Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Stres: ne, ni le v vaši glavi

... temveč celotnem živčnem sistemu

25. sep 2019 13:13
0

Oglasno sporočilo

Se vam je že zgodilo, da ko vas je kaj skrbelo ali ste bili pod stresom, vam je sogovornik brez kančka empatije rekel le "eh, sprosti se, vse je v glavi"? Oh, kako lepo bi bilo, če bi bilo tako preprosto, da bi, kot bi pritisnili na gumb, pozabili na vse skrbi in v trenutku bi stresne hormone v našem telesu izpodrinili hormoni sreče, ljubezni in dobrega počutja. Pa žal ni.

Raziskave psihologov so pokazale, da stres in odziv telesa na stres, stresni spomin, živi v našem živčnem sistemu. Ko imamo nek stresni dogodek, v katerem se počutimo nemočni, obupani in da nimamo nobene kontrole nad dogajanjem: v takem primeru se aktivira avtonomni živčni sistem. To je sistem, ki je odgovoren za funkcije telesa, nad katerimi nimamo nadzora: bitje srca, dihanje, refleksi ipd.

PREBERITE TUDI: Stres je najpogostejši vzrok bolezni

Gre za avtomatski odziv telesa

Gre za odziv simpatetičnega sistema (boj ali beg) , ki se vklopi, ko naši možgani zaznajo nevarnost. Poleg tega se močno aktivirajo hipotalamus, hipofiza in nadledvična žleza, kjer pride do prave eksplozije stresnih hormonov, adrenalina, kortizola in noradrenalina, ki jih pošljejo po telesu. Zato je drugo ime za izgorelost tudi adrenalni zlom, do katerega pride, ko smo dolgo časa izpostavljeni hudemu stresu. Človeško telo preprosto odpove na fizični ravni.

Ko je naše telo preplavljeno s temi hormoni, je telo mobilizirano in pripravljeno za – boj ali beg. Po besedah dr. Petra A. Levina, eksperta za travme s področja psihoterapije, do travme pride, ko je telo zaradi teh procesov preobremenjeno in se ni več sposobno sprostiti po travmatičnem dogodku. Travmatičnemu odzivu se je sicer možno izogniti in sicer tako, da se sprosti nakopičena energija: torej z gibanjem, športom, stresanjem, jokom, kričanjem … saj se tako sprosti stres.

Če pa do te sprostitve ne pride, stres ostaja v vseh celicah telesa. Ko pride do dogodka, ki sam ni resna nevarnost, se oživi travmatični spomin in ponovno se sprostijo vsi stresni hormoni in telo jim sledi: poveča se pretok krvi; razširijo zenice; mišice so v pripravljenosti; čutimo napetost; dihanje in srčni utrip se pospešita; začnemo se bolj znojiti. Telo torej na sprožilec reagira kot je reagiralo na sam dogodek in vsako situacijo dojame kot življenje ogrožajočo.

Gre za biološki odziv telesa, ki je izven zavestne, racionalne kontrole. Ne morete preprosto 'odmisliti'. Kronični stres zato vodi v hude kronične in avtoimunske bolezni in izgorelost.

PREBERITE TUDI: Stres dokazano povzroča sive lase (in še kaj)

Bodite sočutni do sebe

Dobro se je zavedati, kaj se dogaja v vaših možganih in telesu in biti sočutni do sebe. Zavedajte se, kako in zakaj se vaše telo odziva tako kot se in si dajte čas in empatijo, saj je le to način, ki vodi k ozaveščanju in (o)zdravljenju, torej lažjemu soočanju s stresom. Pomaga nam, da si ne dovolimo vloge žrtve; ven iz izolacije, strahu in občutka nemoči. Skrbite za svoje telo z gibanjem in razvajanjem (kopeli, pilingi, masaže …) ter kakovostno hrano, saj mu tako omogočite, da se lažje sooča s stresom in hitreje zdravi.

In skrbite za dušo in um s prijetnimi in koristnimi stvarmi kot so zabava in smeh; meditacija; počasno, umirjajoče, globoko dihanje; poslušanje meditativne in sproščujoče glasbe in preživljanje čim več časa v naravi. Če boste dobili še objem ljubljene osebe, ki vam bo sprostil oksitocin po telesu, pa ste sploh na konju.

Simpatetični živčni sistem – torej tisti, ki se aktivira in nas spravi v stres – lahko deaktiviramo na zgoraj naštete načine, torej s sproščanjem. Upočasniti je treba dihanje in s tem srčni utrip, da se umiri celo telo. Cilj je, da se počutimo varne.

PREBERITE TUDI: Za svoje reakcije na stres se lahko zahvalimo svojim staršem
 

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 7 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kar nekaj podjetij tekmuje v pripravi cepiva za prehladno-gripozni virus, poimenovan COVID-19, saj so cepiva izjemen vir zaslužka farmacevtske industrije.