Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Gazpacho

barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. jul 2005 12:43
Povezava do prispevka
Gaspačo

Hladna paradižnikova juha s kumaro in papriko. Osvežilna, ledeno mrzla in svetovno znana zelenjavna juha iz paradižnika, kumar in rdeče paprike.

Sestavine:

500 g paradižnika
2 rdeči papriki
1/2 kumare
1 čebula
130 g črnih oliv
1 pločevinka paradižnika
3 rezine belega kruha
1 jajce
2 žlice ekstra deviškega olivnega olja
sol
poprova mešanica
2 stroka česna

Predpriprava:

- V posodi pristavimo vodo za blanširanje paradižnika.
- V manjšem lončku pristavimo vodo za kuhanje jajca; posolimo.
- 2 rezini kruha položimo na plitev krožnik in prelijemo z decilitrom hladne vode. Stoji naj 15 minut, da se dobro namoči.
- Papriki operemo, očistimo in razsemenimo; eno narežemo na kocke.
- Jajce položimo v krop in kuhamo približno 10 minut.
- Paradižnike položimo v vrelo vodo in blanširamo 30 sekund. Nato ga odcedimo, olupimo, razkosamo na četrtine in razsemenimo.
- Kumaro operemo, podolžno razpolovimo, potem pa iz sredine z žličko odstranimo seme. Polovico narežemo na kocke.
- Čebulo in česen olupimo; čebulo narežemo na četrtine.
- Trdo kuhano jajce odstavimo, odcedimo in prelijemo s hladno vodo.
- Olive razkoščičimo.
 

Priprava:

- Vsebino pločevinke s paradižnikom stresemo v skledo in dobro zmešamo s paličnim mešalnikom. Potrebujemo približno 5 decilitrov paradižnikovega soka.
- Kruh dobro ožamemo, stresemo k paradižniku in zmešamo s paličnim mešalnikom. Nato dodamo nakockane papriko in kumaro, narezana paradižnik in čebulo ter olupljen česen. Znova dobro zmešamo, da dobimo gladko tekočino. Nazadnje dodamo 2 žlici olivnega olja, sol in poprovo mešanico. Premešamo, skledo pa pokrijemo z alu folijo in vsaj za 6 ur postavimo v hladilnik. Da se ohladi, pa tudi okusi sestavin se dobro premešajo.
- Prihranjeno papriko, pol kumare in olive narežemo na zelo drobne kockice. Trdo kuhano jajce olupimo in prav tako narežemo na drobne kockice.
- Preostali kos kruha narežemo na kockice, ki jih v suhi ponvi zlato rjavo opečemo.

Serviranje:

- Dobro ohlajeno juho po potrebi dodatno začinimo (bila naj bi pikantna), razdelimo v ohlajene jušne skodelice. Po vrhu jo potresemo z drobno nakockano papriko, kumaro, olivami in jajcem, nazadnje pa še z opečenimi kruhovimi kockami. Jed ponudimo kot hladno predjed, v Španiji pa jo s kozarcem suhega belega vina neredko postrežejo ob koncu obeda.
- Na vrtu oziroma pikniku lahko to jed postrežemo v kozarcih.
- Španci to specialiteto pripravljajo in ponudijo v glinasti posodi, ki pripomore k značilnemu okusu.
 
priporočam !
najboljši gazpacho sem jedla v madridu
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
Jerca
Starost: n/aPridružen: 15. maj 2004Prispevkov: 7789Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 12. jul 2005 12:37
Povezava do prispevka
Zdaj sem se pa spet na Almodovarjev film spomnila (ženske na robu živčnega zloma). So se "zadevale" s to juho - jasno, z dodatki.
 Tole mora biti pa zeeeloo dobro!!
 
 
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 12. jul 2005 13:24
Povezava do prispevka
jerca in tudi je dobro, sploh v vrocih dneh zeloo pase , namesto klasicne juhe. bolj hladen kot je boljsi je.
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
Enigma
Starost: n/aPridružen: 25. jul 2005Prispevkov: 35Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. jul 2005 10:40
Povezava do prispevka
Draga Barbara - kot bi mi prebrala misli! Ravno sinoči sem se pogovarjala z enim kolegom in je reku, da je gaspacho dbest, vedel je približno sestavine, ni pa vedel ravno vsega.. (živel je v Španiji en čas..)! Sem rekla: danes bom brskala po netu za receptom..in evo mi ga na. Bom tole kar kmalu skup dala. Poročam o rezultatih
Live and let live!
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Gazpacho
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Kar nekaj zvezdnic se je odločilo, da se ne bodo podvrgle kirurškim popravkom temveč sprejele svoj naravni videz.