Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Grozdna marmelada (marmelada iz grozdja)

nova
Starost: 56Pridružen: 1. feb 2006Prispevkov: 452Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. apr 2014 14:30
Povezava do prispevka

DiLeMa, prosim zaupaj nam, kako narediš grozdno marmelado.

0
Nazaj na vrh
DiLeMa
Starost: 31Pridružen: 2. okt 2005Prispevkov: 1218Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 16. apr 2014 15:13
Povezava do prispevka

Z grozdno marmelado je žal ogromno dela in svinjarije, je pa končni produkt božansko dober. Najprej grozdje (v mojem primeru jorko) razpecljam in jagode preberem (odstranim vse, ki niso lepe) ter dobro umijem pod tekočo vodo. Moje grozdje ni škropljeno, če pa bi bilo, bi ga pred kuhanjem verjetno za nekaj časa namočila v hladno vodo.

Potem dam grozdne jagode v veliko posodo in jih na srednji temperaturi (čisto rahlo vrenje) kuham tako dolgo, da lupine popokajo in grozdje spusti sok. To je pomoje kakšnih 15-20 minut. Soka spustijo res ogromno, jaz ne dodajam nobene vode. Potem sok odcedim v drugo posodo, grozdje pa pretlačim skozi zelo drobno cedilo, ki ujame peške in olupke, skozi pa spusti preostali sok in meso - to potem dodam soku v posodi, peške in olupke pa zavržem. V posodo dodam še demerara sladkor (na kilogram sadja oz. soka dam pol kilograma sladkorja) in limonin/limetin sok ter jabolčni pektin v prahu, ter skuham kot vsako drugo marmelado. Včasih med kuhanjem dodam še par cimetovih paličic, odvisno od trenutnega navdiha. Glede na to, da uporabljam želirno sredstvo (pektin), marmelade nikoli ne kuham dolgo, maksimalno pol ure. Seveda pa čas kuhanja in količina dodanega sladkorja variira glede na uporabljeno sadje, jaz ga dam ravno v grozdno marmelado največ, ker je sicer res precej kisla (razmerje 1:2 v korist sadja, pri drugih marmeladah večinoma 1:3).

Nekateri že pred kuhanjem grozde iztisnejo iz olupkov, vendar potem marmelada ne bo bogate, temno vijoličaste barve, saj ravno lupine med kuhanjem spustijo vso barvo. Grozdju je treba peške odstraniti zato, ker sicer v marmeladi precej grenijo.

Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Grozdna marmelada (marmelada iz grozdja)
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Katrin 5. jun 2018 23:44
    Krasen in nežen
  • Katrin 5. jun 2018 23:16
    Povprečna
  • Binas 3. apr 2018 22:25
    Pogrešam jo
  • Tanja 24. mar 2018 17:08
    Čudovit vonj :L:
  • Binas 22. mar 2018 9:08
    ka rustreza
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Ali ste že slišali za 'earthing' ali 'grounding', po slovensko ozemljevanje?