Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

10 nepričakovanih znakov, da niste fit

29. maj 2017 18:36
0

Oglasno sporočilo
... ali poletno krilo, je ugotovil/a, da se je malce poredil/a … so se te čez zimo ob ležanju v omari nepričakovano skrčile. Preizkus preostalih kosov je to potrdil – vse se je skrčilo. Res čudno. (Ok, ok, priznajmo si: zredili smo se.)
 
Včasih pa smo lahko povsem iz forme, torej 'nefit', tudi če se ne zredimo. To je posledica kombinacije nezdrave hrane in premalo (ali nič) gibanja. A le fit telo je zdravo in vitalno telo, zato preverimo, kateri so znaki – poleg 'ročajev' na pasu – da se moramo vzeti v roke in poskrbeti za redno rekreacijo in zdravo prehrano.
 
 
 
 

1. Težave s spanjem

Če se zvečer premetavate v postelji in potrebujete kar nekaj časa, da zaspite, čeprav se počutite utrujene in sicer niste pod stresom, potem je razlog jasen: primanjkuje vam gibanja. Človek je bil narejen, da je večino časa v gibanju, ne pa sedi, zato je nujno, da v svoj vsakdan uvedete gibanje. Ko boste začeli z redno (in dovolj intenzivno) rekreacijo, boste presenečeni, koliko bolje boste spali.
 

2. Počutite se brezvoljni ali celo depresivni

Verjeli ali ne, a gibanje je zdravilo številka 1 proti depresiji. Seveda je razumljivo, da se slabo počutite po kritiki šefa ali prepiru s partnerjem, a če se vam zdi, da vaše splošno razpoloženje ni takšno, kot bi želeli in se ne gibate najmanj uro vsak dan, potem je razlog skoraj zagotovo premalo gibanja. Redna vadba je čudežna – za zdravje, počutje in videz telesa! Povzroči namreč sproščanje endorfinov, hormonov sreče. Gibanje tako deluje proti depresiji in anksioznosti ter blaži stres (znižuje raven stresnega hormona kortizola v telesu).


PREBERITE TUDI: Redna vadba ne le zdravi, temveč tudi preprečuje depresijo
 

3. Nagnjeni ste k poškodbam

Se vam zdi, da si mimogrede zvijete gleženj ali si nategnete mišico ali kito? Jasen znak, da potrebujete več gibanja, pravijo strokovnjaki. Vse to je namreč znak, da se ne gibate dovolj ali dovolj intenzivno in telo ne deluje optimalno, ni dovolj fit. Zato okrepite svoje telo z intenzivnimi treningi z utežmi ali z lastno težo, da okrepite mišice in celotno telo.
 

4. Počutite se brez energije in volje

Če se večino časa počutite utrujeni in nimate energije in volje za vsakdanje stvari, kaj šele spremembe v življenju, potem morate premisliti o svojem gibanju. Četudi se morda relativno redno gibate – če se poslužujete le ene vrste vadbe, se telo nanjo navadi in ni več učinka. Uvedite kar se da raznolike vadbe, da bo telo imelo vsakič znova nov izziv in tako tudi napredovalo. Čeprav zveni kontradiktorno – gibanje telesu daje energijo, ne jo jemlje. Energijo proizvajajo mitohondriji in več in bolj intenzivno, kot se boste gibali, več energije boste imeli.
 

5. Najbolj vam paše jesti nezdravo, 'junk' hrano

Prehranjevanje z nezdravo hrano je začaran krog, iz katerega je težko priti, saj povzroča odvisnost. Pogosteje kot jo jemo, več in bolj si jo bomo želeli, zato je potrebno povsem prekiniti. Če vam nikakor ne gre, boste motivacijo zagotovo dobili, ko se boste lotili gibanja. Že 20 minut teka vam bo dalo energijo in zagon, da se boste lahko uprli! In bolj redno in intenzivno, kot se boste gibali, manj vam bo pasala nezdrava hrana. Preverjeno!
 

6. Nimate ravnotežja

Presenetljiv znak, ki ga marsikdo ne poveže s tem, a dejstvo je, da kdor ima slabo ravnotežje, se zagotovo ne giba veliko (ali najverjetneje nič). Naredite test: zaprite oči in stojte na eni nogi. Če vam ne gre najbolje, vam primanjkuje mišične mase in ravnotežja – in oboje pridobite z gibanjem. Ravnotežje in vitalno telo pa sta predpogoj za dolgoročno zdravje. Med drugim dobro ravnotežje tudi preprečuje padce, ko smo starejši.
 
 

7. Niste gibčni

Če ste okoreli in negibčni (ali se z dlanmi plosko dotaknete tal s stegnjenimi nogami?), je jasno, da se ne gibate dovolj. Ker z leti (poleg mišične mase) pada trudi gibčnost, je v izogib hudi okorelosti 'na stara leta' nujno, da začnete z redno vadbo, sploh s takšno, ki bo vključevala tudi vaje za gibčnost in raztezanje.
 

8. Vaša drža je slaba in ramena vam visijo naprej

Prav neverjetno je, koliko ljudi se drži povsem ukrivljeno, ramena pa jim žalostno visijo naprej – pa se tega sploh ne zavedajo. Poleg tega, da je to jasen znak, da niste fit, daje tudi vtis slabe samopodobe in nizke samozavesti. Nikakor ne slika, s katero se želite predstavljati ljudem, mar ne? Lepa drža je pomembna tudi za zdrav in raven hrbet, ko smo starejši, zato poskrbite za ustrezne vaje, ki bodo okrepile vaš hrbet in ramenski obroč.
 
 

9. Imate kronične bolečine

Vas pogosto boli hrbet? Ali kak sklep? Bolečine v kolenih? Bolečine v križu? Četudi so vam morda izgovor, da se izogibate fitnesu, je ravno fitnes tisti, ki vas bo rešil težav. Z okrepitvijo mišic se boste znebili bolečin – boli vas ravno zato, ker nimate dovolj mišične mase, da bi podpirala vaše telo; in dovolj krepkih sklepov oz. vezi.
 

10. Gibanje vam je odveč

Če ne uživate v gibanju in vam je odveč, je to kristalno jasen znak, da niste fit. Prav tako niste vsestransko fit, če delate le vaje za npr. spodnji del telesa in zanemarjate zgornjega ali obratno. Torej če greste z veseljem na kolo, a že misel na vaje za zgornji del telesa vas strese, potem je čas, da se lotite ravno teh vaj. Prestopite mejo cone udobja in poskrbite za celo telo. Hvaležno vam bo na vseh nivojih: z zdravjem, videzom in počutjem.
 
0

Galerija

  Preberi še

  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas 3. apr 2018 22:25
   Pogrešam jo
  • Tanja 24. mar 2018 17:08
   Čudovit vonj :L:
  • Binas 22. mar 2018 9:08
   ka rustreza
  • Merika19 29. jan 2018 19:15
   Moj rešitelj
  • models 6. jan 2018 19:58
   Prvič in zadnjič
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Naše telo nosi v sebi mehanizme, s katerimi se skozi leta vedno znova obnavlja, celi, ohranja zdravje …