Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Nehuman odvzem 3 otrok materi in poziv k nadzoru in sprejemu konkretnejših navodil za odvzem

27. maj 2020 14:12
0

Oglasno sporočilo

"Želimo, da bi bil opravljen temeljit nadzor konkretnega dogodka, ki bi za posledico prinesel jasnejša navodila vsem pristojnim in izvršiteljem ukrepov, kako postopati pri odvzemu otroka tako, da do odvzemov s kršitvijo otrokovih pravic ne bo več prihajalo."

Pretresla nas je novica in posnetki odvzema otrok, ki so bili objavljeni v osrednjem informativnem Dnevniku na TV SLO, dne 25. 5. 2020 (povezava do objave) ter v oddaji Svet na Kanalu A, dne 26. 5. 2020 (povezava do objave). Dogodek se je zgodil sredi marca, ko so pristojne institucije izvršile ukrep odvzema otrok materi. Postopek je po poročanju v medijih trajal kar 4 ure, saj so se otroci upirali.

Odločitve sodišča glede ukrepa odvzema otrok ne moremo komentirati, želimo pa opozoriti na izvedbo ukrepa, ki je bila pretresljiva in povsem nehumana. Upamo si trditi, da je šlo za očitno kršitev otrokovih pravic, ki bo negativno vplivala na nadaljnji razvoj otrok.

Sprašujemo se, ali je takšen način odvzema otrok res edini dostojni način. Ali bodo otroci po tej izkušnji imeli dovolj strokovne pomoči, da bodo okrevali po stresnem dogodku? Kako so ustrezne institucije poskrbele, da so slišale tudi mnenje in želje otrok? Vsega tega sicer ne vemo, si pa želimo, da vsi odgovorni, ki načrtujejo odvzem otrok, pomislijo tudi na posledice svoje odločitve.

Konvencija o otrokovih pravicah v 3. členu navaja, da pri vseh dejavnostih v zvezi z otroki, bodisi da jih vodijo državne bodisi zasebne ustanove za socialno varstvo, sodišča, upravni organi ali zakonodajna telesa, morajo biti otrokove koristi glavno vodilo.  Družinski zakonik v 7. členu določa otrokovo korist kot temeljno vodilo in postulat družinskega prava nasploh. Tudi Zakon o izvršbi in zavarovanju ter Pravilnik o opravljanju službe izvršitelja postavljata otrokove koristi kot glavno načelo in zahtevata skrbno načrtovanje oprave odvzema otroka, ki bo za otroka najmanj obremenjujoča.

V Sloveniji torej imamo  zapisane zakone in pravilnik, kako naj bi potekala sama oprava odvzema otroka. Sprašujemo se, kje se zatika – v pravnih predpisih in/ali pri izvedbi v praksi? Želimo, da bi bil opravljen temeljit nadzor konkretnega dogodka, ki bi za posledico prinesel jasnejša navodila vsem pristojnim in izvršiteljem ukrepov, kako postopati pri odvzemu otroka tako, da do odvzemov s kršitvijo otrokovih pravic ne bo več prihajalo. Kar je bilo videno v medijih, je nedopustno in zagotovo ni v največjo korist otrok.

Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije smo prepričani, da imamo v Sloveniji institucije, ki znajo opraviti svoje delo strokovno. Taka dejanja namreč ostanejo zapisana v spominu otrok vse življenje. Poskrbimo, da bo načelo otrokove koristi zaživelo izven papirja in v najtežjih trenutkih otroških življenj resnično postalo glavno vodilo tistih, ki bi zanje morali poskrbeti.

S spoštovanjem,

Zveza prijateljev mladine Slovenije
 

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 7 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kar nekaj podjetij tekmuje v pripravi cepiva za prehladno-gripozni virus, poimenovan COVID-19, saj so cepiva izjemen vir zaslužka farmacevtske industrije.