Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Kruh

irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. feb 2006 20:19
Povezava do prispevka
Ker sedaj recepti nimajo ne repa ne glave in je nemogoče kaj najti, predlagam, da se odprejo za  vsako področje receptov nove teme, pa mogoče ne bi bilo slabo, da potem vsaka, ki je recept že prej kje prispevala, svojega kopira in ga prilepi v ustrezno področje.
Samo predlog, no, če se strinjate! Tako se bomo vse bolj znašle...
No, jaz bi začela kar s kruhi , napisala bom malo več za tiste, ki kruha niso delale še nikoli in rabijo malce več znanja.
Tukaj lahko potem tudi filozofiramo, zakaj kaj ne uspe in kar nam odlično rata!
 
Za vse recepte velja, da dodamo žličko moke, če je testo preredko in se vleče kakor žvečilni ali dodamo pol do 1 žličke vode ali mleka, če je pregosto, vendar tekočine ne dodajamo preden popolnoma ne zamesi testa, biti mora toliko kompaktno, da se naredi kepa.
Pazite tudi na to, da kvas ne pride prehitro v stik s tekočino (zato ga dodajamo na koncu) in s soljo, ki jo lahko damo že v tekočino.
 
Vsi spodaj navedeni recepti so za peko kruha v kruhomatu!
 
 
AJDOV KRUH Z OREHI (hitri program)
 
380 ml mleka, jogurta, kefirja, vode ali poljubne mešanice tekočin
žlica olivnega olja (lahko je tudi surovo maslo ali navadno olje)
350 g bele moke
150 g ajdove moke
zvrhana žlička sladkorja
zvrhana žlička soli
1/2 do 3/4 kocke kvasa
pest zdrobljenih orehov
(vse sestavine naj bodo sobne temperature, če imate mleko v hladilniku, ga prej malo segrejte, da je mlačno- ne vroče)
Sestavine dodajamo v posodo po enakem vrstem redu, kvas nadrobimo in dodamo čisto na koncu, orehe dodamo šele, ko zapiska in nam glavne sestavine že dobro premeša.
 
KORUZNI KRUH (hitri program)
 
1/2 l mleka, vode ali kake kombinacije, ki so navedene že pri ajdovemu kruhu
1 žlica olja
250 g koruzne moke
500 g bele moke (lahko tudi pirine)
zvrhana žlička soli
zvrhana žlička sladkorja
1 suhi kvas ali 3/4 kocke svežega
Kruhu lahko dodate tudi jajce, ki ga morate prej malce stepsti in za isto količino malo zmanjšati količino tekočine.
 
ČEBULNI KRUH (hitri program)
 
340 ml vode, mleka jogurta ali kombinacije
žlička maščobe
100 g bele moke (lahko pirine)
250 g polnozrnate moke
150 g ržene moke
zvrhana žlica prepražene čebule (lahko kupljene)
zvrhana žlička soli
zvrhana žlička sladkorja
3/4 vrečke suhega kvasa ali polovico svežega
 
PIRIN KRUH (hitri program)
 
320 ml vode, mleka, jogurta, kefirja ali mešanice enega in drugega
500 g pirine moke
žlička olja, surovega masla ali margarine
žlička sladkorja in
dobra žlička soli
dobra polovica suhega kvasa ali 1/2 svežega
dodamo lahko 2 ali 3 žlice ovsenih ali prosenih kosmičev in nekaj žličk lanenega semena
 
 
image file name: 2k90b1d4bbb6.jpg
 
(na sliki je polnozrnati pirino- ržen kruh z lanenimi semeni in prosenimi kosmiči)
 
Nazadnje urejeno 3. feb 2006 21:10; skupaj popravljeno 2 krat
0
Nazaj na vrh
Mis
Starost: n/aPridružen: 16. sep 2005Prispevkov: 1707Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. feb 2006 10:15
Povezava do prispevka
MEDITERANSKI KRUH
 
380 ml tekočine (vode, mleka, jogurta, kefirja)
žlica olivnega olja
500 g moke po okusu (jaz ponavadi nareim mešanico bele/polnozrnate/pirine)
1 žlica rjavega sladkorja
1 žlička soli
1 vrečka suhega kvasa
dodamo še: sesekljan suhi paradižnik, nasekljane olive, začimbe (rožmarin, origano, bazilika), nariban parmezan (naj bo res parmezan in ne ribani sir)
 
 
0
Nazaj na vrh
.:sonja:.
Starost: 42Pridružen: 21. okt 2004Prispevkov: 7366Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 3. feb 2006 11:24
Povezava do prispevka
V knjižnici dobite knjigo od g. Goljata - Kruh. V njej izveste vse, pa še kup navadnih in nenavadnih receptov je noter. Zanimivo. Jaz bi kruh stalno pekla, samo ga ne smem jesti in je kar kriza.
0
Nazaj na vrh
irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. feb 2006 12:01
Povezava do prispevka
Se strinjam, saj tudi za vse ostale jedi dobiš recepte v knjigah, samo ne vem, katera bo za vsako peko kruha hodila v knjižnico, si prepisovala recepte ali jih kopirala , tukaj pa samo sprintaš in konec...
0
Nazaj na vrh
.:sonja:.
Starost: 42Pridružen: 21. okt 2004Prispevkov: 7366Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 3. feb 2006 14:00
Povezava do prispevka
Jaz imam knjigo doma. In vedno pogledam recept.
0
Nazaj na vrh
tjasika
Starost: n/aPridružen: 17. dec 2005Prispevkov: 409Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. feb 2006 20:41
Povezava do prispevka
irena a so tile recepti slucajno namenjeni za aparat za peko kruha?
0
Nazaj na vrh
irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. feb 2006 21:07
Povezava do prispevka
Seveda so, zato tudi piše "hitri program" .
0
Nazaj na vrh
tjasika
Starost: n/aPridružen: 17. dec 2005Prispevkov: 409Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. feb 2006 21:09
Povezava do prispevka
se mi je zdelo;) jaz sem pa najprej butasto gledala kako je lahko tako kratek recept;)
0
Nazaj na vrh
irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. feb 2006 8:48
Povezava do prispevka
quote:aabb1aab4f=".:sonja:."
Jaz imam knjigo doma. In vedno pogledam recept.
 
No, potem pa lahko pričakujemo kakšne odlične recepte in nam ostalim res ne bo treba v knjižnico, ne?
0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 4. feb 2006 10:39
Povezava do prispevka
Jaz bom dala tole kr pod kruh, ker pomoje tudi pase.
TESTO ZA PIZZO
Te kolicine so primerne za priblizno dva velika pekaca.
V
skodelico za kosmiče (jaz imam še skodelice od Kinderlade, s sliko krave) v
mlačno vodo zdrobiš zavitek kvasa (40g), v drugi skodelici pa pripraviš
mešanico iz 1/4 olja, 1/4 mleka in 1/2 vode. V posodo za vzhajanje streseš
približno 80 dag moke, jo posoliš (kar pogumno) in doliješ vsebini skodelic. Z
el. mešalnikom narediš testo, nato ga zgneteš še na roke in dodajaš moko po
potrebi. Testo naj v posodi vzhaja pol ure.


P.S. Tale recept je od nekje prepisan, ampak ga imam ze celo vecnost na racunalniku...verjetno ne bo nic narobe, ce ga se tu napisem. Morem priznat, da meni vedno uspe, in da je na "easy" za naredit ;)


0
Nazaj na vrh
inga
Starost: 41Pridružen: 30. nov 2004Prispevkov: 2410Kraj: RatečeStatus:Offline
Objavljeno: 16. feb 2006 10:04
Povezava do prispevka
Zdej, ko so se pri nas odprle trgovine Hofer, vam priporočam, da si nabavite že pripravljeno mešanico za kruh. Dodate samo vodo. Imajo ga več vrst, tudi sladkega, ki ga z mami zamešava, potem pa narediva iz njega potico.
Lahko mešanico uporabljate za v avtomat, ali pa ga pečete klasično. Mi to moko uporabljamo že ene 4 leta in praktično kruha ne kupujemo v trgovini.
Mešanica (1 kg moke z vsemi dodatki) stane 200 tolarjev ali nekaj čez, dodate le toplo vodo in dobite 1,5 kg odličnega kruha. Na klasičnen način spečen je meni še boljši.
Da te bar mogu probuditi...
0
Nazaj na vrh
irmica
Starost: 122Pridružen: 15. feb 2006Prispevkov: 730Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 5. nov 2010 23:42
Povezava do prispevka
Že desetletje pečem kruh doma. Z belim nikoli ni bilo težav, razni polnozrnati pa so lahko kar tricky in so mi včasih ponagajali zaradi različnih časov vzhajanja in premalo glutena (slabše vzhajanje). Tako sem si dostikrat pomagala z dodajanjem bele moke (do 20 % je itak tudi uradno dovoljeno, da lahko katerikoli kruhu še vedno prodajaš kot polnozrnat). Nekoliko sem preiskušala kombinacije mok, pri temperaturi pa sem se držala priporočil sestre Vendeline in ex tašče kot pijanec plota. Potem pa razkritje, ki ga moram deliti z vami!
Tale Svetovalni servis z gostom Miho Krejanom, učiteljem peke je dober vir napotkov za vse, ki rade pečete kruh. Kup drobnih nasvetov, od krušnih začimb, naravnih dodatkov za lepšo skorjo, nadomestkov za kvas pa zame bistven preskok: kruh zdaj pečem na 250 in 220 stopinj celzija (20 + 50 min za dober kilogram moke) in skorja je božanska, kruh odličen, tudi s samo polnozrnatimi mokami mi odlično uspe. Vredno poslušanja!
Preveč dobrega je lahko... čudovito. (Mae West)
0
Nazaj na vrh
emchy
Starost: 34Pridružen: 11. feb 2009Prispevkov: 816Kraj: niham med ptujem in ljubljano:)Status:Offline
Objavljeno: 25. nov 2010 16:35
Povezava do prispevka
Jaz sem pa danes spekla kruh iz bele in polnozrnate moke, naslednjič bom poskusila samo s polnozrnato.
Izpadel je super, veliko večji kot sem si predstavljala, pa tudi poniknil bo hitro
image file name: 2kdbaa4020ec.jpg
image file name: 2k378ab47837.jpg
0
Nazaj na vrh
Mis
Starost: n/aPridružen: 16. sep 2005Prispevkov: 1707Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. nov 2010 8:20
Povezava do prispevka
Jaz kruh že nekaj časa pečem v pečici. In sicer pečico s pekačem vred (ki ga ne namastim in tudi ne obložim s peki papirjem!) segrejem na 250 stopinj. Ko je pečica dovolj segreta, na vroč pekač stresem kruh in ga prb 20 min pečem na 250, potem pa še nekaj časa na 200. Ko je kruh pečen, ga zavijem v vlažno krpo. Tako nastane debela in hrustljava skorjica. Po nasvetu tega PL članka zdaj testo razvaljam in zavijem v štruco, prej sem pekla hlebce.

Večinoma pečem s PZ, črno, pirino moko, ki ji dodam zelo malo bele. Ko porabim domače zaloge, pa se bom preusmerila v peko brezglutenskih mok: ajdove in koruzne. Po mojim izkušnjah je potrebno pri nebelih mokah dodati več tekočine.

Osnovni recept, ki ga uporabljam pa je (vir: kulinarika.net):

100 ml mleka
1 majhna kocka kvasa (vedno svežega)
500 g moke
sol (jaz jo dam zelo malo; prb pol čajne žličke)
1 ČZ sladkorja (rjavega)
voda po potrebi

Nam trgovinski kruh sploh ni več okusen, če že kaj kupim je to kefirjev rženi kruh.
0
Nazaj na vrh
AngelEye
Starost: 38Pridružen: 28. apr 2006Prispevkov: 3479Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 16. feb 2013 11:16
Povezava do prispevka

Če pečem kruh po tem receptu (https://www.planet-lepote.com/recept-domac-kruh), koliko soli je potrebno za 1/2 kg moke in koliko za 1 kg moke?

 

Sem že našla, hvala MissCherry:

''Kilogram moke presujemo v večjo posodo, ji dodamo vzhajan kvas ter čajno žličko soli.''

All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them. (W. D.)
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Kruh
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
S čokolado obloženi malinovi grižljaji z arašidovim maslom so božanska poslastica, ki bo potešila željo po sladkem.