Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Rastline lahko medsebojno komunicirajo

8. maj 2018 11:07
0

Oglasno sporočilo

Raziskava je pokazala, da rastline lahko zaznajo prisotnost svojih sosedov in ustrezno spremenijo njihovo smer rasti. Raziskovalci so ugotovili "novo stopnjo kompleksnosti" pri podzemni komunikaciji med rastlinami, ki jih sproži nadzemna interakcija.

PREBERITE TUDI: 6 sobnih rastlin, ki jih preprosto ne morete ubiti

To pomeni, da rastlina preko listov, ki so občutljivi na 'gnečo', prepozna bližino druge rastline. Če jo bližina moti, pošlje podzemno biokemično opozorilno sporočilo. Raziskovalci so pojasnili: “Rezultati kažejo, da ko se ‘srečajo’ nadzemni deli rastlin, to lahko povzroči odziv v njihovem podzemlju in opozori tudi druge rastline, naj prilagodijo rast."

Vodja raziskave, Velemir Ninkovic, je še dodal: “Rastline morajo medsebojno komunicirati, ko jih sosednje rastline spravijo v nevarnost, in jim jemljejo vire hranljivih snovi. Ljudje se eden od drugega lahko premaknemo, rastline pa se ne morejo, zato imajo načine, da se izognejo takim situacijam.

Raziskava je podala nove podatke, da rastline ne komunicirajo le z nadzemnimi listi, temveč tudi podzemno biokemično. Ninkovic je dodal, da je bil vsa leta skeptičen do teorije, da rastline medsebojno komunicirajo,a da vedno več poskusov in raziskav razkriva prav to. Vsekakor, kar se lahko naučimo iz te raziskave, je še vedno negotovo; raziskovalci so ugotovili, da bo ekološki pomen njihovih ugotovitev treba nadalje raziskati v prihodnjih raziskavah.

PREBERITE TUDI: Preprost način, kako očistiti zrak v svojem domu

0

Galerija

  Preberi še

  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas 3. apr 2018 22:25
   Pogrešam jo
  • Tanja 24. mar 2018 17:08
   Čudovit vonj :L:
  • Binas 22. mar 2018 9:08
   ka rustreza
  • Merika19 29. jan 2018 19:15
   Moj rešitelj
  • models 6. jan 2018 19:58
   Prvič in zadnjič
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Naše telo nosi v sebi mehanizme, s katerimi se skozi leta vedno znova obnavlja, celi, ohranja zdravje …