Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

To se vam lahko zgodi, če boste začeli zjutraj vstajati prej

9. avg 2016 10:57
0

Oglasno sporočilo

Večina se nas zjutraj, ko se zbudimo ali ko zazvoni budilka, najprej zasmili samim sebi, nato se mukoma zvalimo iz postelje in odvlečemo do kuhinje ali kopalnice. In po drugi strani so tu ljudje, ki se zgodaj zjutraj zbudijo sami od sebe, skočijo iz postelje in so polni energije, optimistični in produktivni tekom celega dneva. Le kako jim uspe?

Preprosto: spat hodijo ob isti in dovolj zgodnji uri, da je njihov spanec bolj kakovosten in posledično se zbudijo čili in spočiti; zgodaj ter imajo veliko bolj produktiven dan. Dodani plus je, da se tudi počutijo veliko bolje! Kaj torej lahko pričakujete, če boste začeli vstajati prej?

Bolj boste uživali v večerih

Če se zjutraj dovolj zgodaj zbudite in vstanete, lahko ta čas izkoristite za opravila, ki jih sicer opravljate zvečer ali za vikend. Sem sodi npr. čiščenje, pomivanje, pranje … Ko se popoldan ali zvečer vrnete domov, se vrnete v lepo in čisto stanovanje, kar pomeni pravi užitek! Le odvržete službena oblačila in večer je vaš.

Spat boste začeli hoditi bolj zgodaj

Zgodnje vstajanje nikakor ne sme pomeniti manj spanca, saj je ta ključnega pomena za zdravje in dobro počutje, zato boste kaj kmalu začeli hoditi spat prej – če ne prostovoljno, pa prisilno, ko boste kmalu zvečer padli v posteljo od utrujenosti. Po nekaj dneh do največ tednih boste imeli novo, bolj zdravo in koristno spalno rutino – prej spat, prej vstat!

Vaš spanec bo bolj kakovosten

Da je spanec res kakovosten, je po mnenju strokovnjakov treba oditi spat najkasneje ob 22h (in vsaj kako ureo prej preneha gledati v TV, računalničke in mobilne zaslone, ki uničujejo kakovosten spanec). Le tako se začne dobro tvoriti melatonin, spalni hormon in antioksidant, ki poskrbi za trden, regenerirajoč spanec. Tudi to bo eden izmed razlogov, da se boste zbujali bolj spočiti.

Manj boste (po)jedli in jedli boste bolj zdravo

Če imate zjutraj dovolj časa, da v miru začnete dan, namesto da hitite, boste sebe in vse, kar potrebujete, pripravili v miru, brez stresa in naglice. Manj stresa in več časa pa pomeni tudi bolj urejeno in zdravo prehrano. Če ste npr. zjutraj lačni in vam je zmanjkalo časa za zdrav zajtrk in ste namesto tega pojedli čokolado ali burek, si boste zdaj lahko v miru pripravili zdrav zajtrk; npr. smoothie; bučko z jajci; sadno solato ipd.

Ker boste jedli zajtrk, ne boste tako lačni in boste brez stradanja dočakali kosilo ali malico, ki bo prav tako bolj zdrav – ko smo sestradani, ne zdržimo več in na hitro pojemo preveč nezdrave hrane.

Bolj boste produktivni

Le kdo še ni slišal za rek 'rana ura,  zlata ura'? Gre za čas, ko smo najbolj produktivni in čeprav je ta različen pri različnih ljudeh, statistike kažejo, da je to za mnoge ljudi zgodaj zjutraj. Zatorej vsaj poskusite in nekaj časa vztrajajte – morda pa ugotovite, kaj ste zamujali ves ta čas!

Manj boste pod stresom

Ker boste imeli dovolj časa, da zjutraj vse v miru pripravite, se po potrebi tudi dvakrat preoblečete, pojeste zajtrk in še kaj, boste tudi manj po stresom. Tako boste veliko bolj mirni, kar lahko ponovno vodi v to, da boste pojedli manj nezdrave hrane, sploh sladkarij, po katerih radi posegamo, ko smo živčni in se nam mudi.

Več boste telovadili

Možnosti je več – morda boste 20 minut vadbe dodali v jutranjo rutino ali pa si popoldan oz. zvečer vzeli več časa in pogosteje za vadbo – morda pa kar oboje. Ker boste imeli boljši spanec, bolj zdravo prehrano in bolje organizirane dneve, boste imeli tudi več energije za redno športno udejstvovanje. Posledično se boste počutili še boljše in padli boste v pozitivni začaran krog dobrega počutja in energije!

Kot je razvidno, zgodnejše vstajanje prinaša same prednosti. Torej – kaj še čakate?

0

Galerija

  Preberi še

  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas 3. apr 2018 22:25
   Pogrešam jo
  • Tanja 24. mar 2018 17:08
   Čudovit vonj :L:
  • Binas 22. mar 2018 9:08
   ka rustreza
  • Merika19 29. jan 2018 19:15
   Moj rešitelj
  • models 6. jan 2018 19:58
   Prvič in zadnjič
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ene izmed stvari, ki jih ženske želimo in pričakujemo od ličil – no, vsaj večina nas – so obstojna ličila.