Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Žli(n)krofi

Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 23. jul 2008 11:35
Povezava do prispevka
Ne vem čisto kakšna je razlika med žlikrofi in žlinkrofi, zato takšen naslov.

Zadnjič sem bila v LOgarski dolini in sem jedla božanske žlik(n)krofe nadevane s skuto, ki so lahko sladka ali slana jed.
Zelo rada bi jih sama doma naredila, pa ne vem kje naj dobim recept.
Našla sem recept za Idrijske pa to ni to?

A ima Savinjska dolina mogoče kake svoje? Prosim za pomoč.

Hvala Approve
0
Nazaj na vrh
LIVvy
Starost: 41Pridružen: 4. jan 2006Prispevkov: 4786Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 23. jul 2008 13:43
Povezava do prispevka
S slovničnega vidika načeloma ni razlike ali se piše z n-jem ali brez, ker gre v obeh primerih za isto zadevo, torej kuhano jed iz testa, ki je nadevana. Nadev in oblika lahko variirajo glede na pokrajino, od koder jed izhaja. Očitno boš morala malce pobrskati po bazah receptov.

Ne, idrijski žlikrofi definitivno ne bodo to, kar iščeš, saj gre za zakonsko zaščiteno recepturo in so lahko samo takšni in nič drugačni: klik

Potem imaš še belokranjske (s perutnino), dolenjske, koroške sadne (z jabolki), mokronoške (z mesom) in suhokranjske žli(n)krofe. Skute v teh tradicionalnih receptih nisem zasledila, prav tako se ne omenja savinjskih žli(n)krofov.


0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 23. jul 2008 14:04
Povezava do prispevka
A tako to? Hvala za pojasnilo. Ja, sem prečesala google po dolgem in počez pa kaj veliko uporabnega nisem našla. Bom zgleda morala naredit kar po svoje. Wink

Uporabiti recept za testo od Idrijskih, nadev pa po okusu Wink
Razen...če se najde morda katera s kakim finim receptom Smile
0
Nazaj na vrh
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 23. jul 2008 14:42
Povezava do prispevka
Tu imaš na tone receptov. Mi delamo mesne.

http://www.sestradan.si/search.aspx?find=%C5%BElikrofi&SDropName=0&submit.x=0&submit.y=0&submit=Search



0
Nazaj na vrh
irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. jul 2008 17:02
Povezava do prispevka
Meni so tile božanski, je pa recept kopiran iz neta:
 
Sestavine:
15 dag moke

1 jajce

žlička olja

NADEV:

25 dag kuhanega mletega mesa

4 dag maščobe

žlica sesekljane čebule

2 žlici drobtin

1 jajce

ščepec majarona

sol

poper

3 žlice juhe
Zamesimo testo, ki naj bo malo bolj trdo kot vlečeno testo in malo mehkejše kot rezančno. Pustimo počivati pol ure, nato ga tanko razvaljamo. Dva prsta od roba pekača v vrsti polagamo za lešnik debele mesne kroglice. Testo prepognemo čez kroglice, stisnemo vsak žlikrof s prsti, odrežemo in s koncem kuhalničnega ročaja, naredimo na sredi in ob straneh vdolbinice (kot valovi). Žlikrofe kuhamo pokrite 10 do 15 minut.

NADEV:

Meso zabelimo s prepraženo čebulo, dodamo drobtine, jajce, majaron, juho, sol in poper. Dobro zmešamo in oblikujemo cmočke.

Jed lahko uporabimo kot dodatek juhi ali kot samostojno jed, ki jo po želji zabelimo in ponudimo s solato.



0
Nazaj na vrh
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 23. jul 2008 17:13
Povezava do prispevka
No, take delamo mi. 
0
Nazaj na vrh
Mimi_M
Starost: 44Pridružen: 13. dec 2005Prispevkov: 2127Kraj: PrimorskaStatus:Offline
Objavljeno: 2. avg 2008 15:53
Povezava do prispevka
Hmmm, zanimivo....
Zame je pač žlikrof samo idrijski, drugih ne poznam niti mi tile z mesnim nadevom ne dišijo preveč....
"Odločimo se, da je nekaj mogoče in da hočemo to storiti, pa bomo našli tudi način."
(A. Lincoln)
0
Nazaj na vrh
Alena
Starost: 45Pridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 23299Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. avg 2008 9:30
Povezava do prispevka
Podpis.
0
Nazaj na vrh
irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. avg 2008 13:54
Povezava do prispevka
Kolikor mi je poznano, je kar več vrst nadevov, odvisno od tega, kje jih pač delajo.
Na srečo so okusi različni.
0
Nazaj na vrh
Lilya
Starost: 33Pridružen: 31. maj 2007Prispevkov: 134Kraj: ObalaStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2008 14:57
Povezava do prispevka
Nisem vedela, da obstaja več vrst žlikrofov.
Sem iz Idrije in zame so še vedno najboljši domači žlikrofi od moje none Smile .
0
Nazaj na vrh
:dune:
Starost: n/aPridružen: 19. feb 2006Prispevkov: 1306Kraj: PlanetStatus:Offline
Objavljeno: 8. avg 2008 16:43
Povezava do prispevka
Jaz sem enkrat v Idriji jedla ene domače, božanske!
0
Nazaj na vrh
tako
Starost: -14Pridružen: 21. maj 2006Prispevkov: 416Kraj: tam kjer je lepo - domaStatus:Offline
Objavljeno: 17. okt 2008 22:35
Povezava do prispevka
Lilya je napisal/aNisem vedela, da obstaja več vrst žlikrofov.
Sem iz Idrije in zame so še vedno najboljši domači žlikrofi od moje none Smile .


Zato, ker v Idriji imajo poseben recept in ti so res dobri. Sam dobit se jih ne da.
Jaz sem jih tud jedla taprave idrijske žlikrofe, gor na eni kmetiji. Ma recepta ne izdajo.

Kdor hoče videti, mora gledati s srcem! (Lisica v Malem Princu, po zapisu Antoinea de Saint Exuperyja)

Bodi to kar si, drugih je že tako preveč.

0
Nazaj na vrh
LIVvy
Starost: 41Pridružen: 4. jan 2006Prispevkov: 4786Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 18. okt 2008 13:01
Povezava do prispevka
Kako si pa to mislila, da se jih ne da dobiti in ne izdajo recepta? Recept je vendar v Uradnem listu - tisti najbolj pravi, ki je zaščiten. Vsak si ga lahko prebere. O izdelovalcih, ki imajo certifikat, sem pa že zgoraj prilepila link. Nekatere od teh lahko kupiš v bolje založenih trgovinah širom po Sloveniji.
0
Nazaj na vrh
HonEyKa
Starost: 33Pridružen: 4. avg 2007Prispevkov: 1969Kraj: Bora Bora IslandStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2008 15:25
Povezava do prispevka
Ja Idrijski so res dobri.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Žli(n)krofi
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Raziskovalci so našli več dokazov, da ima suhi post (postenje brez hrane in tekočine) izjemen vpliv na splošno zdravje.