Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kuhinjske nape: Pred nakupom preverite omejitve glede zmogljivosti in namestitve

9. sep 2020 11:02
0

Oglasno sporočilo

V kuhinji se s soparo in vonjavami bojuje napa. Nameščena je neposredno nad kuhalno ploščo, zajema izparine in vonjave iz loncev ter jih odvede na prosto ali vsaj prečisti.

Čeprav je osnovni način delovanja preprost, je na trgu široka paleta tehnično in cenovno zelo različnih rešitev. Posledično so izkušnje z njimi različne. Potrošniške organizacije so na testu primerjale 16 nap, od vgradnih, stenskih in kaminskih nap do odtočnih in stropnih nap. Za posamezno napo so odšteli med 173 in 1470 evri. Večina je prejela oceno povprečno, edino najdražja napa na testu (stenska) je prejela oceno dobro.

Izbira nap je pestra, razpon cen velik, zato izbira nikakor ni preprosta. Po načinu delovanja ločimo dve vrsti nap, in sicer odzračevalne, ki zajeti zrak in paro odvajajo po cevi na prosto, in obtočne, ki zrak prečistijo skozi maščobni in ogleni filter, mu odvzamejo večino vonjav in ga vrnejo nazaj v prostor. Na ZPS svetujejo izbiro odzračevalnih nap, če vam kuhinjske inštalacije to možnost dopuščajo. Zato je odločitev o načinu delovanja treba sprejeti pred nakupom, še bolje pa že v fazi načrtovanja (nove) kuhinje.

Pravilo "čim več, tem bolje" pri izbiri nape ne velja

Pred nakupom preverite tudi, kako zmogljivo napo sploh lahko namestite. V novejših stavbah bi morala biti dovoljena zmogljivost nape navedena v tehničnih navodilih, v objektih s prisilnim prezračevanjem z rekuperacijo pa moramo izbiro nape obvezno uskladiti s projektantom strojnih inštalacij.

Zmogljivost nape je navedena v kubičnih metrih zraka, ki ga napa posrka v eni uri. Na ZPS opozarjajo, da pravilo »čim več, tem bolje« tu ne velja, saj premočna napa lahko povzroči več težav, kot prinese koristi. Težava lahko nastane pri dovodu nadomestne količine zraka v prostor. Sodobna energijsko varčna okna namreč odlično tesnijo in ne omogočajo zadostnega pritoka svežega zraka v prostor. Napa se zaman trudi, nastali podtlak pa vleče umazan zrak iz najbolj neprimernih virov – kopalnice, prezračevanja sanitarnega sistema, skupnih hodnikov v blokih in podobno.

Podtlak je še bolj nevaren, če imamo v istem ali sosednjem prostoru kamin ali peč in napa povleče strupen plin v notranjost. Opisane težave lahko rešimo tako, da bodisi redno odpiramo okna, ko napa deluje, kar zahteva disciplino in je neprijetno pozimi, ali pa na okna v kuhinji namestimo dodatne zračnike, ki bodo omogočali potreben pretok.

Pestra izbira nap raznolikih oblik, ki omogočajo različne načine nameščanja, a odličnih na testu ni bilo

Proizvajalci so razvili široko paleto raznolikih podrazredov glede na način nameščanja in obliko nap. Podomarne oziroma vgradne nape se namestijo v viseče kuhinjske elemente. Stenske nape se namestijo na steno nad kuhalno ploščo. Če je zajem oblikovan kot dimnik kamina, jih imenujemo tudi kaminske nape. Če imate kuhinjski otok s kuhališčem, boste izbrali otočno napo, ki je po obliki podobna stenski, le da visi na odvodni cevi nad kuhališčem, trenutno najbolj moderne pa so ugreznjene nape. Te so skrite v delovni pult za kuhalno ploščo, na zahtevo pa se samodejno dvignejo in paro vodoravno sesajo iz posode.

A rezultati ne glede na pestro izbiro niso navdušujoči, saj le en model presega oceno povprečno. Nagnjena različica stenske nape, ki spada med širše, 90-centimetrske modele, je učinkovita in tiha, upravljamo jo lahko tudi prek aplikacije. Njeni slabosti sta visoka cena in kondenzacija na ohišju pri odvajanju pare.

Kako so se nape odrezale na primerjalnem potrošniškem testu preverite v reviji ZPStest 9/2020 in na www.zps.si 

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Naj si gre za modo, ličenje ali opremljanje stanovanj – vsi vemo, da se trendi vedno znova vračajo in obračajo. Letošnje leto to (ponovno) potrjuje.