Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Ali je tukaj kaj za storiti/pomagati?

Keks
Starost: 33Pridružen: 28. jan 2010Prispevkov: 988Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. okt 2015 12:29
Povezava do prispevka

Ne vem, če ta tema bolj paše v podforum Živali ali Odnosi. 

 

Za sosede imamo starejši par. Z njimi se super razumemo, sosed ima veliko veselje do urejanja okolice in do svojega vrta. Občasno malo pretirava: poleti je ubijal muhe na zunanji strani hiše. 

Zdaj sta za darilo dobila psa. Sicer je še mladič, vendar bo zrasel v velikega psa (nekaj podobnega zlatemu prinašalcu/labradorcu/bokserju... ne vem točno). Mladič je zelo ljubek, ne laja, prijazen, rad se igra. 

Vendar sosed ni za živali. Za psom hodi zalivati travo, ko se polula, pes mu koplje luknje na dvorišču... In tukaj nastopi težava. Sosed psa tepe, ga neprestano krega. Meni je zelo hudo, saj je pes mladič, zelo prijazen, ampak bo najverjetneje odrasel v živčno razvalino, mogoče celo nevaren. Za psa drugače lepo skrbijo: hrano in vodo ima, peljejo ga na sprehode. 

Ali je kaj za storiti? Da bi mu rekla, da se psa ne tepe, bi pomoje odreagiral: kaj mi bo ena mlada govorila kako vzgajam psa (tudi sami imamo psa že 10+ let in je res pridna in lepo vzgojena), dvomim, da bi nasvet upošteval. 

Kaj naj naredim ali rečem? Zelo mi je hudo za psa, saj je res prijazen in igriv in bi z dobro vzgojo bil odličen kuža. A naj omenim, če ga bodo peljali v pasjo šolo (verjetno bi tam prepoznali lastnikovo obnašanje in znali svetovat)? Pasja šola je namreč zelo blizu.  

Nazadnje urejal/a Keks 11. okt 2015 17:37; skupaj popravljeno 1 krat
Forget what has hurt you in the past, but never forget what has taught you.
0
Nazaj na vrh
Stephanie
Starost: n/aPridružen: 30. nov 2012Prispevkov: 229Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. okt 2015 16:20
Povezava do prispevka

Kot prvo: Žival nikoli ne sme biti darilo. Odločitev za žival mora biti zavestna odločitev posameznika, saj bo lastnik za njeno fizično/psihično blagostanje odgovoren naslednjih 10-15 let. Niso vsi za živali, navade nekaterih ljudi se lahko s povsem fiziološkimi značilnostmi živali popolnoma razlikujejo (npr. zagrizenost za čistočo in odpadanje dlake pri živali). Za to je sicer prepozno in pri tem ti nimaš nič, ampak vseeno za vse tiste, ki mogoče kdaj zaidejo na ta forum in se odločajo ali naj kupijo žival nekomu za rojstni dan. Prosim, ne!

Si pa v res nezavidljivi situaciji. Najrajši bi napisala, da takoj pokliči veterinarsko inšpekcijo. Ampak... Poskusi najprej na lep način. Jaz bi naslednjič, ko boš videla kakšen eksces, na lep, mogoče malo humoren način vprašala, če imata namen iti v pasjo šolo. Potem bi se pa jaz glede na reakcijo odločala, kako naprej. Poskusila bi razložiti nagone, ki jih imajo živali in pomen vzgoje pri tem. Če imaš kakšne izkušnje s šolanjem psa, se mogoče ponudiš za praktičen prikaz, kako se pravilno dela s psom. Za začetek se poskusi pogovarjati o vzgoji psov. Mogoče povprašaj, če si predstavlja življenje z njim nadaljnjih xy let. V skrajni sili predlagaj, da ga oddajo. Mogoče lahko pomagaš z oddajo psa in poskusiš najti primerno družino zanj.

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Ali je tukaj kaj za storiti/pomagati?
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Kmetijstvo je temelj sodobne civilizacije, vendar je ustvarilo nočno moro za naše zobe – kmetijska revolucija je spremenila vse in to dejstvo je nemogoče zanikati.