Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pazljivo pri agrumih - premazani so z rakotvorno snovjo!

20. nov 2019 8:08
0

Oglasno sporočilo

... obožujemo. Pomaranče, limone, mandarine, klementine ... vse vrste agrumov so izjemno zdrave, vendar le če so ekološke pridelave. Trgovinski agrumi so namreč polni pesticidov, za nameček pa so premazani z rakotvorno snovjo imazalil, da sadež na policah izgleda svež.

Imazalil je fungicid, s katerim trgovine premažejo agrume (največkrat mandarine), da upočasnijo proces propadanja sadeža in preprečijo pojav plesni. Zato se velikokrat mandarine, ki jih ne pojemo, le posušijo in ne segnijejo, kot bi  bilo za pričakovati. Znanstveniki svarijo, da Imazalil dokazano povzroča kancerogene spremembe v telesu podgan, na katerih so opravljali  teste, in hkrati spremembe na jetrih. Smrtonosna doza naj bi bila 227 mg/kg telesne teže, medtem ko svetovna zdravstvena organizacija dovoljuje 0,03 mg/kg telesne teže dnevno. EPA (Ameriška agencija za varstvo okolja) je imazalil že ocenila kot rakotvorno snov.

Če kupujete mandarine, pomaranče ... v trgovini, bodite pazljivi in si po lupljenju dobro operite roke, kasneje pa olupka ne prijemajte več, prav tako olupki niso primerni za uporabo v jedeh in pecivih.

PREBERITE TUDI: Test vsebnosti pesticidov v sadju

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Nastopilo je poletje in kljub previdnosti je oz. bo marsikdo dobil sončne opekline, ki so vse prej kot nedolžna stvar.