Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 znakov, da ustvarjate kakovosten odnos in varno navezanost

27. maj 2024 9:56
0

Naši stili navezanosti so pogojeni z našim otroštvom – kakršni so bili naši starši do nas, tako smo se naučili navezovati in na podlagi tega ustvarjamo partnerske (in ostale) odnose.

Mnogi med nami žal niso dobili pravega vzorca, a ko svoje vzorce prepoznamo in delamo na njih, lahko naš stil navezanosti z nekaj zavestnega truda spremeni na bolje. Odpravljanje teh vzorcev oz. zdravljenje je vse prej kot enostavno in težko je ugotoviti, ali ste na pravi poti. In priznajmo si. vsi se bojimo, da bi naše pretekle travme vplivale na naše najpomembnejše odnose.

Zato ni presenetljivo, če ste se znašli v položaju, ko se sprašujete, ali ste na pravi poti, ali pa je pred vami še dolga pot. Zato vam predstavljamo pet znakov, ki kažejo, da v svojih odnosih gradite varno navezanost.

5 znakov, da ustvarjate varno navezanost

1. Za vse, kar potrebujete, prosite neposredno

Če razvijate varno navezanost, obstaja verjetnost, da začenjate bolj neposredno izražati svoje potrebe in ne pričakujete, da vam bo nekdo drug bral misli – prav tako vas ni strah prositi. Če se počutite prizadeti ali nespoštovani, se ne zapirate vase ali se jezite. Ne – nekdo, ki ima varen stil navezanosti, svoje občutke in težave naslovi na spoštljiv način.

2. Včasih čutite potrebo po tem, da se zaprete, vendar jo prepoznate in se ustavite

Tudi ko gradite varno navezanost, se lahko občasno še vedno počutite preobremenjene in deregulirane, vendar ne dovolite, da bi ta motnja regulacije vplivala na vas. Namesto tega se o svojih občutkih pogovorite s partnerjem in si naložite odgovornost za svoja čustva.Tako se izognete nesporazumom in se postavite v položaj, v katerem lahko skupaj rešujete težave.

3. Ko se partner oddalji, tega ne jemljete več osebno

Medtem ko mnogi morda vzamejo osebno, če jih partner prosi za prostor ali distanco, si tisti, ki oblikujejo varno navezanost, teh stvari ne jemljejo k srcu. Namesto tega ste razvili nekaj orodij za samopomiritev po stresnih pogovorih in lahko zaprosite za podporo, če jo potrebujete.

In če vas njihova zahteva resnično užali? Tisti, ki se varno navezujejo, se bodo preprosto lotili vprašanja in omogočili pojasnilo in kompromis.

4. Ste dovolj zadovoljni sami s seboj, da ljudem dovolite, da vidijo vaše nepopolne dele

Ko se začnete odpirati, veste, da ste varno navezani. Ker se ne bojite svojih 'napak' oz. nepopolnosti, ljudem okoli sebe dovolite, da vidijo vaš pristni jaz. V preteklosti ste se verjetno bali svojih nepopolnosti. Sovražili ste jih in storili vse, kar je bilo v vaši moči, da bi jih skrili, izbrisali. Zdaj pa te nepopolnosti sprejemate in v njih odkrivate lepoto.

In ko se odprete drugim, jim omogočite, da tudi oni vidijo in cenijo te vaše posebnosti.

5. Če nekoga prizadenete, si to priznate in popravite

Eden največjih znakov nekoga z varno navezanostjo je njegova sposobnost, da prevzame odgovornost za svoje pretekle napake. V preteklosti ste se morda izogibali priznanju svojih napak ali pa ste za svoje slabo vedenje krivili druge.

Toda ljudje, ki so odrasli, razumejo, da je delanje napak človeško in je del njihove osebne rasti. To dejstvo jih ne prestraši. Zato namesto tega priznajo svoje napake in iščejo načine, kako se izboljšati, da bi se v prihodnosti izognili enakim napakam.

Ste na dobri poti

Zdravljenje preteklih bolečin in učenje novih, bolj zdravih vedenj je lahko izziv. Toda če se pri vas kaže kateri od teh petih znakov, čestitke, ste na poti k ozdravitvi in razvoju varne navezanosti v vašem odnosu.

PREBERITE TUDI: Stili navezanosti: kako lahko navezanost v otroštvu vpliva na partnersko navezanost

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.