Tanja in Manca. smiley ... zato, ker se mi zdi to izguba časa, drugič, ker imam občutek da na roke nikoli tako dobro ne operem kot stroj.

Edit - no sedaj sem se spomnila kaj vedno perem na roke - najlonke. Če jih dam v stroj z navadnim perilom in centrifugiram se uničijo, da bi pa prala samo ene najlonke v stroju brez centrifuge, se mi pa TO zdi izguba časa in predvsem vode. Itak jih pa operem na hitro pod tekočo vodo in z milom in sem fertik v manj kot minuti.

Evo, to. Meni se na roke oprano ne zdi dobro oprano ... le malo 'požnarano'. Prav nimam občutka, da je res čisto in se v takem tudi sama ne počutim ok, čisto.

Najlonke: komot centrifuga in normalno pranje, le v vrečko za pranje občutljivega perila se jih da.smiley

Akasha je napisal/a

Perem pa vedno šele, ko je polno. V skrajni sili perem na programu, ki je narejen za malo količino. (eni programi so za 2 ali 3 kg, da mi ni treba čakati, da naberem 7 kg)

Če so umazana oblačila vlažna, jih posušim in čakajo suha.

Tudi jaz. Srce mi ne da, da bi bile neekološka.smiley

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Ineya
Starost: n/aPridružen: 9. sep 2010Prispevkov: 2012Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. avg 2014 11:58
Povezava do prispevka

A nove cunje (tiste, ki so občultljive, da bi skrčile) tudi operete kar v pralnem stroju..ker pri določenih sem skeptična, da se ne bi skrčile, ali še huje-spustile kakšne barve... 

In potem jih prvo namočim, posušim, potem pa dam v pranje..komplicirano vem!!

 

Kje naj naročim te vreče za pranje modrčkov? Najlonke si pa ne predstavljam, da bi jih vrgla v boben..ker nevem kaj bi sploh ostalo od njih.. smiley

Recept za srečno življenje si moramo napisati sami.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Pranje perila na roke
Stran 1 od 3
Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Kmetijstvo je temelj sodobne civilizacije, vendar je ustvarilo nočno moro za naše zobe – kmetijska revolucija je spremenila vse in to dejstvo je nemogoče zanikati.