Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Test čistil za steklo: tudi domača so lahko dobra

15. maj 2020 12:50
0

Oglasno sporočilo

Potrošniške organizacije so na testiranju preverile, kako učinkovita so čistila za steklo, ki jih lahko kupimo v trgovinah, njihov učinek so primerjali tudi z doma pripravljenimi. Preverili so 15 izdelkov, za katere so odšteli med 1,29 in 9,98 EUR/liter.

Zmagovalno čistilo, ki je le za točko zgrešilo najvišji razred, je med dražjimi (7,98 EUR/l), a dobro čisti, ne pušča lis in odlično ščiti pred kapljicami vode. Po rezultatih sta mu zelo blizu dva cenovno ugodnejša izdelka (2,65 in 1,96 EUR/l) in domača mešanica vode ter tehničnega alkohola (ki čisti celo bolje od zmagovalnega čistila, a ne ščiti pa pred kapljicami vode).

Čiščenju oken so namenjena čistila za steklo, ki so, kot preberemo na embalaži, primerna tudi za ogledala, keramične ploščice, TV-zaslone in druge gladke, pralne površine. Zagotavljala naj bi lažje in hitrejše odstranjevanje prahu, ostankov maščob, nekatera tudi nikotina in druge umazanije ter vrnitev sijaja. Čistila trgovskih znamk so po pričakovanju med cenovno bolj ugodnimi, precej dražja so sredstva z okolju prijaznejšimi sestavinami in lastnostmi, a tudi doma pripravljena čistila za steklo niso zastonj.

Domača čistila so lahko zelo učinkovita

"V laboratorij smo poslali čistila za steklo različnih znamk v embalaži z razpršilko in jih primerjali s tremi doma pripravljenimi mešanicami, ki smo jih prav tako natočili v plastenke z razpršilko. S posebno napravo za simulacijo čiščenja smo zagotovili popolnoma enake preizkuse z vsemi sredstvi," so na ZPS predstavili način testiranja.

"Preverjali smo učinkovitost odstranjevanja umazanije in ugotavljali, ali čistila na steklu puščajo lise, mu povrnejo sijaj in ga zaščitijo pred sledmi dežja." Prav slednja lastnost je za marsikaterega potrošnika zelo pomembna, saj ta čistila na površini naredijo sloj, ki ščiti pred sledmi vodnih kapljic v primeru dežja, kar pomeni, da na steklenih površinah ni vidna potreba po ponovnem čiščenju po vsakem dežju. Ta del testa je bil za večino izdelkov pretrd oreh, saj sta test uspešno opravila le dva izmed 15 izdelkov, po dva dobro in nezadovoljivo, ostali pa povprečno.

ZPS nasveti

 1. Kako doma pripraviti čistilo? Brez stroškov tudi tu ne gre.
  Z najboljšimi rezultati čiščenja izstopa doma pripravljeno čistilo z dodatkom tehničnega alkohola (denaturiran alkohol, 96 %, ki se uporablja za čiščenje plastike, stekla, kovine), kar glede na sestavo (50 ml alkohola na pol litra vode) in koncentracijo alkohola niti ne preseneča.
 2. Več sijaja? Ne! Noben izdelek steklu ne povečuje sijaja
  Steklu, ki je motno zaradi umazanije, s čiščenjem vrnemo sijaj, čeprav nekateri promocijski opisi učinkov čistil ("bleščeče čisto", "več sijaja" ipd.) dajejo vtis, da bomo s čiščenjem sijaj povečali. Na testu smo sijaj merili z odbojem svetlobe in po petih ponovitvah z vsakim čistilom smo ugotovili, da nobeno steklu ne zmanjšuje sijaja, a ga tudi ne povečuje.
 3. Pomito, a lisasto? Izogibajte se čiščenju v soncu in neučinkovitim čistilom!
  Če okna čistimo v soncu, se običajno pojavijo lise, zato se temu izogibamo. Lisaste površine za seboj puščajo tudi nekatera čistila. Preverite rezultate testiranja, katerim se je bolje izogniti. 

Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest, app ZPStest in na www.zps.si.

PREBERITE TUDI: Naravna čistila za dom

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Muškatna kadulja ima dolgo zgodovino uporabe v medicinske namene.