Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kdaj bi se zvečer morali odpraviti v posteljo?

17. jan 2023 8:19
0

Oglasno sporočilo

... spanje je odvisen od individualnih potreb osebe in urnika spanja, vendar je na splošno najbolje, da si vsak večer prizadevate za dosleden čas za spanje. To pomaga uravnavati notranjo uro telesa in omogoča dober spanec.

Pri določanju najboljšega časa za spanje je pomembno upoštevati tudi čas drugih dnevnih aktivnosti, kot so vadba in obroki. Z vadbo je na primer najbolje končati vsaj nekaj ur pred spanjem, saj telo po telesni aktivnosti potrebuje nekaj časa, da se ohladi. Zaužitje velikega in kaloričnega obroka tik pred spanjem lahko oteži spanje, zato jejte nekaj ur pred odhodom v posteljo.

Izpostavljenost naravni svetlobi podnevi in temi ponoči prav tako pomaga uravnavati notranjo uro telesa. Zjutraj poskusite iti ven na naravno svetlobo in se izogibajte izpostavljenosti svetlim zaslonom vsaj eno uro pred spanjem.

Obstaja več drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na idealen čas za spanje za posameznika.

Nekateri od teh so:

 • Starost: Otroci in najstniki običajno potrebujejo več spanja kot odrasli, z odraščanjem pa se spreminjajo tudi njihovi vzorci spanja.
 • Kronotip: Nekateri ljudje so po naravi zgodnji ptiči (jutranji tipi), medtem ko so drugi nočne ptice (večerni tipi). Vaš kronotip lahko vpliva na vaš idealen čas za spanje.
 • Zdravstvena stanja: Določena zdravstvena stanja, kot so nespečnost, apneja v spanju in depresija, lahko otežijo spanje ali vzdrževanje spanca, kar lahko zahteva prilagoditev časa za spanje.
 • Stres in tesnoba: Visoka stopnja stresa in tesnobe lahko povzroči, da se zvečer težje sprostite in zaspite. Vključitev sprostitvenih tehnik, kot so globoko dihanje, meditacija ali joga, v vašo rutino pred spanjem lahko pomaga zmanjšati stres in izboljša spanec.
 • Kofein in alkohol: kofein in alkohol lahko motita vzorce spanja in otežita spanje. Najbolje se je izogibati uživanju teh snovi tik pred spanjem.

Pomembno je vedeti, da so potrebe in vzorci spanja pri vseh drugačni in da boste morda potrebovali nekaj poskusov in napak, da boste lahko določili najboljši čas za spanje. Spremljajte svoje vzorce spanja in bodite pozorni na to, kako se zjutraj počutite, da boste lažje našli idealen čas za spanje zase.

PREBERITE TUDI: Ali starejši res potrebujejo manj spanca in zakaj imajo težave s spanjem?

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali že na prvi pogled zaupate ljudem? Ali pa najprej analizirate njihov odnos, govorico telesa in vedenje, da bi jih bolje spoznali?