Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako so zahodne ženske rojevale nekoč? Predvsem veliko bolj naravno in brez "nujnih" posegov

28. sep 2022 13:46
0

Oglasno sporočilo

... letom 1600 rojevale sede, čepe ali stoje? To se je spremenilo, ko je francoski kralj Ludvik XIV. ukazal, da morajo ženske rojevati leže, da bi bil lahko priča rojstvu svojih otrok.

Čeprav ta drža otežuje porod in ga dela bolj bolečega, se je kmalu razširila in francoski zdravniki so morali izumiti klešče, da bi se izognili nekaterim njenim posledicam. V kratkem času so se porodniški instrumenti pomnožili in uveljavilo se je prepričanje, da je porod vedno nujen primer, ki zahteva zdravniško pomoč, da se ne bi zapletel.

Ideja, da bi ženske pri porodu moral voditi njihov lastni instinkt, je čedalje bolj priljubljena, kar je normalno in naravno; tako, kot ima novorojenček prirojeno, da kmalu po porodu poišče dojko in se prisesa, imajo ženske prirojeno naravno modrost rojevanja. Število osveščenih nosečnic, ki se odločajo za naravni porod – razumljen kot porod, pri katerem je zunanje posredovanje najmanj možno – narašča.

Francoski porodničar Michel Odent, eden najvidnejših zagovornikov naravnega poroda, trdi, da se porodnica ne sme držati nobenih pravil, temveč mora ubogati svoj instinkt, zaradi katerega je strokovnjakinja za svoj porod. Dr. Odent je svojim pacientkam dajal popolno svobodo, da so lahko ravnale po svoji volji, in jim celo dovolil, da so sedele v kadi s toplo vodo, da bi ublažile bolečine zaradi krčev maternice. Od tod izvira zamisel o porodu v vodi.

Trenutna fiziološka spoznanja so pokazala, da je porod v navpični legi – stoje, čepe ali kleče – hitrejši in manj travmatičen, vendar pa univerzalne drže za porod ni – vsaka ženska bi morala poslušati izključno sebe. V najbolj "primitivnih" (kot takih označenih s strani "razvitega" zahodnega sveta) skupnostih porodnice vodi skupina najbolj izkušenih žensk.

PREBERITE TUDI: Resnična zgodba: Zakaj sem se odločila za porod doma

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Nošenje bele barve v vročih poletnih mesecih je skorajda obvezno – in tako so tudi lahke in zračne bele obleke obvezen del poletne garderobe.