Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Z antioksidanti proti inzulinski rezistenci

25. avg 2010 12:45
0

Oglasno sporočilo


... inzulin, poleg tega pa antioksidanti tudi izboljšajo delovanje zdravila za izboljšanje inzulinske senzibilnosti metformin. Raziskavo so opravili v Italiji na debelih odraslih, ki so imeli inzulinsko rezistenco. Pozitivni učinki antioksidantov na naše zdravje so znani že dolgo, zdaj pa so znanstveniki prvič odkrili, da učinkujejo tudi na izboljšanje delovanja hormonov pri debelih ljudeh z metabolnim sindromom. Metabolni sindrom je skupek rizičnih faktorjev za nastanek diabetesa, srčnih bolezni in kapi in ljudje z metabolnim sindromom ne morejo učinkovito 'uporabljati' inzulina, ki regulira glukozo (sladkor) v krvi.

Nekatere raziskave so pokazale, da ima velik vpliv pri nastanku metabolnega sindroma oksidativni stres, saj vodi v poškodbe krvnih delcev in celic, kar povzroči neravnovesje med preveč oksidanti in zmanjšano stopnjo antioksidantov. Oksidativni stres ima tudi izjemno vlogo pri staranju.
Antioksidanti, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi in nepraženih oreških, med drugim vsebujejo vitamine C in E, selen in karotenoide in preprečujejo poškodbe celic zaradi oksidantov, pogosto pa lahko nastalo škodo v določeni meri celo odpravijo.

V raziskavi je sodelovalo 16 moških in 13 žensk v starosti med 18 in 66 let, ki so bili debeli in so imeli inzulinsko rezistenco, niso pa še bili diabetiki. Razdelili so jih na štiri skupine, od katerih sta dve jedli zdravo mediteransko hrano s povprečno 1500 kalorijami na dan, od tega sta le 25 % kalorij dobili iz beljakovin, ostalo pa so bili ogljikovi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom. Prva skupina je imela samo to dieto, druga pa je poleg jemala še zdravilo metformin.
Tretja in četrta skupina sta jedli hrano, obogateno z antioksidanti in sicer med 800 do 1000 mg antioksidantov dnevno, dobili pa so jih iz sadja in zelenjave, s tem, da je četrta skupina poleg te hrane jedla še metformin.

Popolnoma vsi v vseh skupinah so izgubili odvečno telesno maščobo, vendar sta le skupini, ki sta jedli hrano, bogato z antioksidanti, imeli opazno izboljšanje inzulinske rezistence. Najbolj se je stanje izboljšalo skupini D, ki je poleg hrane, bogate z antioksidanti, jemala tudi metformin. Negativnih stranskih učinkov zdrave prehrane, obogatene z antioksidanti, niso opazili.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Če verjamete, da zmorete, zmorete. In ste prepričani, da ne, ne.