Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Iskanje prve zaposlitve - kako začeti?

Pojdi na stran 1 , 2
senjoriitaa
Starost: 32Pridružen: 19. jun 2014Prispevkov: 11Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. jun 2014 13:30
Povezava do prispevka

Pozdravljene,

sem tik pred koncem študija - manjka mi namreč zgolj diploma, ki je v delu. Rada bi se čimprej zaposlila kot diplomirana vzgojiteljica oz. kot pomočnica. Zanima me, kako naj sploh začnem z iskanjem prve službe. Kaj je potrebno narediti, na koga naj se obrnem? Najprej bi rada nekaj časa delala kot pomočnica in šele nato kot vzgojiteljica, vendar pa ne vem, kako začeti, saj je to zame povsem novo. Prosim vas, da z menoj delite vaše izkušnje. Vsaka bo prišla prav in mislim, da ne samo meni Smile

Lep dan Smile

Everything will be okay in the end. If it`s not okay, then it`s not the end.
0
Nazaj na vrh
BBCC
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2013Prispevkov: 855Kraj: PrimorskaStatus:Offline
Objavljeno: 19. jun 2014 13:57
Povezava do prispevka

Prva stvar, ki te bo čakala po diplomi, bo vpis na zavod za zaposlovanje, če ne boš že domenjena za kakšno službo. Tam ti bojo razložili trenutno politiko, dolžnosti in pravice, ter tudi tipe spodbud za tvojo zaposlitev skozi čas. Ne zanašaj se na zavod, da boš preko njih našla službo (čeprav se zna tudi to zgodit), temveč bodi sama aktivna. Pojdi osebno v vrtce, prinesi prošnjo, ostani v stiku. Opcija je tudi, da se vključiš nekam kot prostovoljka, da te spoznajo, in da ostanes v stiku s področjem, na katerem želiš delat.

Če te nič ne veže na domači kraj, se prijavljaj za službe (oglase) po celi Sloveniji, in se pač preseliš, če najdeš službo daleč od svojega doma. Noben delodajalec ne bo namreč navdušen nad plačevanjem enormnih potnih stroškov - službo tako lahko ponudijo komu drugemu in ne tebi, če se nisi pripravljena preselit.

Toliko mi pade na pamet zaenkrat, se bodo pa verjetno oglasile še druge punce. smiley

Srečno! smiley

0
Nazaj na vrh
Jen*
Starost: 34Pridružen: 4. jul 2014Prispevkov: 6Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. jul 2014 12:15
Povezava do prispevka

Pozdravljene punce!

Upam, da pišem v pravo temo. Nekje moram dati iz sebe, ker sem že resnično obupana nad svojim položajem! smiley

Nedolgo nazaj sem prišla iz tujine, kjer sem opravljala delo za krajši čas, nato sem se morala vrniti domov. Tukaj sem se potem spet prijavila na Zavod. Moja svetovalka kot da bi čakala, da mi bo lahko namenila "O, že si nazaj? Ni se izšlo?", kot da bi mi privoščila, da tam nisem ostala za vedno. Na Zavod sem se znova prijavila zato, ker sem od prijatelja izvedela, da eno podjetje išče nove sodelavce, sem šla na razgovor tja, a so mi rekli, naj se grem prijavit na Zavod, v primeru, da me izberejo. No, izbrali me niso, odgovora nisem dobila nobenega (kljub temu, da so bili le še eno od podjetij, ki ti pove, da te bodo o odločitvi obvestili v VSAKEM primeru - yup, my ass), nato pa sem obtičala na tem Zavodu.

Svetovalka me kliče, literally, vsak dan - to me ni niti prejšnje leto, ko sem prav tako bila na Zavodu, a prejemala hkrati tudi socialno podporo. Tokrat je nisem zaprosila, ker sem bila skoraj prepričana, da se bo pa neka kelnarija ali kaj podobnega našlo vsaj v roku enega meseca. Silly me! Zdaj mi je še bolj nesmiselno iti zaprosit na CSD za socialno, ker mi tole klicarjenje z Zavoda in dajanje napotnic za delovni preizkus, ne redno zaposlitev, gre že pošteno na živce in če me izpišejo, še tega nimam več, čeprav ne vem, če ravno vsak  delodajalec zahteva, da si prijavljen na Zavodu (sama sem stara 24, mogoče v mojem primeru JE nujno, ker sem pod 30 in dobi delodajalec neko subvencijo, če me zaposli?). 

Zadnje tri napotnice sem dobila za delovne preizkuse, ki pa so, kolikor sem si prebrala o tem in kolikor razumem, bolj neko izkoriščanje kot kaj drugega. Po enem mesecu, kolikor najdlje traja to preizkus, ti namreč lahko napišejo, da si delovno nesposoben, oni pa te potem ne rabijo zaposliti. Plačane pa dobiš samo potne stroške, pa še to s strani Zavoda, tako da bi hodila tja delat bolj zaradi dobre volje in ker si prisiljen, če ne želiš zavrniti napotnice in si prihraniti izpis iz evidence Zavoda.

V Mb in širšem okolišu iščem od kelnarije do vsega, tudi če je delo samo za 2 ali 3 mesece. Samo da ni na napotnico, pač pa redno delo. Ne vem več, kam naj sama s sabo. Vsi prijatelji so bodisi zaposleni, bodisi so vezani in imajo njihovi partnerji plače (večinoma celo presenetljivo dobre za te čase in to državo). Hvala bogu za njih, jaz pa se ne morem premakniti nikamor s te točke. Zato sem pred časom tudi "pobegnila" v tujino, v želji,  da se rešim tega pasivnega okolja vsaj za nekaj mesecev, a tudi tam ni bilo priložnostni za kaj trajnejšega in sem se morala vrniti domov.

Šla bi celo na slovensko Obalo, nekaj malega italijanščine še znam iz sš, drugače pa tekoče govorim ang, osnovno nemško in hrvaško.

S svojega področja (turizem) sploh ne pričakujem dela, ker se ne spomnim, kdaj sem nazadnje videla razpisano prosto delovno mesto na področju turizma. Če pa hodim od hotela do hotela in uporabim še mamine veze, mi vsakdo reče, da za delo pri njih rabim od znanja ruskega jezika (in kje se ga naj učim, trenutno niti denarja za tečaj nimam), tekoče nemščine do min. leto dni izkušenj v hotelirstvu. Are you kidding me? Kako naj sploh pridem do službe, če milo rečeno ne ustrezam ničemur? Počutim se že totalno nekoristno in neumno, pa mislim, da ne ravno z razlogom, kajti sužbe v moji okolici (na vasi) imajo taki ljudje, ki nimajo ama ništa pojma o tujih jezikih, pa delajo v nekih pisarnicah ali v strežbi, jaz pa še v nekem običnem lokalu ne morem dobiti dela! Moj pristop na razgovorih bi rekla da je OK, ker znam komunicirati, sem prijazna in tudi CV imam dodelan. Ne razumem samo, kako v radiju 50km ne morem dobiti službe!

Je še kdo na podobnem? Vem, da bo to bolj kot klic na pomoč v puščavi, pa vendarle - ima kdorkoli kakršno koli informacijo o kakšnem prostem delovnem mestu (kelnarija, karkoli) v Mb ali kje v bližini? Če se slučajno najde kdo tak in da je toliko  dober, da bi mi to sporočil, naj mi prosim piše v inbox. smiley

Drugače pa upam, da lepo preživljate poletje in čas dopustov. 

I'm well aware I'm not everybody's cup of tea. I'd rather be someone's shot of tequila anyway.
0
Nazaj na vrh
Binas
Starost: 36Pridružen: 17. nov 2011Prispevkov: 1239Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. jul 2014 13:59
Povezava do prispevka

Lepo, da te svetovalka gnjavi. Nekateri te sploh ne. Za mlajše od 30 let pri zaposlitvi za nedoločen čas, je delodajalec 2 leto opravičen plačevanja prispevkov delodajalca. zenkrat.

Subvencije-odvisno od razpisov. Nekatere razpiše zavod (je glih en tak mimo šel za zahodno regijo, 15 mesecev zaposlitve in 7200 eur subvencije), potem je še skald za razvoj kadrov etc. Razpisi so in grejo. Treba je spremljat situavcijo. Vsi pa imajo pogoj, da is prijavljen na zavdu vsaj 3 ali pa v primeru  prvega izziva, ki je bil sedaj 6 mesecev.

Imaš minimum 4 prošnje na mesec, ne? Poslušaj radio, beri časopise, spremljaj internet in 2x tedensko čekiraj oglasno desko zavoda, ker vsi dodajalci ne želijo spletne objave. Razbobnaj vest o svojem iskanju dela med vse poznane. Ni vrag, da se slej ko prej ne bi našlo nekaj primernega.

Toplo priporočam, naj ti ne bo omejitev zgolj domača regija. Če znaš nemško, ITA glej zunaj meja. Za AUT glej samo, če si pripravljena zares veliko delat in tudi marsikaj, kar ne spada k formalni izobrazbi. Namreč tam, gre še šef restavracije pucat wc. ;)  Je hudič, ker navadno se splača, če delaš preko študenta v svoji stroki in to dobro in potem dobiš službo tam, kjer te že poznajo.

100% predanost, 100% zagnanost.....vmesne poti ni!
http://tecem26.blogspot.com/
0
Nazaj na vrh
Jen*
Starost: 34Pridružen: 4. jul 2014Prispevkov: 6Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. jul 2014 15:47
Povezava do prispevka

Ja, saj je super, da "gnjavijo", da vsaj maš kam za pošiljat prošnje, ampak ona mi daje večinoma delovne preizkuse! To je en mesec brez plače, pač da imaš plačane potne stroške s strani Zavoda, po enem mesecu pa te ne vzamejo nujno in potem lahko tako menjujem delovna mesta še en čas, brez da bi za to dobila vsaj polovično plačo minimalke.

Glede ostalega kar si pa napisala - jaz sem tako aktivna bila že pred tujino, zdaj pa še bolj, in kljub temu, da vsi znanci, prijatelji in sorodniki vedo, da iščem službo, mi je ne morejo pomagati najti. Večina jih reče, da ve za neko podjetje/lokal, kjer iščejo, nato kličem tja in ne rabijo, ali pa vzamejo koga preko vez oz. so ga že vzeli. Večina delodajalcev v lokalih mi reče, da rabijo nekoga na napotnico, kar pa zame več ne pride v poštev. Tako sem vedno znova na mrtvi točki!

I'm well aware I'm not everybody's cup of tea. I'd rather be someone's shot of tequila anyway.
0
Nazaj na vrh
Toxic
Starost: n/aPridružen: 9. nov 2013Prispevkov: 321Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. jul 2014 16:21
Povezava do prispevka

Jen*, jaz sem bila zaposlena prek prvega izziva, 6 mes.sem morala biti prijavljena na Zavodu, sem dobila službo za 15 mes.zdaj pa ti se lahko pridružim pri iskanju zaposlitve. Delodajalec je pokasiral 7500e za mene in zdaj me več ne potrebuje smiley

Ne obupat, jaz govorim tekoče 3 jezika, sicer niso nemško in angleško, imam dva poklica in službo ne dobim. Res je da kelnariti za enkrat nočem, to je edina služba katero sovražim, enostavno nisem človek za to.

Jaz tudi sem z Štajerskeg konca, če bom kaj novega zvedla glede prostih delovnih mest te obvestim.

Srečnosmiley

“Vodi od zadaj in pusti drugim misliti, da so spredaj.”
0
Nazaj na vrh
Jen*
Starost: 34Pridružen: 4. jul 2014Prispevkov: 6Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. jul 2014 18:37
Povezava do prispevka

Katastrofa! Zavod in moji starši pa mi polnijo glavo s tem, kako bom po vsej verjetnosti po tem mesecu dni dobila redno zaposlitev tam. Ja itak, naj majo za norca koga drugega. Ne morem pa zavrnit oz. to lahko naredim, a bom potem brez Zavoda (v primeru, da me bo novi delodajalec hotel vzet preko Zavoda). Jaz sem že čisto obupana. Nisem pa na Zavodu še niti 3 mesece, trenutno slab mesec dni, tako da niti za vse te razpise ne pridem v poštev.

Jaz sploh izbire nimam, tudi kelnarijo moram izbrati. smiley Hvala, če kaj izveš, bom res vesela, če mi sporočiš. Drugače pa iščem na zelo prostranem območju, t.j. od MB pa v celem Pomurju. Slednje itak ne ponuja skoraj nič delovnih mest, če pa že, pa ravno samo delovne preizkuse. 

Doma pa prenašam še tiranijo mame, ki si ne da dopovedati, da ni tako enostavno najti službe dandanes. Bi takoj šla v Avstrijo, ker nimam daleč od meje, a ne znam dobro nemško. Da pa bi me vzeli kje za sobarico, pa dvomim, ker baje tudi ne jemljejo tako zelo, pa še da te vzamejo, moraš imeti nekje neko vezo posredi. Bi šla takoj tudi za sobarico v kakem hotelskem kompleksu, tudi če na koncu po odbitku prevoza in malice, ki ti ne pripadata, če nisi avstrijski rezident, prišla nekje na isto plačo kot je minimalka v Sloveniji (ker delati v Avstriji in živeti doma ne pomeni nič višje plače, razen če znaš zelo dobro nemško in zasedeš kakšno bolj odgovorno delovno mesto in živiš tik ob meji).

I'm well aware I'm not everybody's cup of tea. I'd rather be someone's shot of tequila anyway.
0
Nazaj na vrh
Toxic
Starost: n/aPridružen: 9. nov 2013Prispevkov: 321Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. jul 2014 19:10
Povezava do prispevka

Če pa te delodajalec če zaposliti to lahko naredi kljub temu da nisi prijavljena na zrszz.

Glede Avstrije se sploh ne isplača, vsaj v mojem primeru. Recimo da grem delat v proizvodnju 1300e zaslužim na mesec, malice ni potnih stroškov tudi ne. Moram takoj avto kupit ker 120km na dan ne mislim naredit z mojim bencinarom, torej diesel takoj vsaj 200e kredita na mesec, 300e poraba nafte ostane mi 800e. Kaj pa malica, zavarovanje bi mogla sama plačat, in na koncu tisto najhujše-davek! Malo sem odišla s teme smiley

Pa še nekaj Jen*, žal ampak zdaj trenutno spremljam vse razpise in za nobenega ne izpolnjaš pogoje. Torej pusti borzo in začni pošiljati ponudbe ( ne prošnje ker so out ) "na slepo".

“Vodi od zadaj in pusti drugim misliti, da so spredaj.”
0
Nazaj na vrh
Jen*
Starost: 34Pridružen: 4. jul 2014Prispevkov: 6Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. jul 2014 19:27
Povezava do prispevka

Hvala za predlog, verjetno bom res to storila. Že danes, ko me je preverjala, če vse pošiljam in naj ji takoj javim, kaj bo novega, mi je šla na živce. Kot da spim in ne rabim službe (in kaj mam sploh od njih? socialne itak nisem zaprosila).

I'm well aware I'm not everybody's cup of tea. I'd rather be someone's shot of tequila anyway.
0
Nazaj na vrh
Toxic
Starost: n/aPridružen: 9. nov 2013Prispevkov: 321Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. jul 2014 19:37
Povezava do prispevka

Kaj se tiče socijalne boljše da ne, itak boš vse mogla vrniti nazaj, do zadnjega centa...smiley

“Vodi od zadaj in pusti drugim misliti, da so spredaj.”
0
Nazaj na vrh
Jen*
Starost: 34Pridružen: 4. jul 2014Prispevkov: 6Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. jul 2014 20:02
Povezava do prispevka

To je res ja, ampak socialno se vrača šele takrat, ko imaš kakšno svoje premoženje, če imam prave informacije. Pa tudi takrat lahko denimo to preložiš na otroke, če jih imaš, je pa res, da je sam sistem kar se tiče socialne podpore, dokaj zgrešen. 

smiley

Tokrat pa niti v sanjah ne mislim zaprositi zanjo, ker me je svetovalka že takrat, ko sem še bila na Zavodu v prejšnji "rundi" (preden sem odšla delat v tujino), imela za eno tistih, ki spijo na socialni in živijo pri starših ter jim gre lepo. Ta ženska tudi rabi en reality check, ne da poseda tam v pisarnici in ne vidi izven njenih ozkih okvirjev.

I'm well aware I'm not everybody's cup of tea. I'd rather be someone's shot of tequila anyway.
0
Nazaj na vrh
bubbles9
Starost: 34Pridružen: 5. sep 2014Prispevkov: 37Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. okt 2014 13:07
Povezava do prispevka

Malo off topic, Jen*, koliko pa plačajo potnih stroškov za te preizkuse? Danes sem naletela na informacijo, da dajo 0,14€, minimalno po zakonu pa bi baje moralo biti nekaj čez 0,3€.

0
Nazaj na vrh
Keks
Starost: 33Pridružen: 28. jan 2010Prispevkov: 988Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. okt 2014 14:11
Povezava do prispevka

Eno vprašanje:

trenutno sem brez prihodkov. Nimam statusa, službo pa začnem čez 1,5 meseca (sredina novembra). Se mi splača prijavit na zavod za brezposelne, iti na Center za socialno delo in zaprostit za kakšno pomoč? Je sploh kakšna možnost, da kaj dobim? (nimam svojega premoženja, živim pri starših). 

 

Forget what has hurt you in the past, but never forget what has taught you.
0
Nazaj na vrh
bubbles9
Starost: 34Pridružen: 5. sep 2014Prispevkov: 37Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. okt 2014 14:34
Povezava do prispevka

Keks, tudi, če boš dobila socialno pomoč jo boš nekoč morala vrniti. Tak da jaz na tvojem mestu ne bi Smile

0
Nazaj na vrh
Lisa
Starost: -14Pridružen: 27. jan 2006Prispevkov: 927Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. okt 2014 14:55
Povezava do prispevka

Keks, če te starši niso več dolžni preživljati, potem se bo upoštevalo samo tvoje premoženje, v nasprotnem primeru pa tudi premoženje staršev - naj me prosim nekdo popravi, če se motim, da ne bom širila neresnice.

Ne vem natančno kako je z vračilom. A mislim, da jo je potrebno vračati samo tvojim dedičem (torej ne tebi osebno), se pravi po tvoji smrti, pa še to to v primeru, da si lastnica nepremičnine, ki je predmet dedovanja. Pa še v tem primeru jo je potrebno vračati, če jo dobivaš neko določeno obdobje in ne, če si jo dobila npr. samo 1x. Spet, naj me nekdo popravi, če ve kaj več. 

Dodajam: Sem šla preverit v obrazec za dodelitev socialne pomoči oz. vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, ki je na spletni strani MDDSZ-ja. V eni točki te sprašujejo, če si v zadnjih 24 mesecih socialno pomoč dobila več kot 18 krat in če imaš v lasti stanovanje ali hišo, nadalje pa tudi, če ta nepremičnina presega neko določeno vrednost. Če je temu tako, moraš soglašati, da se v zemljiško knjigo vpiše zaznamba prepovedi odtujitve in obremenitve za to nepremičnino.

 

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Iskanje prve zaposlitve - kako začeti?
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:

Preberi še


Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.