Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Kako ravnati v primeru izgubljene živali

Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Lunča
Starost: n/aPridružen: 14. mar 2006Prispevkov: 1075Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. dec 2011 16:31
Povezava do prispevka
Nisem prepričana, če sodi tole v to temo.

Kako prepoznati, da so lastniki žival zapustili?

Ravno zadnjič se mi je med nogami motal en kužek in nisem vedela kaj storiti. Živim v gosto naseljenem območju v mestu, pretežno so večstanovanjske hiše.
Morda se je komu izmuznil čez vrata, morda so ga lastniki namenoma spustili ven kar samega?

Kaj storiti v takem primeru? Videlo se mu je, da je navajen ljudi, ker je vsakega ovohal in ni bil nič zadržan. Morda je samo od sosednje hiše (ne vem kakšne živali imajo sosedi niti kdo sploh so sosedi, nisem dolgo tu) in so ga spustili ven, res ne vem. Grozno mi je, ker kaj naj v takem primeru? Mogoče sploh ni izgubljen, ne morem ga kar takoj vzet s ceste in paniko narediti?

V glavnem, če sem ga polomila in nisem v pravi temi se opravičujem ampak res rabim kakšen pameten nasvet za situacijo?
Sploh ker nismo tako daleč od obvoznice in me je res groza kaj se lahko zgodi.

Imel je pa ovratnico, tako da je šlo sigurno za domačega ljubljenčka ampak brez kakršnekoli ploščice s kontaktom.
0
Nazaj na vrh
iza
Starost: 122Pridružen: 17. jan 2007Prispevkov: 4988Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. dec 2011 16:48
Povezava do prispevka
Lunča, sem odprla kar novo temo, z upam da primernim naslovom.
Tudi meni se večkrat dogajajo take situacije. Sama vedno najprej preverim, če ima žival ovratnico, s ploščico z imenom lastnika. Če je nima, si probam žival natančno ogledati oz. jo po možnosti slikati. Nato nekaj časa spremljam objave po medijih (lokalni radio, lokalni časopis), če bi kje zasledila, da kdo pogreša žival. Pozorna sem tudi na območje, kjer sem videla, da se je žival potikala. Če se potika več dni zapored, to najbrž ni dober znak.

Na srečo mi kaj več od tega še nikoli ni bilo potrebno ukrepati. Se pravi, ali nihče ni iskal živali, ali pa le-te nikoli več nisem videla.


0
Nazaj na vrh
CantLoveCantHurt
Starost: 33Pridružen: 25. sep 2008Prispevkov: 2109Kraj: MemoriaStatus:Offline
Objavljeno: 13. dec 2011 16:55
Povezava do prispevka
Mi smo dali obvestilo na radio, da se pri nas nahaja ta in ta žival. In da naj nas lastniki pokličejo. Mimogrede naš tudi nima ploščice ima plastično tubico z naslovom in telefonsko. 
Yesterday, upon the stair,I met a man who wasn't there. He wasn't there again today. I wish I wish he'd go away...
0
Nazaj na vrh
magrateja
Starost: n/aPridružen: 19. okt 2008Prispevkov: 2577Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. dec 2011 17:28
Povezava do prispevka
Fantova družina je že večkrat kakšnega takega (na videz) izgubljenega psa peljala v Gmajnice. V enem primeru vem, da so potem tam s pomočjo podkožnega čipa našli lastnika
0
Nazaj na vrh
Lisa
Starost: -14Pridružen: 27. jan 2006Prispevkov: 927Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. dec 2011 17:29
Povezava do prispevka
Lani sta se pri nas tako dva kužka potepala. Ovratnice nista imela, tako, da nisem mogla vedet, če ju kdo pogreša. Poklicali smo v zavetišče in naslednji dan so prišli po njiju. Seveda pa smo dali tudi oglas na radio, na facebook, povpraševali po naselju... Dokler niso prišli po njiju, sta bila pri nas, deležna hrane, vode in čohanja Potem sta pa zelo hitro dobila nov dom.
No, še dobro, da smo ju opazili, ker je v bližini cesta
0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. dec 2011 17:43
Povezava do prispevka
Kaj pa če vprašaš kakšnega soseda? Ponavadi se v soseski ve, če ima kdo žival itd.? Je najbolj enostavno. Pač ko koga vidiš, samo prijazno vprašaš.
Če bi ga kdo zapustil bi bil verjetno res več dni tam pa bi bil shujšan, po možnosti brez ovratnice.
Pred kakim tednom se je pri nas v vasi potepal tudi en pes, (pač so se nekatere samice ženile) in se mu je videlo, da jima lastnika, tudi zato ker je bil lepo rejen, je pa zadnji dan imel rano na glavi, nad očesom. In sem imela resen namen mu napisat listek na ovratnico: "pazi me! lahko sem nevaren, zase in za druge!" ali kaj podobnega, ampak potem psa nisem več videla, očitno so ga lastniki dobili. Jaz pa itak ne hodim naokoli lih z listkom in kemikom... pa še psa imam na sprehodih,...
So pa na srečo psi nekoliko bolj privajeni na ceste kot mačke. Znajo bolj pazit. Ponavadi.
https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2011 8:01
Povezava do prispevka
Najboljše je, da se vzame psa k sebi, se ga slika in se nalepi obvestilo na kakšno obvestilno tablo (če se živi na vasi) ter se da obvestilo v časopis, na radio in internet.
Če je napadalen, pa najboljše, da se obvesti zavetišče.
 
Sicer pa  je bilo na podeželju prej veliko lastnikov, ki so pse kar veselo spuščali, da so se sami klatili okoli (jaz sem imela celo najstništvo probleme z velikimi in dokaj napadalnimi psi, preden sem se lahko prebila do doma). Pa marsikje se še sedaj situacija ni zelo popravila.
 
Tukaj pa so kazni velike in ostre, zato moram reči, da še nisem doživel, da bi se kak pes sam potepal naokoli.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
Tinchka
Starost: n/aPridružen: 28. okt 2007Prispevkov: 770Kraj: CaliforniaStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2011 12:30
Povezava do prispevka
Lepo, prav in pohvalno je, da zapuščeno ali izgubljeno žival vzamete k sebi, poskrbite zanjo in ji poskušate najti lastnike in ta način se meni zdi še najbolj ustrezen (v kolikor žival najde prava oseba seveda). Vendar pa Zakon o zaščiti živali nalaga, da kdor najde zapuščeno žival, o tem obvesti zavetišče oziroma pristojno veterinarsko organizacijo. V zavetiščih in veterinarskih ambulantah imajo tudi posebne čitalce, s katerimi odčitajo številko čipa in preko nje najdejo lastnika (po zakonu mora vsak pes imeti čip in biti vpisan v register, v praksi je žal malo drugače).
 
Isto odgovornost ima pa tudi lastnik, ki je žival izgubil (torej da javi v zavetišče, da se mu je izgubila žival). Če se lastnik po osmih dneh od sprejema živali v zavetišče ne javi, se pa lahko žival odda novemu lastniku.
 
Jaz priporočam, da se vsako najdeno žival prijavi zavetišču, lahko pa pomagate pri iskanju lastnika in tudi sami objavite oglase in pač sporočite, da je žival v zavetišču. Če vas je strah, kaj se bo z živaljo zgodilo, večkrat vprašajte v zavetišče kako je z njo, vedite pa, da imajo zavetišča 30 dni časa za oddajo živali, potem jo lahko usmrtijo (tega na srečo ne delajo vsa zavetišča). Če pa je vaše pristojno zavetišče zelo prijazno, se lahko dogovorite tudi, da boste za žival skrbeli vi, stroške pa krije zavetišče (verjetno le do določenega roka).
0
Nazaj na vrh
Lunča
Starost: n/aPridružen: 14. mar 2006Prispevkov: 1075Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2011 16:03
Povezava do prispevka
Uf, uporabne informacije. Super punce! Thumbs Up

Samo še eno temo bi rada, da malce bolj podrobno obdelamo in sicer:
Kako prepoznati, da je žival izgubljena?

Mi psa nikoli ne spuščamo na dvorišče, cesto, travnik brez povodca ali nadzora, nekateri pa to seveda redno prakticirajo. Pa me samo zanima, kako bi najlažje vedela oz. prepoznala ali je žival ponesreči zunaj ali zanalašč?

Ker nevem, če vidim enega kužota brez nadzora zvečer zunaj mi je čudno in bi ga kar popokala domov. Sicer obsojam vse lastnike, ki pustijo svoje živali brez nadzora ampak mi je pa tudi mogoče preveč, da vsakega psa, ki se sam sprehaja po cesti takoj tretiram kot izgubljenega. Ali se tu morda motim?

@mijauuu: ja vprašat sosede je včasih malo težje, ker razen teh v mojem bloku pojma nimam kdo sploh so Embarrassed
(smo pa vsi skupaj priseljeni, max 2 leti in si z njimi človek ne more ravno pomagati....)
0
Nazaj na vrh
Binas
Starost: 36Pridružen: 17. nov 2011Prispevkov: 1239Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2011 16:52
Povezava do prispevka
Težko veš, razen če poznaš psa in veš da ga spuščajo.

Če najdeš žival si dolžan obvestiti zavetišče, dobrodošle so objave na radio, spletne forume, plakati na trgovine za živali, obvestit veterinarja, pogledat za čip.

Če pa izgubiš žival si prav tako dolžan obvestit zavetišče, lokalnega veterinarja in oglaševati povsod kjer je možno. Z dobrimi, razpoznavnimi fotografijami.

Jaz imam vedno s sabo ekstra ovratnico in povodec, v avtu pa carrier za mačke, manjše pse, ravno zaradi tavajočih živali. Včasih pač pridem z ekstra psom domov.

Na pse, mačke je zelo dobrodošlo dati obeske z aktualno številko! Pa mačke je tudi fajn čipirat! Smile
100% predanost, 100% zagnanost.....vmesne poti ni!
http://tecem26.blogspot.com/
0
Nazaj na vrh
iza
Starost: 122Pridružen: 17. jan 2007Prispevkov: 4988Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2011 22:02
Povezava do prispevka
Žal res velikokrat ne moreš vedeti, če je žival izgubljena. Jaz sem zadnjič že paniko zagnala zaradi enega na videz potepuškega zlatega prinašalca. Hodil je čisto lagodno, počasi ob cesti, ves umazan. Pridem do njega, me sploh ni "šmirglal", se mu poskušam približati, gre stran. Gledam okoli če je kje lastnik, nikjer nikogar. Potem kasneje pa le vidim skupino 3 ljudi, očitno lastniki, ki so hodili ene pol km za njim in se očitno sprehajali .


0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. dec 2011 0:23
Povezava do prispevka
Na prvi pogled tega res ne moreš vedeti (če ni lih zelo vidno), drugače pa je ponavadi tako, da so takšne živali več dni na enem in istem mestu (ali vsaj približno) in so shujšane.
Ne vem jaz ne bi zganjala paniko že takoj... Kdaj se lahko res zgodi, da pes uide. Tudi vestnim lastnikom. Če pa je pes dlje časa sam in prost je potem bolje ukrepati oz. se pozanimati najprej o morebitnih lastnikih ali iskanih živali. Seveda glede na okoliščine in okolje.
https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
riry
Starost: n/aPridružen: 8. apr 2005Prispevkov: 357Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. dec 2011 9:50
Povezava do prispevka
Čeprav, kot praviš, da se lahko zgodi tudi vestnim lastnikom-a ni potlej bolje tako izgubljenega psa popokat na varno? Jaz bi bila zelo vesela, če bi se nam kdaj zgodilo (bog ne daj), da bi jo kdo vzel domov, na varno. Pes, ki ni vajen pohajkovat (pa ne da odobravam spuščene "potepuhe"), se lahko kaj hitro znajde pod kolesi. Mislim, da se pri izgubljenčkih tudi kaj hitro vidi, da so izgubljeni - izgledajo precej zmedeno, nemirno...Enkrat sem tako eno čivavico lovila po centru Ljubljane. Lastnikov več kot očitno nikjer, pesek je pa begal (zanjga bi bil že kolesar smrtno nevaren!). No, na koncu ga je lastnica našla (smo se srečali na eni točki) in je rekla, da ji je ušel iz stanovanja, ampak ni bila kaj vidno pretresena, da je pes sam šetal okoli...mene bi najmanj kap od skrbi.
0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. dec 2011 15:25
Povezava do prispevka
Jaz če najdem očitno samo žival, se sploh ne sprašujem, ampak odpeljem v pristojno zavetišče, kjer preverijo čip in najdejo lastnika.

Po zakonu žival ne sme biti brez nadzora. Torej če tava nekje ker ji lastniki omogočajo so itak v prekršku, če je pa izgubljena pa zavetišče pomaga najti lastnika.


Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
bubica10
Starost: n/aPridružen: 23. okt 2007Prispevkov: 5179Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. jan 2012 10:31
Povezava do prispevka
Citiram iz zaklenjene teme:
 
CantLoveCantHurt je napisal/aPred kratkim sta moj stric in teta "izgubila" nemškega ovčarja. Pes je bil pred hišo, spuščen, brez ovratnice - ko sta prišla ven ga ni bilo več nikjer. Na radio sta dala oglase - ponujala nagrado, šla na policijo itd.

No pa sta le dobila en klic od ženske, ki jima je povedala, da ima njen sosed psa, ki ga prej ni imel. Odpravila sta se tja, ampak tisti gospod psa ni imel. Najprej je zanikal, da bi ga kadarkoli imel potem čez čas jima je pa povedal, da ga je dal naprej. Skupaj so poklicali tistega kateremu je psu dal. Je še on zanikal da bi kadarkoli videl tega psa na koncu jima je pa rekel naj mu dasta nekaj ur in prideta šele zvečer.

Ko sta prišla tja je pes pritekel k njima brez da bi ga poklicala. Izgleda da je tisti moški ki je psa našel bil reven oziroma ni bil zmožen skrbeti za psa in ga je zato "podaril" svojemu prijatelju, ki je imel tudi otroke, ki so se baje zelo navezali na psa, zato je tudi prosil mojo teto in strica da bi mu psa pustila ali pa mu ga prodala. Moški je že imel načrte kako bo zgradil ograjo okoli hiše itd.

Zdaj se pa jaz sprašujem kaj bi bilo z psom če ju tista ženska ne bi poklicala? Če že samo pogledate psa je zelo očitno, da je ljubljen - je zdrav, ima lepo dlako, naučen, cepljen itd. Meni bi bilo jasno, da ta pas nekomu pripada. Ali bi veterinar kar ignoriral to da ima pes mikročip z imenom drugih ljudi ali bi jih poklical? Res me zanima saj imam tudi sama psa, ki se zelo rad šeta, kljub temu da ga imam vedno na povodcu me je včasih strah da bi sam šel kam in se zgubil. Ima sicer ovratnico in obesek z telefonsko ampak kaj če...?
Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down. (Oprah Winfrey)

A ustvari se samo trebaš napiti, pa sesti na bicikl, jer na sreću ćeš pre naleteti nego je pronaći.
(Balašević)
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Kako ravnati v primeru izgubljene živali
Stran 1 od 3
Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Mirno lahko rečemo, da je dogodek Met Gala največja modna noč!