Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Napadalna psička

Pojdi na stran 1 , 2
flafi
Starost: 35Pridružen: 31. okt 2005Prispevkov: 2017Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. maj 2011 20:26
Povezava do prispevka
Sem iskala tako temo, pa nič našla... Skoraj ne verjamem, da je še ni 

Doma imamo 11 let staro psičko (pudelj). Na kavču ima, že odkar jo imamo (torej od njenih treh mesecev), svojo blazino, kjer dostikrat leži, in nikoli ni bilo nobenih problemov, če je kdo sedel na njenem mestu ali zraven njega. Je pač šla kam drugam, ali pa zraven.

Pred približno tremi tedni pa je postala napadalna, ampak samo, če jo kdo boža medtem ko leži na tistem njenem določenem delu kavča. Če je ne boža, ampak samo sedi zraven, je okej. Pa tudi ni taka do vseh - jaz in mama jo lahko na vse možne načine čohava, pa se bo nastavljala in nama lizala roke, na babico in mojega fanta pa začne po minuti božanja renčati, in ju hoče ugrizniti. Kako je z drugimi ljudmi, še nismo sprobali.
Čudno je, da če jo fant ali babica božata kjerkoli drugje, npr. ko je na fotelju ali na tleh, je čisto normalna in prijazna.

Ni nam jasno, zakaj je do tega prišlo
Najprej smo mislili, da jo je babica kdaj tam čohala, in jo je kaj zabolelo, pa si je zapomnila, ampak potem je postala napadalna tudi do fanta, tako da sigurno ni to.
Da bi kar naenkrat začela ščititi svoj teritorij pomoje ni preveč verjetno, glede na to, da je to njen teritorij že 11 let, in ne vem zakaj bi se počutila ogroženo ravno zdaj. Pa tudi v teh 11 letih je ponavadi vedno nekdo sedel zraven njene blazine, pa ni bilo nič narobe

Tretja možnost je pa, da je postala tečka, ker je stara Dejansko se mi zdi to najbolj verjetno, ker drugače ni nikoli bila napadalna do nikogar - nalajala je sicer določene pse, ki ji niso bili všeč, in posredovala, če se je kdo doma kregal. Ampak dlje od lajanja ni nikoli šlo.

Če ima katera kakšno idejo, zakaj bi lahko do tega prišlo, bi je bila zelo vesela
Priporočam se tudi za nasvete kako naj jo odvadimo te napadalnosti, in ji dopovemo naj tega ne počne S tem res nimamo nobenih izkušenj, ker niti ona niti naš prejšnji kuža nikoli nista bila napadalna (do sedaj). Predvsem se priporočam za nenasilne tehnike, ker se spomnem, da je bil eden izmed nasvetov v temi o muci, ki grize, da se jo malo s časopisom... Jaz tega res ne bi počela

Hvala za odgovor (in da se vam je dalo prebrati ta roman)!
Everything you’ve ever wanted is on the other side of fear.
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 7:41
Povezava do prispevka
Moj nasvet: če ji ne paše, da se jo čoha, ko tam leži, se jo naj pusti na miru. Pa bo problem rešen.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
awy
Starost: 34Pridružen: 11. mar 2008Prispevkov: 641Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 8:21
Povezava do prispevka
Mi smo imeli take težave z muco. Dobili smo jo od družine, kjer se dve muci nista razumeli in so mogli dat eno stran. In smo jo dobili mi.
Najprej je bilo grozno, bal si se iti mimo, ker je začela "renčat" in prhat in te je kar opraskala, če si bil samo v njeni bližini. Kaj šele da bi jo kaj pobožal ali dvignil.

No, zdaj prha in renči samo še ko jo dvigneš (tega res ne prenese) ali pa če jo božaš pa ji ne paše. Potem zaprha pa skoči dol

Mami pravi da se ji je gotovo moglo zgodit kaj hudega ko je bila mladička, da je tako tečna zdaj. Ampak mi jo mamo radi Smile

Enivej, point je, da je pri nas bil potreben samo čas, da je videla, da ji res noben noče nič hudega, in čez nekaj let je že sama prišla v naročje se čohat.

Sicer ni ravno ista situacija, ampak rajši jo pustite pri miru in jo pač ne božat, ko leži na kavču, mogoče bo potem videla, da ji noben ne bo nič naredil, pa bo nehala grizt.
0
Nazaj na vrh
CantLoveCantHurt
Starost: 33Pridružen: 25. sep 2008Prispevkov: 2109Kraj: MemoriaStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 10:06
Povezava do prispevka
Mi imamo kar hudo napadalnega psa, ampak samo do drugih psov. Do ljudi je bil napadalen samo takrat ko je videl da se je tujec hotel dotakniti člana družine ali pa če je videl da kdo koga žgečka itd. ampak smo to rešili s tem da smo mu rekli, da mora sedet in nato pred njim izvajali razne prizore npr. rokovanje, objem itd. in mu vsakič ko je hotel lajati ali pa napasti rekli NE! in ga ponovno posedli. Sčasoma se je navadil in razumel, da je takšna napadalnost napačna ker zanjo ni vzroka. Kar se tiče napadalnosti do psov, na tem pa še vedno delamo (še vedno hodi v šolo).

Flafi v vašem primeru bi premislila o temu da bi psičko peljala k veterinarju kjer bi jo lahko pregledali. Možno je da je z psičko kaj narobe oziroma da jo kaj boli in je zaradi tega na svojem teritoriju napadalna do drugih zato ker gre tja počivat. Na vaju z mamo je pa verjetno veliko bolj navezana kot pa na tvojo babico in fanta in zato noče renčat.
Yesterday, upon the stair,I met a man who wasn't there. He wasn't there again today. I wish I wish he'd go away...
0
Nazaj na vrh
Dominika
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2009Prispevkov: 1020Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 10:44
Povezava do prispevka

Vsekakor je potrebno najti vzrok za njeno obnašanje, kajti pes se nikakor ne sme tako obnašati. Sama prav dobro vem kako bi postopila, seveda, ko bi z zagotovostjo izključila da ni v posredi bolezen. Takoj, ko bi pes začel renčati bi mu ukazala, da mora prostor zapustiti. Ukazala bi mu jaz, verjetno zato, ker bi bila v našem kardelu jaz alfa.Torej, ko bi renčala na babico bi ji ukazala zapustiti prostor in to vsakič, ko bi se to ponovilo.To bi storila jaz, ki pač nimam tolerance do takih pasjih izbruhov.Ta prostor, ki si ga lasti ni njen zato, ker si ga je ona izbrala, ampak zato, ker ste ji vi dovolili, da je lahko tam. Vsaj tako bi moralo biti. Verjetno za kakšno bolj nežno dušo malo pregrobo, ampak vzgoja psa pač ni romantika.
0
Nazaj na vrh
MeiMei
Starost: 118Pridružen: 26. jan 2009Prispevkov: 3084Kraj: Here and now.Status:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 11:00
Povezava do prispevka
Jaz bi situacijo razbrala takole: psička ima na kavču svoje mesto, ki ga načeloma pustite pri miru. Iz nekega razloga (lahko, da je to starost), je začela svoje mesto aktivno braniti pred vsiljivci (ko si star si pač manj toleranten do slednjih :D). Zato začne renčati šele, ko jo gm/bf začneta božati - ko fizično posežeta v njen prostor, ima dovolj, če sedita zraven nje, je ne moti.
 
To, da tebe in mame ne napade, fanta in babico pa, je meni logično - vidve z mami sta članici ožje družine in vaju psička spoštuje. Predvsem starejši ali tisti, ki so v življenje psa stopili kasneje, so v pasjih očeh manj vredni (tudi zato, ker psa po navadi manj "komandirajo") in psi zato nad njimi poskušajo vzpostaviti oblast. Fant in babica psičko lahko čohata drugje, ker tam ni njen teritorij.
 
Seveda lahko psičko "pustite pri miru", vendar si zna potem kmalu lastiti ves kavč, vsaj ko vaju z mami ne bo doma / v sobi.
 
Ne vem, če ste psičko kdaj šolali, vendar mislim, da ji morate pokazati kdo je šef (seveda povsem nenasilno).
 
Jaz bi začela tako, da bi njeno blazino premaknila drugam, na njeno mesto pa naj se vsedeta babica in/ali fant (ena od vaju z mami naj bo prisotna), pa boste videli reakcijo. Nato naj na njenem mestu sedita, ko vaju ni v sobi. Če se bo psička namestila na drugem delu kavča, naj jo poskusita božati tam, če renči, jo spet premaknite ali naženite dol s kavča. Bistvo je, da dojame, da ste vsi ljudje močnejši in "več vredni"* od nje in da vas ne more komandirat in odgajat z renčanjem in grizenjem. Pomembno je, da to "premoč" vzpostavita fant in babica, ne vidve z mami.
 
Pomagalo bi tudi, če bi se z njo več ukvarjala (ali zna kakšne trikce? sedi, lezi, tačka...?).
 
Lahko greste tudi na positive reinforcement in poskusite z nagrajevanjem. Recimo, takoj ko jo gm/bf začneta čohati, dobi košček salame/sira/whatever. Če začne renčati, ji naglas in avtoritativno rečeta "NE!". Po recimo pol minute spet poskusita in če ne renči, jo nagradita. Nato se podaljšuje čas med čohanjem in salamo, oz. morate biti pri nagrajevanju čim bolj nepredvidljivi (enkrat traja 5 sekund, enkrat 20, enkrat 13...).
 
Ne vem, sicer nisem kinologinja, vendar je bil moj prejšnji kuža zelo agresiven (najdenček, verjetno so ga prejšnji lastniki tepli, ker je leta dolgo trajalo, da se je malce umiril), tako da imam s tem nekaj izkušenj, s sedanjo kužico pa sva bili pred kratkim v pasji šoli, kjer smo se srečevali z različnimi problemi, med drugim tudi z agresijo. Mogoče ne bi bilo napačno, če bi pisala na kakšno pasjo revijo (recimo Moj Pes ima takšno rubriko, kjer lahko postaviš vprašanje kinologu), lahko pa tudi pokličeš v kakšno pasjo šolo, če ti bodo hoteli kaj svetovati (oz. lahko plačaš eno uro za "posvet").
 
Se mi pa zdijo res hecne primerjave z mačkami (verjamem, da je bilo dobronamerno), ampak psi in mačke po "psihološki" plati sploh niso primerljivi in zato ne moreš enakih prijemov uporabljat pri obeh vrstah.
 
*tole se morda sliši nekoliko kruto, ampak to je bistvo pasje psihologije - močnejši zmaga.
I do yoga so that I can stay flexible enough to kick my own arse if necessary.

Pain is inevitable. Suffering is optional.
0
Nazaj na vrh
magrateja
Starost: n/aPridružen: 19. okt 2008Prispevkov: 2577Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 11:15
Povezava do prispevka
Nimam sicer lastnega psa, so pa pri fantu posvojili mladiča in sem "bila zraven" pri vzgajanju, tako da so mi znane osnove in se strinjam z MeiMei. Definitivno je potrebno psički pokazati, da ona ni glavna, ker drugače si bo vedno več dovolila.
Pri fantu ima recimo pes svoj prostor v dnevni, kjer nihče drug ne sedi, ampak se fant vseeno vsake toliko časa nalašč vsede k njemu in pes začne renčati. Fant kljub temu ne gre stran, ampak ostane pri njem. Hkrati mu tudi glasno in odločno ukaže, naj bo tiho. Ker drugače bi pes mislil, da je on glavni in lahko z renčanjem doseže svoje.
In ja, mačke so čisto druga stvar.
0
Nazaj na vrh
Najanika
Starost: 46Pridružen: 20. maj 2011Prispevkov: 12Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 11:34
Povezava do prispevka
Pozdravljene,
 
do sedaj sem vas samo redno prebirala tukaj pa sem se odločila, da se oglasim, ker imam sama tudi že celo življenje pse in jih "malo" poznam.
 
Prosim, ne matraj psičke s predlaganimi vzgojnimi metodami, ker ni živehen in energije poln mlad pes. Pri 11 let staremu psu te metode ne učinkujejo niti nimajo smisla. Niti je ne zmedi s premikanjem blazin in podobno. Tudi ne je preveč matrat z pretiranim gibanjem in trikci, če ji ne paše.
 
Za psa, ki pri 11-ih letih postane kar naenkrat (to pomeni da problem ni vzgojne narave)agresiven in brani svoj prostor je samo en razlog: bolezen in bolečina in preprosto na svojem prostoru, ki ga dojema kot prostor, kjer je varna, išče mir. Tebi in mami najbolj zaupa in vaju dojema kot človeka, ki jima zaupa zato na vaju še ne renči. Ko bolečina postane hujša se začne pes umikat od človeka in začne renčat na vse. Sama bi psico peljala k veterinarju, naj ji naredijo za začetek pregled urin in krvi.
 
Upam, da sem kaj pomagala in lep pozdrav.
0
Nazaj na vrh
CantLoveCantHurt
Starost: 33Pridružen: 25. sep 2008Prispevkov: 2109Kraj: MemoriaStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 11:35
Povezava do prispevka
Jaz bi rada poudarila, da se psa lahko vzgoji na dokaj nenasilen način. Psa ne tepemo in ga ne kaznujemo z raznimi neumnimi zadevami pri katerih se psu sanjalo ne bo za kaj je kaznovan itd. Samo toliko da si ne bo kdo, ki bere to temo mislil da je to ok.

Pomembno je, da se psa vzgaja od začetka in da si pri temu dosleden. Našega smo že od začetka božali ko je jedel in zato nikoli ne renči ko mu daš hrano, prav tako ve da mora počakati, ko mu jaz dajem hrano v skledo in da lahko gre k skledi šele takrat ko se jaz umaknem. Pes ima svojo hiško zunaj, v garaži pa ima še ležišče in ni nobenega problema ko se jaz usedem tam dol, pes ne stori nič drugega kot pa to da gre okoli mene in si poišče prostor kjer se lahko uleže zraven mene.

Pri učenju psa je zelo pomemben ton glasu, vztrajnost, potrpežljivost in avtoritativnost. Prav tako pa ne smete pod nobenim pogojem pričakovati poslušnosti če se z psom ne ukvarjate. Če ga pustite cel dan samega in se z njim ne igrate, ga ne učite, peljete na sprehode itd. potem vas zelo verjetno ne bo hotel ubogati.
Yesterday, upon the stair,I met a man who wasn't there. He wasn't there again today. I wish I wish he'd go away...
0
Nazaj na vrh
magrateja
Starost: n/aPridružen: 19. okt 2008Prispevkov: 2577Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 11:44
Povezava do prispevka
Najanika je napisal/a
 Sama bi psico peljala k veterinarju, naj ji naredijo za začetek pregled urin in krvi.

To je že bilo predlagano in se zagotovo strinjam. Vzgojne metode pridejo na vrsto, če je zdravstveno vse OK.
0
Nazaj na vrh
MeiMei
Starost: 118Pridružen: 26. jan 2009Prispevkov: 3084Kraj: Here and now.Status:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 12:02
Povezava do prispevka
Najanika je napisal/a
 
Prosim, ne matraj psičke s predlaganimi vzgojnimi metodami, ker ni živehen in energije poln mlad pes. Pri 11 let staremu psu te metode ne učinkujejo niti nimajo smisla. Niti je ne zmedi s premikanjem blazin in podobno. Tudi ne je preveč matrat z pretiranim gibanjem in trikci, če ji ne paše.
 
S tem se niti slučajno ne strinjam. Vzgojne metode delujejo v vseh starostnih obdobjih, res pa je potrebno intenziteto prilagoditi. Nihče ni rekel, da jo mora "matrat" z urami prinašanja frizbija, se mi pa zdi pozitivno, da se fant in babica v psičkinem življenju uveljavita kot "polnopravna" člana družine, ki ji lahko dajeta povelja, ki jih mora izpolniti. In "sedi" IMHO res ni matranje. 
 
Oba moja psa sem našla, ko sta bila starejša (7-8 let), tako da vem, kaj pomeni učiti in vzgajati starejšega psa, ne mladička.
 
Najanika je napisal/a
Za psa, ki pri 11-ih letih postane kar naenkrat (to pomeni da problem ni vzgojne narave)agresiven in brani svoj prostor je samo en razlog: bolezen in bolečina...
 
Tudi s tem se ne morem v celoti strinjati. Psi v starosti velikokrat postanejo bolj trmasti, njihov karakter pride bolj do izraza. V nobenem primeru, ne glede na bolečino, ne sme pes nikoli in nikdar renčati ali bognedaj gristi domačih. Poleg tega mislim, da bi se pri psički, če bi imela tako hude bolečine, to poznalo tudi drugje. Če pravi, da jo lahko fant in babica po mili volji čohata povsod drugje, le na njenem prostoru ne, bi rekla, da ne gre (le) za bolezen.  
 

CantLoveCantHurt je napisal/aJaz bi rada poudarila, da se psa lahko vzgoji na dokaj nenasilen način. Psa ne tepemo in ga ne kaznujemo z raznimi neumnimi zadevami pri katerih se psu sanjalo ne bo za kaj je kaznovan itd. Samo toliko da si ne bo kdo, ki bere to temo mislil da je to ok.

Se strinjam. Taka oblika vzgoje je po večini tudi bolj uspešna.

I do yoga so that I can stay flexible enough to kick my own arse if necessary.

Pain is inevitable. Suffering is optional.
0
Nazaj na vrh
Najanika
Starost: 46Pridružen: 20. maj 2011Prispevkov: 12Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 13:07
Povezava do prispevka
Prav, jaz ne bom nikogar v nič prepričevala. Ampak lahko trdim, da če pes začne kar neankrat renčati na svojem prostoru (to je pomembno - njegov prostor) potem za to obstaja razlog in to ni posledica pasje nevzgojenosti.. Dopuščam možnost, da je pač postala tečka ampak tudi to je potrebno spoštovati, star pes pač potrebuje več miru in počitka. In ne vidim razloga zakaj je potrebno riniti v psa, če to ne želi in jasno pove, da ne želi. Renčanje je opozorilo, ko psu nekaj res ni prav, če bi želela ugrizniti bi že ugriznila ampak prej opozori torej v bistvu ne želi ugrizniti babice samo mir želi. Tudi ne bi probavala s tujimi ljudmi, da bi namenoma rinili v psico na njenem prostru saj ne vidim razloga, da bi starega psa po nepotrebnem vzemirjala.
 
Poleg tega, se strinjam, da pes ne sme renčati ali celo gristi domačih, ampak ne vidim razloga zakaj je potrebno od psa zahtevati, da lahko kdorkoli in kadarkoli in kjerkoli rine vanj sploh če pes jasno pokaže, da tega ne želi. Jaz recimo pri moji stari psici obiskom ne pustim, da jo vzemirjajo. Povem, da je stara, da ima rada mir in da naj jo pustijo pri miru. In ko se psica umakne na svoj prostor, to spoštujem in ne rinem k njej, jo zbujam in ji težim.
 
Še vedno pa priporočam veterinarja za začetek.
 
LP, NajaNika
 
 
0
Nazaj na vrh
MeiMei
Starost: 118Pridružen: 26. jan 2009Prispevkov: 3084Kraj: Here and now.Status:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 14:21
Povezava do prispevka


Mislim, da je velika razlika, če psa pustiš pri miru, če/ko počiva, če je bolan ali star, nekaj povsem drugega pa je, če se izogibaš fizičnemu stiku, ker te je strah oz. ti je neprijetno, da pes renči nate ali te grize. In mislim, da flafi moti predvsem to, da se je psička prej normalno obnašala (torej je "rinjenje" ni motilo), zdaj pa kar naenkrat renči in šavsa na kavču.

Poleg tega se mi starost 11 let za pritlikavega kodra (pudlja) - predvidevam, da imate tega in ne velikega kodra - ne zdi tako visoka, saj imajo majhne pasme daljšo življenjsko dobo. Hočem reči, da ni enako, če imaš 11 let starega pudlja/višavskega terierja/yorkshirskega terierja ali pa 11 let staro dogo/labradorca/etc.

flafi, si sicer opazila še kakšne spremembe v obnašanju?

I do yoga so that I can stay flexible enough to kick my own arse if necessary.

Pain is inevitable. Suffering is optional.
0
Nazaj na vrh
Najanika
Starost: 46Pridružen: 20. maj 2011Prispevkov: 12Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 15:05
Povezava do prispevka
Če sem prav razumela, psica renči na babico in fanta, ko se umakne na svoj prostor. Ne renči kar tako brez veze kadarkoli je na kavču ampak samo, če jo začneta božati (tudi to psom ne paše vedno in povsod niti tega ne moremo zahtevati od njih).To, da se pes umakne na svoj prostor ima določen pomen. Nihče ne pravi, da se je potrebno izogibat fizičnemu stiku ali biti kakorkoli neprijetno komu saj psico lahko brez problema božata in se igrata z njo, ko ni na svojem prostoru. Torej jo je potrebno pustit pri miru, ko gre na svoj prostor, to je vse.
 
Tudi človek, ko se umakne recimo v spalnico spat najbrž ne pričakuje, da bodo drugi družinski člani hodili za njim in ga zbujali, sploh če jasno pove da želi mir. Pes to pove tako, da gre na prostor, ki ga ima za svojega in se tam počuti varno. In od flafi psica družinskim članom, ki jim je ne zaupa toliko kot recimo flafi to pove z opozorilom, zarenči in tudi slučajno ni napadalna, napadalen pes bi že zdavnaj ugriznil.Pa tudi, mogoče jo je "rinjenje" že prej motilo ampak je bila mlajša in je lažje prenašala tudi stvari, ki jo zdaj motijo poleg tega predvidevam, da fant ni že 11 let član te družine in da je v bistvu za psico mogoče "prišlek". Samo ugibam.
 
Saj lahko obračamo po dolgem in počez ampak nima smisla. Pravim samo, da je potrebno upoštevati tudi psa ne samo to, da si babica ali fant zaželita božanja točno v tistem trenutku, ko gre pes na svoj prostor ali da se celo pripelje tuje ljudi, ki bodo psico božali, ko se bo ta spravila spat na svoj prostor. Tako kot človek ima tudi pes rad mir, razlika je samo v tem, da pes to pove na drug način, ki ga je potrebno znati prepoznati. Res je, da smo si ljudje pse podredili in pričakujemo absolutno 100% obnašanje v vseh situacijah ampak to dosežeš samo tako, da tudi ti spoštuješ psa.
 
Kakorkoli pa obrneš 11 let star pes ni mlad pes čeprav za pudlja 11 let res še ni tako zelo veliko ampak vseeno je to že star pes. Torej, moje mnenje je prvo veterinar potem pa se bo pač potrebno zavedati, da je pes star in da bo želel vedno več miru in da ga bo vedno več stvari motilo. Sama imam že celo življenje po več psov, 7 starčkov sem že igubila in mislim, da sem se z leti naučila tudi nekaj o pasji starosti. S tem ne pravim, da vi nimate prav, imate ampak z malce več razumevanja do želja in potreb psa bi bilo boljše, pes ni robot, ki lahko in mora prenašati vse kar si lastnik zamisli.
 
Kakorkoli, Flafi, veliko sreče s psičko in še veliko skupnih let vama želim.
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 19:34
Povezava do prispevka
Jaz sicer nimam izkušenj, se mi zdijo pa opisani nasveti zelo dobri (torej veterinar, če je slučajno kaj narobe, in ''prevzgoja'').

Bi pa nekaj rada samo off-topic ''zinla'', kar mi je padlo v oči ... namreč koliko teh 'tehnik vzgoje' se dejansko da preslikati na vzgojo otrok (doslednost, vzrajanje, potrpežljivost; nenasilno pokazati, koga je potrebno ubogati; izogibanje nesmiselnemu kaznovanju, ko pes/otrok ne ve, za kaj je kaznovan ... ). Če sem lahko še malo nesramna, bi rekla, da to nekaterim staršem manjka, potem pa imajo 'agresivne' oz. tako ali drugače 'problematične' otroke Confused Pa upam, da ne bo kdo zdaj razumel tega kot izjavo, da so otroci enaki kot psi Wink
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Napadalna psička
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
V razvitih državah se pomanjkanje vitamina B12 običajno pojavi pri dojenih otrocih, katerih matere so vegetarijanke ali veganke.