marymary je napisal/a
O džizs nehajte s tem GI! Po tej logiki ima tud korenček visokega?! Pa
vsebuje neverjetno veliko vitaminov in vlaknin, ki so zdrave.
Zakaj je treba zmeraj takoj napasti nekoga. Prebrala sem del
Motignacove knjige in se mi zdi čisto resnična. Jaz pač verjamem temu
in samo izražam svoje mnenje.
Tukaj se gre samo za razumevanje kako naše telo dela. Kaj se zgodi, ko
pojemo neko OH živilo? Količina glukoze se poveča (hiperglikemija),
slinavka izloči inzulin, da ta zniža glikemijo. Inzulin pa ima tudi
lastnost, da spodbuja nalaganje maščobnih zalog. Inzulin torej potiska
sladkor iz krvi, vendar če ga je preveč, se poleg sladkorja uskladišči
tudi precejšen del maščobnih kislin. Te se skladiščijo v obliki
maščobnih zalog in telesna teža se povečuje.
Torej če se kdo trudi s hujšanjem je čisto koristno, da se tega zaveda.
Kajti živila z visokim GI sprožijo močnejšo glikemijo. Jaz nisem nikjer
napisala ne jest krompirja, riža in testenin.
marymary je napisal/a
Krompir pa ima ogromno vitamina C (več kot pomaranča) tudi ko ga olupiš in skuhaš.
Citiram iz knjige Montignac: Sicer pa krompir nima posebne hranilne
vrednosti, saj poleg tega, da povzroča zelo visoko hiperglikemijo,
vsebuje hranilne snovi, od katerih pri visoki temperaturi ostane zelo
malo (8mg/100 mg vitamina C in malo vlaknin). Vsebuje tudi zelo malo
drugih vitaminov, mineralov in mikroelementov, pa še ti so tik pod
olupkom, tako da jih odstranimo vselej, kadar krompir olupimo. Njegova
vsebnost pa se zmanjša tudi, kadar krompir dolgo hranimo.
marymary je napisal/a
Diete ala Montignac, ločevanje živil, dieta po krvnih skupinah ipd. so navaden bullshit in niso znanstveno preverjene.
Iz lastnih izkušenj in znanja: Jejte normalno hrano, samo malo manj.
Ne omenjam sploh nobene diete, čeprav ravno Montignac zagovarja, da
maščobne zaloge ne nastajajo zaradi prevelike energijske vrednosti
živil, ki jih uživamo, ampak zaradi njihovih prehrambenih značilnosti.
Kar pomeni, da dieta