Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Je bolje kuhati s plinom ali z elektriko?

10. jun 2020 13:04
0

Oglasno sporočilo

Primerjava različnih vrst kuhališč: Kuhati s plinom ali z elektriko?

Prostostoječe štedilnike so danes skoraj povsem izrinile kuhalne plošče, ki jih vgrajujemo v delovne pulte. Ko razmišljamo o nakupu kuhalne plošče, je prva odločitev vir energije – plin ali elektrika. Vsako izmed kuhališč ima določene prednosti in slabosti, ki so za posameznika bolj ali manj pomembne.

Plinske so iz kovine (nerjavna pločevina) ali steklokeramike, električne pa skoraj izključno iz steklokeramike, ki ima veliko toplotno odpornost in omogoča zelo preprosto čiščenje. Le v primeru grobih udarcev lahko steklene površine tudi počijo ali se zlomijo. Steklokeramika zahteva sprotno čiščenje, kar je v primerjavi s težavnim odstranjevanjem zastarane in zasušene umazanije daleč najbolj preprosto.

Plin

 • Plin je cenjen predvsem zaradi preproste uporabe, vklop in izklop delujeta v trenutku, brez zamika, prav tako uravnavanje toplote (z uravnavanjem plamena). Prav zaradi teh lastnosti plin uporabljajo tudi vsi veliki kuharski mojstri.
 • Na plinu lahko uporabljamo skoraj vse vrste posode, ne glede na obliko, dimenzije in material.
 • Pri vzdrževanju higiene v kuhinji je plin precej manj prijazen. Zaradi vgrajenih gorilnikov je čiščenje kuhalnih površin, tudi steklokeramičnih, bolj zapleteno kot pri elektriki, še posebej zamudno in nerodno je čiščenje gorilnikov in nosilcev posode.
 • Poleg tega je pri plinu treba računati še na čiščenje oblog na kuhinjski opremi, ki nastajajo iz mešanice mastnih delcev, ki se sproščajo pri kuhanju in pečenju, in plinov, ki se sproščajo pri gorenju. Tudi ob uporabi nape se oblogam, ki jih je precej težko odstraniti, ni mogoče povsem izogniti.
 • Z vidika stroškov je kuhanje s plinom ne glede na to, ali smo priključeni na zemeljski plin ali uporabljamo plinsko jeklenko, bolj gospodarno od kuhanja z elektriko, čeprav so zaradi kuhanja na odprtem ognju izgube energije znatne. Tudi cene kuhališč so zmerne.

Klasična steklokeramična kuhališča

 • Značilno za to vrsto kuhališč je počasno segrevanje in počasno ohlajanje, počasen je tudi odziv na uravnavanje toplote ter posledično velike izgube energije.
 • Ko kupujemo kuhalno ploščo, bodimo pozorni na dimenzije kuhalnih mest, modeli, ki ponujajo po eno ali celo dve razširitvi kuhalnega mesta, pripomorejo k boljšemu izkoristku energije.
 • Posoda, ki jo uporabljamo, naj ima debelo, ravno dno, da ne prihaja do izgub energije. Dimenzijsko naj bo čim bolj usklajena z velikostjo kuhalnih mest.
 • Zaradi vročih površin je pri tej vrsti kuhališč precej zahtevno tudi čiščenje. Ko hrana prekipi, je najbolje, da površino takoj očistimo, preden se zaradi visokih temperatur ostanki zažgejo.

Indukcijska kuhališča

 • Indukcijska kuhalna plošča je po videzu steklokeramična površina, pod katero so indukcijske tuljave, ki spreminjajo električno energijo v elektromagnetno polje, to pa ustvarja toploto v dnu posode in segreva živila v njej. Odlikujejo jo hitro kuhanje, natančno uravnavanje in hitra odzivnost, konkurirajo plinu, le da indukcija zaradi usmerjanja toplote neposredno v posodo skoraj nima izgub energije, zato so ta kuhališča energijsko najbolj učinkovita.
 • Na plošči deluje le posoda z dnom iz feromagnetnega materiala (železo, jeklo), posoda iz aluminija, keramike ali stekla ostaja na takem kuhališču hladna.
 • Med kuhanjem ostaja hladna tudi površina kuhališča. Nekoliko jo segreje le posoda.
 • Zaradi hladnih površin je s čiščenjem indukcijskih kuhalnih plošč manj težav, saj se ostanki ne zažgejo, če jed prekipi. 
 • Slaba stran je cena - bolj izpopolnjeni so modeli, dražji so.
 • Dodaten strošek, na katerega marsikdo pozabi, je nakup posode.
 • Med motečimi faktorji je tudi brnenje med delovanjem, najbolj izrazito je med segrevanjem, a ni pri vseh enako. Zvok je odvisen tudi od kakovosti posode.
 • Študij o vplivu na zdravje je bilo že veliko, a dognanja niso ustavila razvoja. Več o tem pišejo na spletni strani Inštituta za neionizirna sevanja, ki ga sestavlja skupina vrhunsko usposobljenih strokovnjakov s področja neionizirnih sevanj (www.inis.si), kjer so zbrana tudi priporočila, da vedno uporabljajte posodo, namenjeno za uporabo na indukcijski plošči, posoda naj bo ustrezne velikosti za posamezno kuhališče, da bi preprečili induciranje dodatnih tokov v vašem telesu, med kuhanjem tudi ne uporabljajte kovinskih kuhalnic ali drugega pribora.
 • Čeprav raziskave kažejo na dovolj visoko stopnjo imunosti srčnih spodbujevalnikov ali defibrilatorjev na motnje zaradi zunanjih polj, naj se imetniki pred uporabo indukcijske kuhalne plošče posvetujejo z zdravnikom.

Aktualni rezultati testa indukcijskih plošč so dostopni TUKAJ.

PREBERITE TUDI: Zato bi morali takoj zavreči mikrovalovno pečico

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 1 dnevom
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 2 dnevoma
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 2 dnevoma
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 2 dnevoma
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 2 dnevoma
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Česa vam "lamestream" mediji in indoktrinirani strokovnjaki, od katerih mediji povzemajo informacije, ne povedo?