Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Edina prava svoboda je življenje v dvoje

Kolumna: Lekcije za lepše življenje

11. dec 2013 13:45 Tina Bačić
5

Oglasno sporočilo

Tudi sama sem se veliko časa bojevala in se spraševala, kaj prava svoboda sploh pomeni. Je to, da smo samski celo življenje z namenom iskanja idealnega partnerja, v katerega sploh podzavestno ne verjamemo, da obstaja? Narava nam kaže drugačno sliko realnosti in zdravega načina življenja. Prava svoboda je biti svoboden v dvoje - znotraj partnerskega odnosa.

Nič lažjega ni, da smo samski. Ni nam potrebno se prilagoditi ter nihče nam ne kaže ogledala in vzorcev, ki jih moramo spremeniti. Brezskrbno si polnimo urnik v upanju, da nas bodo dnevne dogodivščine napolnile z entuziazmom kot nadomestek občutka biti ljubljen.

Zakaj se tako upiramo partnerskemu življenju? Zakaj vsi tako hitro obupamo in rečemo: "Idealni partner ne obstaja, raje bom samski/a"? Odgovor je v tem, da nam okolica z naraščajočim številom ločitev in razhodov kaže, da so zveze obsojene na propad.

Seveda se bojimo, saj je toliko nesrečnih, dolgoletnih zvez. Vedno na začetku je fino, potem pa gre samo še navzdol. In tako prekinjamo zveze, se znova zaljubljamo, da bi se počutili žive, a s tem samo obremenjujemo naše srce, možgane in telo. Kajti vsakič znova spoznavamo novo osebo, v katero že v štartu ne verjamemo, da bi lahko bila naš vseživljenjski partner.

Verjamem, da je težko verjeti v to, da smo lahko z enim partnerjem srečni vse življenje. A razmišljajmo raje v mikro sferi. Živimo tukaj in zdaj, živimo vsak dan posebej. Predvsem pa moramo nekaj razumeti. Človek je ustvarjen za življenje v dvoje. Samo tako lahko potegne njegov partner najboljše iz njega in samo tako lahko zrastemo, spreminjamo nekoristne vzorce in končno spremenimo svet na bolje.

Prek partnerstva lahko rešujemo, popravimo, ozavestimo in spoznavamo svoja podzavestna prepričanja. Odpravljamo lahko jezo, žalost in zamere, ki jih imamo do staršev, bližnjih sorodnikov in najdražjih. In to vse s pogovorom, z izražanjem naše resnice, pri tem pa nas bo partner razumel, če nas res ljubi. A še prej mora znati ljubiti sebe. Ali se sploh ljubimo? Kajti če se ne znamo ljubiti ali pa vsaj imeti radi, bomo težko srečni v zvezi. Kajti lepo bi bilo delovati vzajemno - "daš in dam ljubezen". Partnerstvo ne pomeni polnjenje baterij z napajanjem energije iz enega partnerja v drugega. Pri partnerstvu gre za poklanjanje ljubezni, ko jo partner potrebuje, in prejemanje ljubezni, ko nam jo vrne. Partner je naše zdravilo, je nekaj najboljšega, kar nam življenje da na razpolago.

Zato, ko si boste za božič ali novo leto peli "All I want for Christmas is you", si pred tem napišite seznam, kakšnega partnerja si želite. Naredite to do največjih detajlov. Sama sem tudi tako naredila in seveda je k meni tudi prišel. Res sem hvaležna, da ga imam. Hvaležna sem življenju, da sem si dovolila, upala si spustiti se v novo življenje z njim. Potem pa ugotovim, da sem lahko hvaležna le sebi. Da sem spustila obilje k sebi in tako si rekla: "Najlepše stvari se res doživi v dvoje: tako spoznavanje sebe kot rojstvo otroka."

Ne glede na družinske vzorce, načine izkazovanja ljubezni in število ločitev, vi verjemite v svojo pravljico. Uresničila se vam bo le, če si boste to dovolili.

"True love in a relationship can occur only when the two see each other as spiritual, not just the body." (Osho)

Slika: fanpop.com

5

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Minta

   • 13. dec 2013 12:20

    Strinjam se s predhodnicami in tudi sama kritično gledam na tale članek. Menim, da je marsikdo samski, ker težko vzpostavi komunikacijo, ima slabe izkušnje, težko preteklost itd. To še ne pomeni, da si ta oseba ne želi bližine; prav nasprotno, samo zelo težko jo vzpostavi, ali pa sploh ne poskuša. Glede na moje izkušnje (trenutno delam z mladimi v krizi) ne gre samo za preveliko izbirčnost; tudi trpinčenje vrstnikov, recimo, poruši zaupanje v drugega ter ustvari strah pred zavrnitvami (in tako nekdo niti ne tvega z odnosi, čeprav osamljenost boli).

    V družbi, ki takole poveličuje partnerstvo, kjer je vse narejeno za najmanj dva (samo pomislite na hotelske sobe, samski morajo takoj plačati več) po moje samskim ni preveč lahko. Samozavest teh samskih ljudi zna tako še bolj trpeti, ker se počutijo manj vredne in celo nezaželjene. Unhappy Ne vem no, v predbožičnem času, ko je zaradi vsesplošne pocukranosti in komercializacije ljubezni samim/samskim že tako težko, nisem preveč navdušena nad takimi članki... saj je lepo napisano in vse, ampak tudi meni sporočilo ni všeč. Tongue

   0
   • Tikka

   • 13. dec 2013 8:56

    Mislim da kolumna ne tangira samske 'v iskanju' oz. samske po spletu okoliščin, ampak take ki so zavestno izbrali samskost, nezbliževanje z drugimi zaradi STRAHU pred bližino, pred intimnostjo, pred odpiranjem pred nekom drugim, zaradi obilice takih in drugačnih strahov. Morda se na prvo žogo prebere točno tako ja, da so samski na nek način generalno nesrečni, ampak jaz tega ne vidim tako (najbrž tudi zato ker poznam avtorico in vem, da ne razmišlja v taki smeri).

    Gotovo je, da je naprej treba biti srečen sam in se imeti rad, zato da lahko gradiš tudi srečno partnerstvo. Je pa po mojem mnenju tudi zelo res - da se gradiš v odnosu, kar pomeni, da se šele v intimnem odnosu pokažejo vsi tvoji demoni in jih lahko rešuješ s pomočjo partnerja, ki te seveda takega sprejema in razume. V dobrem in slabem.

    Biti samski je t.i. 'najlaže' s tega vidika, da se ti ni treba nikomur odpreti, se soočati s svojimi strahovi, se soočati s svojimi občutki. Torej gre za biti samski po izbiri ali - kakor jaz to vidim, mnogo napol samskih ki begajo iz kratkega razmerja v razmerje, površinsko, brez jedra, brez prave, pristne povezave z drugim človekom. Mislim da kolumna nagovarja vse, ki se bojijo bližine in soočanja samega s seboj.

   0
   • kokola

   • 12. dec 2013 17:53

    Se strinjam s predhodnico.Sploh mi je moteč ta "edina prava"..Ljudje smo različni in taka reč kot je "edino pravo" sploh ne obstaja.Pa razni "najlažje je biti samski" itd. mi dvignejo pritisk.Kot da je najt osebo,ki nas bo imela rada,nas spoštovala,nas razumela... najlažja stvar na svetu.Jaz sem sicer v zvezi par let in ne bi mogla bit bolj srečna in zaljubljena,a vseeno...:)

   0
   • Keks

   • 12. dec 2013 14:07

    Osebno se mi zdi ta clanek ze malo zaljiv. Vse zenske mece v enak kos in pravi, da nismo srecni, ce smo samski. Ne morem biti srecna, ce nimam partnerja??!! Lepo posplosevanje. Mogoce me pa osrecujejo druge stvari. :)) sicer je clanek napisan v prijaznem tonu, samo sporocilo pa mi ni vsec.

   0
   • Mariposa07

   • 12. dec 2013 2:28

    Odprla sem stran in zagledala tale prispevek. Rekla sem si: »tu bo nekaj zelo dobrega«. In res, avtorica si zasluži 10 zvezdic posutih z bleščicami s štampiljko čebelice Wink
    Rekla bi, da je en vidik zveze tudi ta, da se odločiš da boš ob fantu/možu postala najboljša verzija ženske in on ob tebi najboljša verzija moškega. Tukaj je pomembna odločitev, da se odločita da bosta zares skupaj in da bosta odnos zares gradila in ne vsega prepustila naključju v stilu: če bo bo, če ne ne.
    "Človek je ustvarjen za življenje v dvoje." Res je, še v Bibliji piše da »ni dobro za človeka da je sam«. 1 Mz 2, 18
    Globoko verjamem v ljubezen med 2, ki traja vse dokler ju smrt ne loči

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obraz je vsakodnevno izpostavljen vsemu onesnaženju iz zraka oz. okolja, zato je zelo pomembno, da ga zjutraj in zvečer temeljito očistimo.