Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj so današnje 30- in 40-letnice videti toliko mlajše kot nekoč

13. dec 2018 14:02
4

Oglasno sporočilo

In, roko na srce, tako so ljudje tudi izgledali. 20-nekaj-letnice je bilo povsem preprosto ločiti od 30-letnic in te od 40-letnic. Dandanes pa so te meje precej bolj zabrisane in pogosto ljudem nikakor ne moremo določiti starosti. Le kaj se je zgodilo?

Na leta gledamo drugače kot nekoč

Nekoč je veljalo prepričanje, da je ženska lepa in privlačna do nekje 30-ega, potem pa gre vse navzdol. A z daljšanjem življenjske dobe se je tudi to spremenilo in če je bilo 30 nekoč polovica, je sedaj tretjina življenja.

Imajo možnost izbire

V preteklosti se je 'spodobilo' in posledično pričakovalo, da bo ženska, ko prestopi določeno starost, opustila vsa mladostna oblačila in se začela oblačiti 'letom primerno'. To pomeni konec (pre)visokih pet; mini kril, oprijetih oblačil in džinsa in zamenjava za dolgočasne, mamaste kostime. Nič čudnega, da so bile 30-letnice bolj podobne 50 in več letnicam.

Uporabljajo več kozmetike

Na voljo je veliko več kozmetike kot nekoč in ta je tudi bolj učinkovita. Nekoč je bila, sploh pri nas, na voljo navadna Solea in še nekaj krem, medtem ko alfa- in beta- in poli-hidroksi kisline, retinoidi, serumi in še vse vmes, niso obstajali oz. bili na voljo. Tako so sodobne ženske bolj negovane, kar se opazi tudi v bolj mladostnem videzu.

PREBERITE TUDI: 12 nasvetov za bolj mladosten in svež videz (brez botoksa in polnil!)
 

Več se jih liči

V Sloveniji je stanje glede tega sicer še vedno precej žalostno, a vseeno je odstotek žensk, ki vsakodnevno uporablja ličila, precej višji. In vse, ki so poskusile uporabiti vsaj obarvano kremo, malce črtala za oči, maskaro, rdečilo za lica in šminko ali glos, so opazile drastično razliko, ki jo naredi teh osnovnih 5 izdelkov in le 5 minut, ki jih zjutraj posvetimo sebi.

So finančno neodvisne

Nekoč so bile ženske praviloma odvisne od moškega, dandanes pa to skorajda ne obstaja ve. Služijo svoj denar in same odločajo o svojem življenju, kar predstavlja manj stresa – stres pa je, kot je dobro znano, največji uničevalec zdravja in lepega, mladostnega videza.

Bolj skrbijo zase

Pa ne le z negovalno kozmetiko in ličili, temveč tudi z zdravo prehrano in gibanjem. Dandanes je redko, da ne bi ženska obiskovala neke vrste rekreacije ali bi ji bilo povsem vseeno, kako skrbi za svoje zdravje in postavo z zdravo prehrano. In odvečni kilogrami in zanemarjeno telo so prva stvar, ki nas postara.

PREBERITE TUDI: Z zelenjavo do vitkosti in zdravja!
 

Našle so svoj slog

Nakupovanje dandanes je lahko pravi užitek. Velika izbira trgovin in še večja izbira oblačil – če ne fizično pa preko spleta. Nemogoče, da ne bi našli izdelkov, ki so nam všeč in ponazarjajo naš slog. Nekoč pa so bile na voljo skorajda samo dolgočasne obleke, kakršne dandanes nosijo samo še mamce.

So bolj samozavestne

Družbeni stereotipi imajo ogromen vpliv na življenje in počutje žensk in nekoč sta bili temeljni misiji vsake ženske 1. poroka in 2. družina, medtem ko se je za kariero odločila redkokatera. Dandanes pa je precej drugače: poleg tega, da je čedalje več samskih – mnogi zgolj zato, ker ne najdejo ustreznega partnerja in niso pripravljeni spuščati standardov – pa se za samskost ali odlog družine v pozna 30-ta ali kasneje (ali nikoli) zavestno odločijo zaradi gradnje kariere ali zgolj uživanja življenja.

Spoštujejo se in imajo svoja mnenja

Nekoč se je učilo mlade, da morajo spoštovati mnenje starejših ali celo biti tiho. In tako se je nekoč, če je starejši imel svoje mnenje, ki je bilo drugačno od njihovega, omajala njihova samozavest. Dandanes ni več tako, saj je jasno, da leta ne prinesejo nujno ne zrelosti, ne razgledanosti, ne modrosti. Hkrati imajo mlajši več spoštovanja do lastnega jaza – svojih mnenj, teles in vsega ostalega. To pozitivno vpliva na samopodobo, to pa tudi na bolj mladosten videz.

PREBERITE TUDI: Posledice pomanjkanja gibanja so takole vidne na našem telesu
 

Krasen primer, kako so 30-letnice izgledale nekoč in kako danes pa sta npr. 30-letna Irina Muravyova, ki je leta 1979 snemala Believe in Tears; ter 30-letna igralka Emma Stone danes.

Sicer pa imajo vsaka leta svoje prednosti (in slabosti), pomembno je le, da se imamo radi, skrbimo zase in se dobro počutimo v svoji koži.

4

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 14. dec 2018 12:37

    Sedora, hm, se ti zdi? Po mojih spominih (oz. v mojem lifu) so bile ene 50 let nazaj v glavnem že po pisarnah ... Smile
    No, za mnoge tudi to zagotovo velja. Delo v službi in doma (takrat so imele še vse gospodinjstvo na svojih plečih - kot da so samo gospodinje) in gradnje hiš poleg in ... huh.

   0
   • sedora

   • 14. dec 2018 11:13

    Manjka še faktor zgaranosti - nekoč so šle na delo že pred 20tim letom. Pa ne v pisarne ampak na garaška delovna mesta, ki so jih hitro fizično znucala. Pa dodajmo temu še delo doma, morda še na vrtu ali polju ...

   0
   • Tanja

   • 14. dec 2018 9:55

    Kitty13, se zelo strinjam.

   0
   • kitty13

   • 13. dec 2018 18:17

    Se strinjam, se pa dogaja tudi obratno - da starejše ženske nosijo preveč mladostna oblačila, kar je precej žalostno videti.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Izraz "osebni slog" je modni žargon, ki se pogosto pojavlja. Ampak kaj pravzaprav pomeni?