Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Mineralni make up - idealna izbira za vse?

Prednosti mineralnih ličil

27. jul 2010 13:52 Tanja Matko
6

Oglasno sporočilo

 

Mineralni makeup oz. mineralna ličila so v zadnjih letih prinesla pravo revolucijo v ličenje, še zlasti za tiste, ki želijo uporabljati popolnoma naravne izdelke in za vse, ki imajo težave pri iskanju tekočih pudrov zaradi podtona polti, ki ga pri klasičnih pudrih težko najdejo (olivnih, zelo rumenih ali roza ter zelo svetlih). Na začetku se je govorilo skorajda izključno o prednostih mineralnih ličil, zdaj, ko je začetni naval navdušenja mimo, pa so dobro znane tudi nekatere slabe lastnosti. Pa začnimo s prednostmi.

Jane Iredale mineralni makeup
 
Prednosti mineralnih ličil
 
Naravna sestava

Prva prednost mineralnih ličil, ki je tudi eden poglavitnih vzrokov, da se uporabnice odločijo za njih, je dejstvo, da je sestava praviloma (kar pomeni, da naj bi bila, vendar mnogi proizvajalci vseeno dodajajo sestavine, ki v pravi naravni mineralni make up ne sodijo, npr. bismuth oxychloride, razni konzervansi, dodatna umetna barvila, dišave in ostale umetne snovi) popolnoma naravna. Gre za fino mlete minerale, sestavine so praviloma sledeče: titanium dioxide, zinc oxide, mica, talc, iron oxides.

UV zaščita
Mineralni make up nudi tudi zaščito pred UV sevanjem, najpogosteje z zaščitnim faktorjem med 15 in 20, nekateri pa tudi višjo. To samostojno seveda ne zadostuje, vsaj ne za poletje in zelo občutljive kože, za zimo pa je lahko za vsakodnevno uporabo povsem dovolj (vsakodnevna uporaba ni smučanje na visokogorskem soncu)

Lahek in neopazen na koži
Na koži je mineralni makeup praviloma zelo lahek in ga skorajda ni občutiti, razen seveda v primeru, če je nanesen zares obilno. Praviloma se ga nanaša s čopiči z ravno odrezanimi dlakami (tako imenovanimi 'flat top' čopiči) ali majhnimi košatimi čopiči, imenovanimi kabuki. Če je nanesen pravilno in ne preveč na debelo, je tudi videz kože lahko popolnoma naraven, seveda pa je to odvisno tudi od same kakovosti mineralnega make upa oz. tega, kako fino mleti so delci mineralov, ki ga sestavljajo, nenazadnje tudi pa kože posameznice (na ne pretirano mladi in tudi suhi koži je rezultat lahko zelo postaran videz kože). Skratka, kakovosten, pravilno in ne preobilno nanesen mineralni makeup bo idealna izbira za poletje in za vse, ki si želijo čim bolj naraven videz.
 
 

Različne prekrivnosti in končni videz
Mnogi proizvajalci mineralnega make upa nudijo več linij mineralnih pudrov, ki se med seboj razlikujejo po stopnji prekrivnosti in končnem videzu, ki je lahko mat, sijoč ali pa nekje vmes. Seveda je mineralni make up zelo lahko mešati med sabo, tako različne odtenke in 'finishe' kot tudi izdelke različnih proizvajalcev, s čimer so možnosti dobiti ustrezen odtenek in finiš zase skorajda neomejene, je pa res, da je v tem primeru pogosto treba kar nekaj preizkušanja in vztrajnosti.

Samostojna uporaba zadostuje
Mnoge uporabnice mineralnih ličil tudi ne potrebujejo oz. ne uporabljajo dodatnih korektorjev, saj naj bi mineralni make up prekril vse nepravilnosti, če ne sprva pa z dodatno nanesenimi plastmi preko področij, ki potrebujejo dodatno prekrivanje. Kljub temu pa nekateri proizvajalci ponujajo še mineralne korektorje v posebnih odtenkih, namenjenih prekrivanju nepravilnosti (zelene za rdečico, rahlo lila, rumene in marelične za različne odtenke podočnjakov ipd.).

Primeren za zelo občutljivo kožo
Če je mineralni make up res popolnoma naraven in ne vsebuje že naštetih potencialno koži škodljivih primesi, je lahko idealna izbira za vse z občutljivo kožo, ki jim 'klasični' make up ne ustreza zaradi vsebnosti dišav, konzervansov in ostalih sestavin, ki jim dražijo kožo.

 

Pojdi na stran

6

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • elizee

   • 17. jan 2013 17:00

    sama zelo rada uporabljam mineralna ličila, sem pa nezadovoljna, ko moram po nanosu še pod očmi vedno "popucat", saj tisti prahek kar leti...Glede obstojnosti pa nimam težav, morda tudi zato, ker smama uporabljam dokaj neutralne tone, bleščeče, in ne tiostih intenzivnih barv.

   0
   • awy

   • 11. jan 2013 17:53

    Se popolnoma strinjam z večino vsebine, še zmeraj pa mi ni jasno kako se lahko umažete pri nanašanju Smile Meni se še ni zgodilo, da bi prah letel vsepovsod, je pa res da ga nikoli ne dam ogromno nase.
    Večina pudrov pa ima "cedilo", tako da če že pade na tla, ne izgubimo cele vsebine, ampak samo to kar pade čez.
    No, meni so mineralni pudri super :))

   0
   • RuMinou

   • 9. jan 2013 6:55

    Mineralni puder Lilylolo je eden izmed najboljših kar sem jih preizkusila. Edina stvar, ki me moti je, da z prahom vse umažeš po celotni sobi haha.

   0
   • natasa2

   • 5. jan 2013 20:44

    meni so mineralci zlo dobri,ampak mi blazno mašijo pore Unhappy

   0
   • Tanja

   • 30. avg 2010 11:32

    Ja, tudi pojem 'naravno' je relativen. Tako, da, popolnoma naravno je lahko le, kar je sveže nabrano in popolnoma nepredelano. Smile 1

   0
   • simmy

   • 28. avg 2010 1:42

    titanium dioxide in talc? hm, ne bi rekla da je to popolnoma naravno...

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 pred 3 dnevi
   schauma šampon
  • Dow* pred 5 dnevi
   žal ukinjen
  • Dow* pred 5 dnevi
   dober
  • Dow* pred 5 dnevi
   žal ukinjena
  • Dow* pred 5 dnevi
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Predlagamo vam 7 stajliš kosov, v katerih boste tudi v legicah videti izjemno.