Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Kako naj dosežem zdravo prehranjevanje?

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5
Baina
Starost: 32Pridružen: 17. avg 2008Prispevkov: 1091Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 12:34
Povezava do prispevka
Pozdrav.
Moja želja, že od nekdaj je ta, da bi živela zdravo in kakovostno. Zdravo mislim na to, da bi se primerno in zdravo prehranjevala in seveda veliko gibala. Gibam se veliko, kolikor se le lahko in koliko mi čas dopušča (ponavadi je to 5-6krat na teden zjutraj(pol ure) in popoldan (1.5-2 ure- a po moje še vedno nekam premalo). No druga stvar pa je glede moje prehrane. Zelo rada jem in včasih se prav "napokam" . Problem je tudi ta, da imam zelo rada sladkarije (čokolado in bolj sladke stvari) in ponavadi se nažrem prav s temi packarijami. Zelo si želim, da bi omejila količino teh packarij ali pa da bi lahko živela sploh brez njih (do pred časom sem res lahko normalno živela brez njih, sedaj pa me nekaj preganja in imam vedno v glavi samo čokolado in nasploh včasih razmišljam le o hrni). Ne vem, mogoče se malo čudno sliši ampak se kot da bi bila obsedena (je pa tudi res, da sem že imela težave z motnjami prehranjevana). Naprimer včeraj sem se zadržala do večera. potem pa sem zvečer pojedla en paketek (125g) čokoladnih kekov in čokoladico bueno pa bi še kar mlackala. Ali pa, če že jem čokolado, mi ena vrstica nikakor ni dovolj.,In to mi ni všeč, ker si res ne želim nabirati odvečnih kg (za zdaj je še vse v redu) in sploh vnašati v svoje telo toliko packarije. Včasih sem se lahko brzdala in ustavila, sedaj pa mi ne gre in ne gre. Več ne vem, kaj naj naredim.
Zanima me tudi kako ste ve/vi kaj začele z zdravim prehranjvanjem ? Sem slišala da ne smeš takoj vse vrči stran, ker potem te lahko doletijo še večji napadi lakote in potem se le vrtiš v krgu. No kako je kaj z vami?
0
Nazaj na vrh
madeira*
Starost: 41Pridružen: 16. apr 2007Prispevkov: 4877Kraj: Pri morjuStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 12:43
Povezava do prispevka
Baina je napisal/aGibam se veliko, kolikor se le lahko in koliko mi čas dopušča (ponavadi je to 5-6krat na teden zjutraj(pol ure) in popoldan (1.5-2 ure- a po moje še vedno nekam premalo).
 
Wtf? Meni se to tudi slučajno ne zdi premalo.
 
Glede hrane mislim, da je najbolje, da najprej ugotoviš, zakaj se sploh bašeš s sladkarijami. Tako začneš reševati problem pri koreninah. Meni pomaga, da ne kupujem sladkarij. Imam pa vedno doma kakšne malo manj slabe nadomestke (suho sadje, oreščki, črna čokolada, beljakovinski puding...).
 
 
 
 
Vse, kar Kanibal napiše, + 1. :D
0
Nazaj na vrh
glili
Starost: 41Pridružen: 8. jul 2009Prispevkov: 636Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 13:08
Povezava do prispevka
Meni se tudi ne zdi, da se giblješ premalo....saj to je skupno od 2 do 3 ure na dan?!? Geek

Glede sladkarij pa ne vem...a si "čustveni" jedec? Jaz sem, pa se občasno še vedno ne znam najbolje kontrolirati, hehe. Vem, da si odprla pred časom eno drugo temo, glede vklučevanja v družbo in ne vem kako pri tem napreduješ. A je možno, da je to prenajedanje s sladkarijami povezano s tem? Ker praviš, da se ti to pojavlja šele v zadnjem času.

Če pa že imaš take napade sladkobe, je res najbolje da se založiš z bolj "zdravimi sladkarijami", ki jih je že madeira naštela-mogoče ti bo kak sadni napitek tudi potešil te napade.
0
Nazaj na vrh
Baina
Starost: 32Pridružen: 17. avg 2008Prispevkov: 1091Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 13:19
Povezava do prispevka
oh to pa so hitri odgovori

ja res je, sem odprla pred časom temo o vključevanju v družbo. naj povem, da je sedaj vse vredu glede tega, sem se uspela nazaj vključit in mi je veliko boljše. glede tega mojega basanja s sladkarijami pa ne vem, od kod bi izviralo. mogoče je kaj povezano s tem, kaj pa vem. ampak je res moteče, ker se včasih tako najem da sem okrogla v trebuhu in napihnjena še cel naslednji dan, pa včasih me kat tudi "zapre" in ni prijetno, ko ti ropota in se pretaka po želodcu. ne vem, pa opazila sem tudi, da težje diham, kar je verjetno tudi posledica tega. ker  če začnem s sladkorejm težko neham, je kot neke vrste droga, se kar stopnjuje doza. jaz pa si močno močno želim, da bi res lahko nehala s takim početjem. saj ne traja ne vem kako dolgo, ampak vseeno me je strah, da bom imela težave.
saj vem potrebno je veliko motivacije in discipline, ampak me zanima kako ste ve kaj "prešaltale v višjo prestavo in zdravo zaživele?
aja glede treningov- ja je res veliko, ampak ker zaužijem toliko sldkarij se mi vseeno zdi še vedno "premalo", da bi vse pokurila.


0
Nazaj na vrh
madeira*
Starost: 41Pridružen: 16. apr 2007Prispevkov: 4877Kraj: Pri morjuStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 13:35
Povezava do prispevka
Meni je največja motivacija to, da se res slabo počutim, če pretiravam z nezdravo hrano. Pa misel na to, da škodim svojemu zdravju. Je pa potem še obdobje pms-ja, ko se ne držim toliko nazaj. Tista dva dneva na mesec me ne bosta ubila. Bi že prej jaz koga, če ne bi dobila čokolade
Vse, kar Kanibal napiše, + 1. :D
0
Nazaj na vrh
peti
Starost: 43Pridružen: 11. okt 2005Prispevkov: 379Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 13:43
Povezava do prispevka
Tudi jaz sem ti že hotela rečt Baina... se ti ne zdi da z vadbo precej pretiravaš? No, kot sem te jaz spremljala v temi "Vaš trening danes", sem že hotela komentirat da je to preveč in da se boš samo prekurila. Raje se potrudi pri prehrani in rezultati bodo prej vidni kakor pri nezdravi prehrani in pretiravanju. O zdravi prehrani pa je že precej napisanega. Iz treningov se vidi, da bi ti kar vse naenkrat Big smile
 
P.s. Saj bi jaz tud Smile
LP :)
0
Nazaj na vrh
ninak
Starost: -14Pridružen: 24. feb 2006Prispevkov: 884Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 13:50
Povezava do prispevka
Baina glede na to, da se VELIKO gibaš je mogoče problem v tem, da  nimaš ustreznh obrokov čez dan in si v velikem deficitu kar posledično povzroči, da čez čas dobiš napad (pri tebi je to na sladko).

Najprej moraš sama ugotoviti ali imaš napad na sladko ker ti je npr. dolgčas (si čustveni jedec)...ali pa telo resnično potrebuje hrano. Samo malo v razmislek....
Obžalovanje je izguba časa.
To je preteklost, ki te hromi v sedanjosti.
0
Nazaj na vrh
dodeka
Starost: n/aPridružen: 13. avg 2009Prispevkov: 195Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 17:00
Povezava do prispevka
Če piješ poijačo iz plastenk, je zelo možno to razlog. Bisfenol a, ki ga plastenke v velikih količinah spuščajo v tekočino ali hrano dokazano povzroča napade lakote. Bisfenol a je hormonski motilec, po sestavi podoben estrogenu, kako pa je z nosečnicami in s hrano pa vsi vemo :))
Da ne bom preveč nakladala o bisfenolu a, o tem je na internetu dovolj informacij. Bisfenol a so že tudi obtožili za glavnega krivca za prenažiranje otrok in posledično debelost pri otrocih, posledično so veliki evropski proizvajalci že prenehali otroško hrano in pijačo pakirati v plastenke. Škodljiva plastika ima oznako PET, oznaka pa je na plastenki. Jaz sem naprimer s tem pridelala pigmentni madež nad ustnico, sedaj pa počasi bledi in zginja, ko se že dobre pol leta striktno izogibam tej embalaži. Sicer pa je to plastična mehka embalaža, za pijačo pa so kar vse plastenke iz PET.
0
Nazaj na vrh
Baina
Starost: 32Pridružen: 17. avg 2008Prispevkov: 1091Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 18:46
Povezava do prispevka
mogoče se komu res zdi, da pretiravam z vadbo, ampak meni je to čist normalno in če na dan treniram eno uro je to zame premalo. ne vem, tako sem naravnana in moje telo toliko želi vadit. za to da bi se prekurila, pa naj vas ne skrbi. sem se že pred časom res prekurila in vem kakšne so posledice, tako da se ne bi spuščala ponovno v to, kar pa seveda ne trdim, da se ne more zgoditi. nikdar ne veš kaj te čaka, poleg tega se tudi zarečenega kruha največ poje.
emm glede čustvenega jedca- mislim da to nisem (vsaj mislim in upam da ne). očitno imam trenutno neko čudno obdobje, ali pa imam kar v glavi nekakšnega "vražička", ki me nagovarja in me napeljuje. ne vem, mislila sem že tudi na to, da mogoče me napade lakota ker premalo pijem. res premalo, včasih niti 1 liter na dan ne spravim vase. pa čeprav se trudim, da bi pila, nekako ne čutim žeje- posebej ne dopoldne (a začuda, ko popijem kakšen deci vode, moram v 1 uri kar dvakrat na stranišče- tudi temu se čudim, očitno mi ledvice delajo preveč?)
vodo pa res pijem iz plastenke, ker na žalost naša voda iz pipe ni užitna, ker je naš vodostaj na zelo kritičnem in s pesticidi ogroženem mestu. tako da se mi vseeno boljše zdi, če pijem vodo iz plastenk, kot pa vodo iz pipe, ki je zajeta na takšnem mestu.
že velikokrat sem si zadala cilj, da bom vsaj ene tri dni brez sladkorja in koliko bi se le dalo zdravo jedla. včasih mi uspe, potem pa zopet obupam. ampak sedaj imam trdo voljo, da bom res poizkušala zdržati brez sladkarij par dni in bom videla kakšno bo počutje (ker kot sem že omenila, me trenutno zelo skrbi to, da težje diham in tudi srčni utrip je hitrejši)


0
Nazaj na vrh
Vallerie
Starost: n/aPridružen: 2. dec 2009Prispevkov: 175Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 19:17
Povezava do prispevka
Baina, jaz že 2 meseca pijem samo tople nesladkane sadne čaje in se mi je želja po sladkem full zmanjšala. V bistvu se morem prav prisilit, da večkrat dnevno kaj pojem. Včasih mi zvečer pred tv zapaše kaj sladkega in namesto sladkarij, si naredim topel kakav ali natreen puding
0
Nazaj na vrh
Kiely
Starost: 38Pridružen: 7. feb 2007Prispevkov: 3384Kraj: KielywoodStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 20:13
Povezava do prispevka
Baina ne vem, če sem si zapomnila dobro, ampak a nisi v eni temi napisala, da si včasih bolehala za anoreksijo? Oprosti, če sem se zmotila oz. za direktno vprašnje, ampak basanje s sladkarijami je potem posledica tega - 100%.



0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 20:19
Povezava do prispevka
ninak je napisal/aBaina glede na to, da se VELIKO gibaš je mogoče problem v tem, da  nimaš ustreznh obrokov čez dan in si v velikem deficitu kar posledično povzroči, da čez čas dobiš napad (pri tebi je to na sladko).


my thoughts exactly ... jaz sem se v nedeljo malo več gibala, prej pa nisem toliko jedla in sem bila potem zvečer ubijalsko lačna - sem pa potem zavestno izbrala iz hladilnika malo bolj zdrave reči (pa verjetno je pomagalo, da nisem imela nobenih piškotov/čokolade )

Sicer ne vem, koliko normalno poješ, ampak mogoče bi morala več pri tako intenzivnem športanju, da telo sploh ob večerih ne bi ''kričalo'' po dodatnih kalorijah/energiji? In od sladkorja si res hitro zasvojen, mogoče bi morala res se prisiliti in ga zmanjšati na minimum (npr. da poješ kak košček temne čokolade, kinder buenota ipd. pa sploh ne kupuj in tudi drugim naroči (če ti kdo nosi take zadeve), da bi raje temno čokolado ali npr. sadje - jaz fantu to stalno govorim, ker mi rad kupi kaj sladkega, sploh ker si sama malo redkeje privoščim piškote ipr. zaradi celiakije in cene brezglutenskih izdelkov)

Saj na forumu je že dosti o tem napisanega ... več jej čez dan, seveda čim bolj kvalitetno hrano, pa bo morda potreba po tej instant energiji manjša. Pa bolje je sploh ne kupovat, tako se je potem najlažje ''zadržat'' - preverjetno Big smile No, če si ''čustveni jedec'' je pa treba stvari reševati drugje ...

Samo ena off-topic na tisti natreen-puding - jaz sem zadnjič iz firbca vrgla oči na sestavine in sem skoraj bruhala sredi trgovine. Od aspartama do drugih nepotrebnih umetnih dodatkov. Če se izogibate sladkorju, ga pač manj dajte v običajni puding, itak je v tistih mešanicah običajno le koruzi škrob + aroma. Od alnature pudingi (dm) imajo pa samo škrob in pravo vanilijo ali pravi kakav (ne vem, če je še kakšen drug okus, ampak vanilijevemu tako lahko primešaš kakšno sadje ...) ... lahko tudi naredite same puding iz koruznega škroba (gustin) in najljubših dodatkov. IMO 100x boljše kot take natreen variante ...
0
Nazaj na vrh
Woowee
Starost: 36Pridružen: 24. avg 2008Prispevkov: 598Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 20:20
Povezava do prispevka
Jaz sem pa na istem kot ti Baina glede pitja...silim se, da komaj kaki liter spijem na dan pa še to ko se spomnim...tak da glede povečanega srčnega utripa bi rekla da je to malo povezano, ker sem na cajte prav dehidrirana...
The only people you need in your life are those that need you in theirs.
0
Nazaj na vrh
dodeka
Starost: n/aPridružen: 13. avg 2009Prispevkov: 195Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 20:27
Povezava do prispevka
Kiely, daleč od teg, da bi bilo 100%, tudi če je res imela anoreksijo. Basanje s hrano in povišan utrip sta prav možno posledica bolezni, ki nima nobene veze z anoreksijo. Lahko so težave s ščitnico, nič ni napisala, kdaj ima povečan utrip. Prav možno je, da so to znaki hormonskih težav. Če ima tahikardijo, bodo to s testi odkrili. Če je ščitnica preveč aktivna, bodo tudi testi pokazali. Če pa gre za nepravilno delovanje hormonov, pa bodo testi bp in bodo zdravniki sklepali na depresijo in jo bodo poslali k psihiatru, ki jo bo dal na zdravila - tole zadnje je slovenska klasika, ker je diagnostika v Sloveniji na nekaterih področjih še v kameni dobi, sploh kar se tiče hormonskih neravnovesij je to področje tisto, ki ga slovenski zdravniki sploh ne poznajo in za njih sploh ne obstaja, da je hormonalno nekaj narobe jim kapne šele, če ima ženska velike probleme z menstruacijo, pa še takrat se jim tudi sanja ne, kaj bi bil lahko vzrok. Skratka, podriočje hormonalne diagnostike pri nas praktično ne obstaja.  Vsekakor je najbolj narobe to, da je prepričana, da če bo imela močno voljo, bodo njene težave izginile, kot je sklepati iz njenih postov. Pa tudi nasveti drugih so v stilu volje, nekako pa ste vse spregledale, da ima povišan utrip in tećko diha, kar pa ni dober znak - to vsekakor ni nekaj, kar bo z voljo izginilo.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45018Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2010 22:40
Povezava do prispevka
dodeka je napisal/aČe je ščitnica preveč aktivna, bodo tudi testi pokazali. Če pa gre za nepravilno delovanje hormonov, pa bodo testi bp in bodo zdravniki sklepali na depresijo in jo bodo poslali k psihiatru, ki jo bo dal na zdravila - tole zadnje je slovenska klasika, ker je diagnostika v Sloveniji na nekaterih področjih še v kameni dobi ...

Krvni testi ne pokažejo vseh težav s ščitnico (pa še česa ne).
Sicer pa podpis in bravo! Za vse, kar ne vedo, kaj je, je depra in ajde antidepresive (sicer ne vsi zdravniki, (pre)mnogi pa). Pa padeš v začaran krog s kup stranskimi učinki po nepotrebnem in potem imaš šele sr*.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Kako naj dosežem zdravo prehranjevanje?
Stran 1 od 5
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Kar nekaj zvezdnic se je odločilo, da se ne bodo podvrgle kirurškim popravkom temveč sprejele svoj naravni videz.