Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj si vedno želimo kupiti nove stvari in kako prenehati s tem?

16. sep 2020 9:36
0

Oglasno sporočilo

Želimo se počutiti bolje, ali se oddaljiti od bolečine. Z nakupom nove obleke ali celo česa dražjega, na primer novega pametnega telefona, se zabavamo in odvračamo pozornost od resničnih težav, s katerimi se bomo morda morali spoprijeti. In čeprav bi globoko v sebi morda vedeli, da v resnici ne rabimo novih stvari, se je včasih nemogoče upreti pritisku in želji po nakupu. Razkrivamo, zakaj je temu tako.

Upate, da boste navdušili druge ljudi

Naravni viri so omejeni in v smislu Darwinove teorije evolucije morajo ljudje tekmovati nad njimi in se poskušati čim bolj truditi za lastno blaginjo. Ko pa so izpolnjene vse naše osnovne potrebe, se ustvarijo nove, ki izhajajo iz nečesa drugega. Rezultat tega je, da ljudje izkazujejo svoje bogastvo in pomen preostalemu svetu z nakupom vedno več stvari, ki jih dejansko ne potrebujejo.

Kaj storiti namesto tega: ne pozabite, da je dobro počutje boljše kot materialne dobrine. Bodimo iskreni, še en drag pulover vam ne bo izboljšal počutja in za isti denar si lahko privoščite tudi dan razvajanja, od koder se boste vrnili spočiti, brez stresa in pripravljeni na spopadanje z vsemi izzivi, ki so pred vami.

Ljubosumni ste na ljudi, ki imajo več od vas

Radi se primerjamo z ljudmi, ki nas obkrožajo. Posledica tega je, da stvari kupujemo samo zato, ker jih imajo tudi naši prijatelji, ne pa zato, ker jih dejansko potrebujemo. Prav tako smo bolj sebični, kot si radi priznamo. Ko govorimo o preteklosti, vedno omenimo "preživetje najmočnejših", a pravzaprav danes ni prav nič drugače. Svoje osebno kraljestvo želimo povečati tako, da kupujemo več stvari kot jih potrebujemo.

Kaj storiti namesto tega: sreča je resnično v majhnih stvareh. Velik nakup ne bo nujno prinesel veliko sreče. V trenutku, ko ga naredite, boste morda vznemirjeni, vendar to hitro izzveni. Bolj smiselno je imeti preprosto večerjo in lep pogovor s prijatelji in družino.

Ste žrtev marketinga

Obstaja veliko trikov, s katerimi vas prepričajo, da nekaj kupite, večina pa se niti ne zaveda, da je to trik. Verjemite nam - podjetja se. Uspejo celo prepričati tako imenovane "hladne kupce", ki niso vedeli, da imajo težavo, ki jo je mogoče rešiti z nakupom novega izdelka. Trik, ki se pogosto uporablja, je, da potrošniku omogočijo, da izdelek preizkusi. Trenutek, ko fizično držijo nov izdelek, lahko ustvari občutek psihološkega lastništva, zaradi česar bodo ljudje bolj verjetno to tudi kupili.

Kaj storiti namesto tega: pred nakupom premislite, kaj potrebujete. Ljudje ponavadi kupujejo več, ko so v trgovini, kot če kupujejo prek spleta, saj so v trgovini bolj ranljivi za impulzno nakupovanje. Da se prepričate, da se vam to ne zgodi, si pred odhodom ustvarite jasen seznam nakupov in kupujte samo tisto, kar je na vašem seznamu.

PREBERITE TUDI: Smotrno nakupovanje oblačil

 

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Naj si gre za modo, ličenje ali opremljanje stanovanj – vsi vemo, da se trendi vedno znova vračajo in obračajo. Letošnje leto to (ponovno) potrjuje.