Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako ukrepati, če ste kupili izdelek z napako?

30. jan 2024 12:20
0

Ima izdelek, ki ste ga kupili, napako? Ukrepajte!

V minulih prazničnih dneh je večina potrošnikov opravila več nakupov kot sicer. Seveda pa se lahko pri nakupu daril tudi zaplete in izdelek nima obljubljenih lastnosti. Kakšne pravice ima potrošnik v takšnem primeru? Na Zvezi potrošnikov Slovenije ugotavljajo, da se številni potrošniki še vedno znajdejo v zadregi pri uveljavljanju potrošniških pravic.

Dejstvo

Če kupljeni izdelek ni skladen s pogodbo, torej ima napako ali celo več napak, odgovornost za napake nosi prodajalec. Prodajalec svoje odgovornosti za neskladnost izdelka (prej stvarne napake) ne more omejiti ali izključiti z nobenim pogodbenim določilom, zato se ne pustite prepričati v nasprotno.

Kaj mora storiti potrošnik?

O napaki morate prodajalca obvestiti v roku dveh mesecev od dneva, ko ste napako odkrili. Svoje pravice pa lahko uveljavljate v največ dveh letih od prevzema izdelka. Omenjeno velja tudi, če ste kupili rabljen izdelek. Prodajalec in potrošnik se sicer lahko dogovorita za krajši rok odgovornosti prodajalca (berite splošne pogoje!), vendar ta rok ne sme biti krajši kot eno leto.

Prodajalec ne prizna napake, pa o tem niste prejeli odgovora v 8 dneh? Ukrepajte!

V primeru, da prodajalec napake ne priznava, mora podjetje pisno odgovoriti potrošniku na njegov zahtevek najpozneje v osmih dneh po njegovem prejemu. V nasprotnem primeru se potrošnik lahko obrne na Tržni inšpektorat RS, ki podjetju zaradi opustitve zakonske obveznosti odgovora lahko izreče globo.

Vam izdelek ni všeč? Nimate veliko možnosti.

A pozor, če vam izdelek ni všeč ali ste si premislili, ne gre za neskladnost izdelka. To je eno pogostejših vprašanj potrošnikov, zato ponovno izpostavljamo, da je zmotno precej razširjeno prepričanje, da mora prodajalec v takšnem primeru vrniti denar ali pa zamenjati kupljeni izdelek, če ga vrnete v 8 dneh.

Prodajalec ni dolžan zamenjati brezhibnega izdelka, izstaviti dobropisa ali vrniti kupnine, razen če je to izrecno obljubljal. Za nakupe na spletu veljajo nekoliko drugačna pravila, ki si jih lahko preberete tukaj.

V primeru napake (reklamacija) ima kupec SAM pravico izbrati!

Prvih 30 dni izbirate vi, ne trgovec!

Ko potrošnik uveljavlja neskladnost izdelka, lahko prvih 30 dni po njegovi dobavi sam izbira med štirimi pravicami, ki jih določa Zakon o varstvu potrošnikov. Zahteva lahko:

 1. odpravo napake;
 2. zamenjavo blaga z novim, brezhibnim;
 3. vrnitev dela plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
 4. vračilo plačanega zneska.

Po poteku 30 dni od dobave izdelka pa mora potrošnik najprej zahtevati popravilo ali zamenjavo za nov izdelek, šele če to ni izpolnjeno v zakonsko predpisanem roku (30 dni, ki se ga lahko izjemoma podaljša za dodatih 15 dni), pa lahko potrošnik odstopi od pogodbe in zahteva vračilo celotne kupnine ali vrnitev dela plačanega zneska v sorazmerju z napako, pri čemer izdelek obrdži.

Neskladnost lahko potrošnik uveljavlja pri nakupu katerega koli izdelka, če ne deluje, če nima lastnosti, ki bi jih moral imeti, ali kako drugače ni skladen s pogodbo.

Težave v praksi? Preberite, na kakšne težave naletimo potrošniki in kako jih rešiti – odgovori vas čakajo na spletni strani www.vemvec.si – tukaj.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.