Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Žitni kosmiči s suhim sadjem: več sladkorja kot vlaknin

15. feb 2017 10:03
0

Oglasno sporočilo
... sadja različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk. Pregledali so njihovo sestavo in preverili, katere so primerne, da postanejo del zdravega zajtrka. Mešanice žitnih kosmičev s suhim sadjem vsebujejo kar nekaj sladkorja, in sicer od 11 do 24,5 grama sladkorja na 100 gramov izdelka, kar je več kot tretjina priporočenega dnevnega vnosa sladkorja (50 gramov). Večina je zato dobila oceno nezadovoljivo. So bile pa vse mešanice bogate z vlakninami in nekatere tudi brez aditivov.
 
Sestava pregledanih izdelkov mešanic žitnih kosmičev s sadjem je zelo pestra, zato je tudi seznam sestavin dolg. Kot pove že ime, večino mešanice sestavljajo različna žita (rž, oves, pšenica, ječmen, pira in koruza), ki jim je dodano suho sadje. Od suhega sadja, v celotni mešanici ga je od 13,7 do 43 odstotkov, je največ rozin, sledijo bananin čips, jabolka, marelice, slive, fige, hruške in breskve. V nekaterih izdelkih najdemo tudi maline, dateljne, ananas in jagode. Pripravljena mešanica navadno vsebuje še kakšen odstotek semen (sončnična, bučna in lanena) ter oreščkov. 
 

Prehranski profil – večina je zaradi visoke vsebnosti sladkorja prej sladica kot zdrav zajtrk

"Pregledani izdelki vsebujejo od 3,2 do 7,6 gramov maščobe v 100 g in od 0,5 do 3 grama nasičenih maščobnih kislin. Vsebnost sladkorja med pregledanimi izdelki se giblje od 11 do 24,5 grama sladkorja v 100 gramih izdelka, kar je v povprečju 19 gramov sladkorja v 100 gramih ali več kot tretjina priporočenega dnevnega vnosa sladkorja," je izpostavila Nika Kremić. Med devetimi izdelki je le en izdelek dobil oceno prehranskega profila dobro in en izdelek oceno pomanjkljivo, vsi ostali pa oceno povprečno.
 

Dobre ocene za vsebnost prehranske vlaknine

Mešanice žitnih kosmičev in sadja glede na sestavo pričakovano vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, od 7,5 do 10,7 grama na 100 gramov izdelka, zato so vsi izdelki dobili oceno zelo dobro za vsebnost prehranskih vlaknin. Vseh devet pregledanih izdelkov izpolnjuje pogoj za uporabo prehranske trditve `Visoka vsebnost prehranskih vlaknin´, saj je vsebujejo več kot 6 gramov na 100 gramov.
 

Navedene porcije pogosto nerealno majhne 

Priporočena porcija mešanice žitnih kosmičev je pri posameznih proizvajalcih različna, od 30 do 50 gramov. "Proizvajalci navadno raje priporočijo nerealno majhne porcije (30 gramov kosmičev namreč pomeni samo dobre 3 jedilne žlice), saj lahko tako na sprednjo stran izdelka zapišejo manjšo energijsko vrednost. Vedo namreč, da je veliko kupcev pozornih predvsem na kalorije," opozarja Nika Kremić.
 

PREBERITE TUDI: Pripravite zdrav zajtrk sami!

 

Nasveti:

 • Mešanice žitnih kosmičev s suhim sadjem z manj sladkorja (manj kot 15 gramov na 100 gramov izdelka) so lahko občasno del kakovostnega zajtrka. Pri izbiri bodite pozorni tudi na vsebnost vlaknine, te naj bo več kot 6 gramov na 100 gramov izdelka.
 • Na dan zaužijte do 50 gramov prehranskih vlaknin, vendar ne vse količine naenkrat, temveč pri vsakem obroku od 6 do 10 gramov. 
Še več podatkov in informacij najdete na http://potrosnikovzoom.si/ 
 
Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (http://www.mgrt.gov.si/).
0

Galerija

  Preberi še

  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas 3. apr 2018 22:25
   Pogrešam jo
  • Tanja 24. mar 2018 17:08
   Čudovit vonj :L:
  • Binas 22. mar 2018 9:08
   ka rustreza
  • Merika19 29. jan 2018 19:15
   Moj rešitelj
  • models 6. jan 2018 19:58
   Prvič in zadnjič
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Naše telo nosi v sebi mehanizme, s katerimi se skozi leta vedno znova obnavlja, celi, ohranja zdravje …