Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Hišni ljubljenčki in vročina...(no, ja)

irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jun 2004 12:13
Povezava do prispevka
11.5.2004, 07:43

Hišni ljubljenčki in vročina

Pomislite, kako vam je, kljub temu da imate možnost zlesti iz obleke, v teh poletnih soparnih dneh vroče. Potem si poskusite predstavljati, kako se počutijo živali, ki nimajo možnosti, da bi se po mili volji preoblačile.


Psi in mačke namreč pozimi in poleti nosijo enako obleko, pa naj jim je to všeč ali ne! Poleg tega je njihova normalna telesna temperatura višja od človekove, kar je še dodaten razlog, da se težko spoprijemajo z visokimi poletnimi temperaturami.
 


Kako hišnim ljubljenčkom pomagati, da bodo lažje prebrodili poletje in uživali v počitniških radostih, si preberite v naslednjih vrsticah!

Kako psom lajšati vročinske težave?

Najbolje je da psa, ne glede na vrsto kožuha, namestimo v senčnat prostor in ga po potrebi nekajkrat dnevno zmočimo z vodo. Priporočljivo je, da pri tem uporabimo mlačno vodo, saj pes lahko ob premrzli prhi doživi šok.
 


Vas poleti pogosto muči žeja?

Če je vaš odgovor pritrdilen, pomislite kako mora trpeti vaš štirinožni prijatelj, ki si sam s pijačo težko postreže in je odvisen od vaše pomoči. Ravno zato je v domeni lastnika tudi skrb za svežo pitno vodo. Te naj bo še toliko več, če psa čez dan hranimo z briketi, saj taka hrana še dodatno spodbuja žejo.

živali nikoli ne smemo puščati zaprte v avtu, ker se temperatura lahko hitro povzpne tudi do 50 stopinj Celzija! V primeru, da druge možnosti ni, je najbolje da avto parkiramo v senco in delno odpremo okno na senčni strani.

 


Na poti

Če se s psom podate v tujino, morate zanj obvezno priskrbeti t.i. pasji potni list oziroma mednarodno knjižico z vsemi potrebnimi podatki.

Če pes vožnje ni vajen ali jo slabo prenaša, naj mu veterinar predpiše ustrezno pomirjevalo. Prav tako mora biti najmanj 14 dni pred samim prestopom meje v skladu z zakonom, zaščitno cepljen proti steklini in kužnim virusnim boleznim. Če nameravate letovati v hotelu ali kampu, predčasno zahtevajte pisno potrditev rezervacije za bivanje s psom.

 


Popotna oprema za psa

Ko se odpravimo na pot moramo s seboj vzeti zalogo običajne ali briketirane hrane, ki naj zadostuje vsaj za za prvo popotno nujo, posodo za svežo pitno vodo, povodec, nagobčnik (če se vam zdi potreben), kakšno igračo, morebitno košaro ali spalno odejo.

Ne pozabimo na lekarno

Ker nesreča nikoli ne počiva, najraje pa nas zmoti ravno takrat, ko se imamo najlepše, je potrebno na pot vzeti tudi "potovalno pasjo lekarno". Dobite jo lahko v trgovinah za male živali ali pri vašem veterinarju, ki vam bo pri tem svetoval in lekarno ustrezno opremil.

 
Med obvezno opremo domače lekarne sodijo: obveze, obliži, pinceta in škarje; termometer, kapljice za pomiritev, mazilo ali vrečka ledu, hepar sulfuris D 30, primeren proti nastajanju ognojkov zaradi manjših ran ali vdora umazanije vanje in arnikina tinktura, ki je primerna za razkužitev.

Vsebino domače lekarne za hišne ljubljence je potrebno posodabljati in obnavljati ter upoštevati rok uporabe zdravil. Nikoli živali ne smemo dajati zdravil za ljudi, ker imajo lahko zelo škodljiv učinek. Tako sta na primer že dve "človekovi" tableti proti želodčnim težavam zaradi doziranosti za človeka za žival smrtonosni!

V primeru nezgode ali nesreče, živali nudimo samo prvo pomoč, vse ostalo pa prepustimo veterinarju, ki je za to ustrezno usposobljen. V ta namen imejte vedno pripravljene informacije o starosti, poreklu ter pasmi bolnika, prebolelih boleznih ter operacijah, zaužitih zdravilih, vrsti hrane, količini ter teku, telesni teži ter temperaturi in knjižico o vseh obveznih, priporočljivih ali kakršnihkoli drugačnih cepljenjih. Pred odhodom psa peljite na obvezen veterinarski zdravniški pregled, s katerim se ugotovi njegovo splošno zdravstveno stanje.
 


Z mačko na počitnice

Če se odločite za počitnice z mačko, se pripravite na precej nevšečnosti. Mačke namreč v nasprotju s psi ne dajo kaj dosti na povelja svojih lastnikov oz. bolje rečeno, jih ignorirajo. Prav tako se zelo težko prilagajajo spremembam okolja in težko prenašajo vožnjo ter samo potovanje.

Kaj vzeti s seboj na pot?

Med obvezno mačjo prtljago zapakirajte kovček s prvo pomočjo, mačjo košaro, stranišče, posode, igračo in mačji povodec z ovratnico. Mačka mora imeti svoj obvezni predpisani in veljavni mednarodni potni list, ki dokazuje vsa cepljenja in potrjuje splošno zdravstveno stanje. Priporočljivo je, da si predhodno zagotovite pisno potrdilo rezervacije počitniške namestitve z mačjo krasotico. Najprimernejši čas za potovanje je zgodaj jutraj, zvečer ali ponoči. Mačka naj potuje v transportni kletki.

Pri veterinarju

Glede na to, da mačke ne sodijo med največje ljubiteljice vožnje, je priporočljivo, da mačka pred samim odhodom, pri veterinarju dobi ustrezno cepivo ali tablete proti slabosti in bruhanju, včasih pa celo močno pomirjevalo, ki ji bo mogočilo brezskrbno pot.
 


Hrčki in morski prašički poleti

Hrčkom in morskim prašičkom moramo ob visokih temperaturah zagotoviti hladno in mirno mesto. Priporočljivo je, da jih čez dan hranimo z lažjo hrano, kot na primer solatnimi listi ali kumarami in da jim zagotovimo dovolj sveže pitne vode.

Ptice v vročih dneh

Kanarčki, skobčevke in druge ptice se v vročih dneh rade osvežijo z vodo. Zato je najbolje, da jim ponudimo ustrezno, ne pregloboko ali prenizko posodo z vodo, v kateri se lahko okopajo, medtem, ko nekateri to "morsko" aktivnost opravijo kar v pesku. Zaščititi jih moramo pred prepihom ali prehladno vodo, saj se radi prehladijo. Če ptičjo kletko v lepem vremenu postavimo ven na okno ali balkon, tega ne smemo storiti med enajsto in tretjo uro popoldne. V tem času moramo ptice in kletko obvezno namestiti v senco, odveč pa ni niti pregrinjalo, s katerim kletko še dodatno delno prekrijemo. Tudi ptice morajo imeti na voljo dovolj sveže pitne vode!
 


Hotelska namestitev za pse in mačke

Če domače živali ne morete ali ne želite imeti s seboj na počitnicah, jo lahko začasno namestite v katerem od slovenskih živalskih hotelov. Priporočljivo je, da žival za kratek čas že pred odhodom nekajkrat odpeljete v hotel. Tako bo vaš hišni ljubljenček spoznal, da ne bo sam in da se boste vrnili ponj, imel pa bo tudi priložnost, da se počasi privadi na novo okolje in bo tako bolj brezskrbno čakal na vašo vrnitev. Kakovost hotelske ponudbe, cena bivanja ter oskrbe v hotelih se precej razlikujejo zato se sami prepričajte kaj bi živali, bolj ustrezalo.

To je bila peščica argumentov za in proti počitnikovanju s hišnim prijateljem. Pretehtajte jih in se odločite za najboljšo rešitev, tako za vas kot tudi za vašo domačo žival. Namen počitnic in dopusta je, da si oddahnemo od napornega in stresnega življenja in tako je od vsakega posameznika (tako živali kot človeka) odvisno ali si želi spremembe okolja, družbe neznanih ljudi, visokih temperatur ali pa preprosto želi ostati tam, kjer je vajen preživljati "navadne" delovne dni.

Veliko sreče pri odločitvi!

Piše: Alenka Teran
0
Nazaj na vrh
Tjashy
Starost: n/aPridružen: 23. jun 2004Prispevkov: 15Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. jun 2004 20:55
Povezava do prispevka

hvala irena prepričana sem da si oiroma boš pomagala poskrbeti za njihove ljubljenčke, da jih bojo pravilno oskbovale/i


hvala ze te nasvete

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Hišni ljubljenčki in vročina...(no, ja)
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.