Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Prva ženska, ki je pretekla bostonski maraton, je tek po 50 letih ponovila

20. apr 2017 14:02
0

Oglasno sporočilo
... je minilo 50 let in takrat je bila prva ženska, ki ga je uradno pretekla. Ne le to – celo nosila je isto številko kot daljnega leta 1967. In zakaj je bil njen prvi maraton pred 50 leti tako pomemben?
 
 
Leta 1967 je bila takrat 20-letnica prva in edina ženska, ki je pretekla ciljno črto bostonskega maratona. Le kako to? Razlog je bil preprost: pred tem ženskam sploh ni bilo dovoljeno tekmovati in leto poprej, 1966 je bila prva, ki je pretekla maraton, Bobbi Gibb, ki pa sploh ni bila uradno registrirana.
 
Tudi za Kathrine Switzer to ni bila lahka naloga: sredi teka jo je napadel eden izmed uradnega osebja teka, ki ji je hotel odtrgati tekmovalno številko, kar dokazujejo spodnje fotografije, ki so osupljive. Switzerjeva se ni dala in je nadaljevala s tekom.
 
 
Takole pa je povedala svojo zgodbo:
 
 
 
"Ni šlo za to, da sem hotela prestavljati meje," je povedala danes skoraj 70-letna Switzerjeva. "Šele ko me je napadel eden izmed uradnega osebja maratona, sem postala odločena, da tek dokončam in tako spregovorim v imenu vseh žensk."
 
Na maratonu po 50 letih:
 
 
Switzerjeva je tekmo tudi dokončala in nato s pomočjo kampanje pomagala ženskam, da so se 1972 lahko začele udeleževati maratona – torej se nanj uradno prijavile. Od tedaj je pretekla kar 39 maratonov, leta 1974 pa je zmagala na newyorškem maratonu. Tudi dandanes še vedno deluje v pomoč ženskam, saj sodeluje z več neprofitnimi organizacijami.
 

Včasih se je treba malo spomniti, da vse, kar lahko ženske dandanes počnemo, nekoč ne le ni bilo samoumevno, temveč nam je bilo celo onemogočeno.

0

Galerija

  Preberi še

  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja pred 14 h
   Just ... WOW.
  • models 11. nov 2017 2:54
   Doživljenjska stranka.
  • models 11. nov 2017 2:43
   Nič posebnega
  • Katrin 2. nov 2017 22:43
   Odličen
  • numi 29. okt 2017 21:36
   luštkan
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Že od nekdaj so si ljudje želeli ostati večno mladi in v ta namen uporabljali najrazličnejše zvarke in metode, ki naj bi jim zagotovilo večno mladost in nesmrtnost.