Čokolada redi
Tablica čokolade (100 g) ima kakih 520 kalorij. Ker vsebuje veliko glucidov (57 g) in lipidov (35 g), seveda ni priporočljiva v času dietnih programov. V majhnih količinah ni redilna.
Dviga moralo
Blaženi občutek, ki ga zaznamo takoj, ni le stvar okusa. Čokolada v resnici prispeva k izločanju endorfinov, snovi, ki poživivlja podobno kot opij. To je torej razlog, da se pri nesrečni ljubezni in hudem stresu lahko tolažimo s čokolado.
Spodbuja
Čokolada vsebuje več poživljajočih sestavin, podobnih kofeinu, ki povečujejo sposobnost za intelektualne napore in pomagajo v boju proti utrujenosti.
Zasvaja
Odvisnost od čokolade ne more biti nevarna za zdravje, kot to velja za alkohol, tobak in pomirjevalna sredstva. Toda pri ljudeh, ki pred naporom, nekaj dni pred menstruacijo, po razburjenju ... ne morejo brez tablice čokolade, skoraj lahko govorimo o odvisnosti. K sreči takšna odvisnost ni nevarna -- razen za postavo.
Ne povzroča mozoljavosti
Še pred dvajsetimi leti čokolade niso priporočali adolescentom, ker je vladalo splošno prepričanje, da povzroča in poslabšuje aknavost. Dandanes je dermatologi mladim pacientom ne prepovedujejo več. Nobena medicinska raziskava namreč ni dokazala, da je čokolada povzročiteljica aken.
Vsebuje veliko hranilnih snovi
Ena tablica čokolade vsebuje tretjino dnevne potrebe po magneziju. Vsebuje tudi veliko kalija, fosforja, vitamina E, tudi nekaj kalcija in proteinov. Kakavovo maslo vsebuje dvojne maščobne kisline, ki znižujejo količino slabega holesterola. Ker čokolada daje veliko energije, je primerna za športnike in odraščajoče otroke.
Vse čokolade niso enake
Malce manj kalorična črna čokolada vsebuje manj maščob, zato pa več sladkorja kot mlečna. Slednja vsebuje tudi beljakovine. Več kalcija kot mlečna vsebuje bela čokolada. Mandljeva ali lešnikova čokolada je še bolj bogata z magnezijem kot črna. Dietni izdelki, pripravljeni s fruktozo, za katere se je uveljavil izraz