Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Bi morali v šolah prepovedati nezdravo prehrano?

26. maj 2020 7:50
2

Oglasno sporočilo

.. pozivajo, naj šole poskrbijo za zdravo prehrano otrok in odstranijo vso hrano, ki velja za nezdravo. Tudi v Sloveniji se nekaj odvija v tej smeri, a mnogi starši so še vedno prepričani, da premalo. V delu Avstralije, kjer so v šolah prepovedali hitro hrano, (pre)sladko hrano in vse, kar velja za nezdravo, so se otroci začeli zdravo prehranjevati, zaužili so več zdravih maščob in zelenjave kot drugje po državi, posledično se je zmanjšala tudi stopnja debelosti. Žal drugje po državi tega še niso storili, kljub pobudam ljudi.

Bolj vesele novice prihajajo iz Kanade in Čil, kjer so že pred časom iz šol in vzgojno-izobraževalnih ustanov odstranili vso nezdravo hrano, sladke sokove in podobno. Otroci so bolj zdravi, imajo boljši imunski sistem in vse kaže, da je izboljšana  tudi njihova koncentracija, kar prinaša boljše učne sposobnosti in lepše ocene. Skoraj vsi prehranski strokovnjaki so sklepčni; otroci se morajo začeti prehranjevati zdravo, saj le tako lahko odrastejo v zdrave, odgovorne in uspešne posameznike. 

Spomnimo ...

Slabe prehranjevalne navade vodijo v debelost. Debelost vodi v različne kronične bolezni, ki v najslabšem primeru vodijo v smrt, vsekakor pa močno poslabšajo kvaliteto življenja posameznika. Sladkorna bolezen, visok krvni tlak, povišan holesterol, večje tveganje za nastanek možganske kapi, srčni infarkt in konec koncev tudi nekatere vrste raka izhajajo iz napačne prehrane ljudi.

PREBERITE TUDI: Hitra hrana povzroča odvisnost

2

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 29. maj 2020 11:36

    nessi, hvala za delitev tvoje izkušnje.
    Meni je to, da je otrokom normalno hrano ZAVREČI, šokantno in alarmantno. Kaj delajo otroci – posnemajo. Torej kar so videli doma.
    Čisto iskreno priznam, da bi vse take, ki lahko mirno zavržejo hrano, brez pardona poslala na Goli otok za nekaj mesecev, pa da vidimo potem. Lastna bridka izkušnja najbolj izuči.

   0
   • nessi

   • 28. maj 2020 9:04

    Delam v šoli, ta teden sem gledala, kako so cela kosila romala v koš. Na primer čufti, ki bi jih naj imeli otroci radi, ali pa slivovi cmoki. Najbolj sem bila v šoku, ko sem videla, da otroci mečejo cele jagode v smeti. Jagode so bile sladke in lepo rdeče, ampak ne, nekateri niti poskusiti nočejo.
    Verjamem, da so v Avstraliji in Kanadi uspešni, ne vem pa kako bi bilo to v Sloveniji. Starši bi linčali šolo, češ, da otroci hodijo lačni domov. Ne vem, na splošno se strinjam, da bi se uvedla bolj zdrava prehrana v šolah, ampak glede na izkušnje bi je več kot 50% pristalo v smeteh.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Naj si gre za modo, ličenje ali opremljanje stanovanj – vsi vemo, da se trendi vedno znova vračajo in obračajo. Letošnje leto to (ponovno) potrjuje.