- Nega obraza &
telesaZadnje novice
Najbolj brano
- Make up &
ličenje - Moda &
stil - Rekreacija &
hujšanje - Zdravje &
odnosiZadnje novice
Najbolj brano
- Nosečnost &
starševstvo
Glede GSO bom rekla samo to.. Vse kar smo predelali v šoli glede GSO je bilo že v osnovi zelo negativno. Človeštvo se sploh ne zaveda, da če nasadi GSO pšenico, da se ta sprememba v genih preko opraševalcev lahko prenese na recimo BIO pšenico. Ne zavedamo se še razsežnosti efekta, ki ga lahko povzroči manipuliranje z naravo. Vse to smo obravnavali v šoli in se čisto strinjam.. So bile tudi študije pri podganah, ki so jedle gensko spremenjeno hrano in so mislim, da v tretji generaciji opazili velik porast tumorjev. Tistega, ki je študijo speljal skozi pa so odpustili. Toliko o tem.
Mene pa zanima, če se kaj omenja slab sloves soje? Sem že prebrala nekaj člankov in tudi po TVju opažam vedno več tega.. Po SLO TVju ravno ne, na tujih pa sem že velikokrat zasledila.
Torej čisto ven iz spomina: gre se zato, da naj bi te pozitivne lastnosti, ki jih navajajo za sojo bile značilne le za tradicionalno pridelane izdelke za soje, ki so šli skozi dolgotrajen proces fermentacije. Sem tofu in podobni izdelki, ki jih lahko kupimo v naših trgovinah baje ne spadajo. Spada edino sojina omaka.
Finta pa naj bi bila v tem, da naj bi si proizvodnja vse te pozitivne lastnosti, ki veljajo le za fermentirane izdelke prisvojila v prid za čim boljšo prodajo. Pa ne gre se samo za te lažne pozitivne lastnosti, gre se predvsem zato, da naj bi bila soja v takšni obliki, ki je na voljo pri nas nevarna za organizem.
Najpogosteje se omenja pri ženskah neplodnost, policistični jajčniki, endometrioza, rak (nisem pa 100%, govorim iz spomina). Gre se zato, da naj bi soja vsebovala hormone, ki jih v današnjem svetu že tako ali tako prejmemo preveč skozi škropljeno zelenjavo in sadje in s sledjo antibiotikov iz mesa. Če prav vem, naj bi bil najbolj problematičen hormon estrogen (previsoke vrednosti povzročajo ravno neplodnost, itd.).
Vse skupaj omenjam zato ker mi je tema kar pomembna (sama sem bila zaradi endometrioze že operirana) in izgubila mamo zaradi raka.. Zato se mi zdi zelo pomembno, da se na takšne stvari opozori. Ne rečem, da vse to kar sem omenila zagotovo drži, za razmislit pa je vseeno..
No ja, po drugi strani pa so raziskave na Azijkah pokazale, da imajo tiste, ki pogosto jedo sojo (tofu in fermentirano sojo) manjšo obolevnost za rakom dojk. (Ne vem, zakaj tofu naj ne bi spadal med tradicionalna živila, glede na to da že prvi Zahodnjaki, ki so hodili po Aziji, omenjajo prehranjevanje predvsem Japoncev in Kitajcev s tofujem). Druge študije žensk, ki so že imele raka, pa so jim ga pozdravili, so tudi pokazale, da se je pri tistih, ki so dnevno jedle sojo, redkeje ponovno razvil kot pri ostalih. Finta bi naj bila v tem, da se ti estrogeni v soji (ki so naravni) vežejo na receptorje estrogena in tako preprečijo, da bi se nanje vezali drugi, močnejši, estrogeni iz kemikalij. Drug štos je v tem, da gre pri teh raziskavah za polnovredne in minimalno predelane izdelke - sojo, edamame, sojino mleko, tempeh in tofu, miso in sojino omako. Pri raziskavah, ki so pokazale škodljivost "soje", pa so miši hranili s sojino moko in podobnimi predelanimi in izoliranimi substancami iz soje, kar pa meni že zdrava pamet kaže, da ne more biti dobro.
Tako da če nekdo spije kozarec sojinega mleka na dan in poje en tofu/tempeh enkrat na teden, mu to sigurno ne more škoditi. Če pa vsak dan 3x na dan ješ sojine nadomestke mesa, jogurte, klobase itd., zraven pa še kakšne sladkarije, ki vsebujejo gso sojin lecitin, pa je to že druga pesem...
Je pa res vprašanje, koliko je ne-gso soja že kontaminirana z gso. To je velik problem predvsem v zda in južni ameriki, kjer imajo res ogromne njive gso soje (ki se prideluje za krmo živali btw). V eu so te površine veliko manjše, pa še predpisi glede gojenja so bolj strogi.
-
Se strinjam, da ni dobro pretiravat. Ampak v čisto vseh jedilnikih zoper endometriozo mi je bilo odsvetovano jesti tako meso kot tudi sojo. In ravno glede soje je bilo rečeno na TV, da jo azijci konzumirajo samo takšno, ki je fermentirana. Zdaj pa vedi kaj je res in kaj ne Sem pa gledala to nekaj časa nazaj na Pro7 (Galilleo) če kdo pozna..
Če ti jo odsvetujejo zaradi bolezni, je pač ne jest. Saj obstaja še veliko drugih stročnic "Tofu" se da narediti tudi iz čičerike. To, da pa azijci jejo samo fermentirano, je pa enostavno laž. Že če pogledaš kakšno azijsko kuharsko knjigo boš v njej našla vsaj tofu (pa ne samo ene vrste) in sojino mleko. Recimo glavna tradicionalna hrana Okinawancev (ki imajo največji odstotek stoletnikov) je poleg sladkega krompirja prav tofu/soja, sledijo pa sadje in zelenjava.
Balea BEAUTY EXPERT kremni gel za telo vsebuje 5 ...
Šampon za lase Elseve Extraordinary Clay je ...
Intenzivno vlažilna in hranilna krema z ureo, ...
S 5 % UREA regeneratorja in učinkovine proti ...
Lahkoten gel serum za prefinjeno polt Z ...
Tanja je všečkal/a forumski zapis Kaj ste danes uporabile za osnovno nego obraza? II. del.