Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Moja muca lula tam, kjer ne bi smela

Pojdi na stran 1 , 2
luna2007
Starost: n/aPridružen: 10. dec 2006Prispevkov: 4Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. dec 2006 18:26
Povezava do prispevka
žIV žAV,
 
doma imam pertijsko muco. stara 6 mesecev. od mamice ko je šla je bila navajena lulat in kakat v svojem wc, ker živim v bloku.
 
imam še kužka, polovico meseca mlajšega kot ona. se dobro razumet, včasih pa kuživa malce preveč ugrizne in posredujem.
 
zadnje čase pa mi muca kar nekaj lula tam kjer ne bi smela. malo prej v omari. zakaj to ne vem ? imela sem že 6 mačk in tega mi ni nobena delala. zadnja muca je ravno tako imela kužka ob sebi in sta skupaj gor rasle. je pa bila zunanja.
 
ali so perzijske v tem pogledu kaj drugačne ?
 
prosim za nasvet !
luna
0
Nazaj na vrh
ilafa
Starost: 37Pridružen: 8. dec 2004Prispevkov: 1854Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 10. dec 2006 18:33
Povezava do prispevka
luna, najbolje da se obrneš na vzreditelja, pri katerem si muco kupila, glede na to da je muca perzijska, predvidevam da z rodovnikom. On ti bo najbolj znal svetovati in bo vedel tudi, če se je kaj podobnega pojavljalo pri njenih sorodnikih.

Sicer jo pa čimprej daj sterilzirat, če je že nisi, ker je možno, da z lulanjem iznačuje teritorij. Druga možnost je da ima vnetje sečil, za kar bo potreben obisk veterinarja.
http://www.macjedlake.com
0
Nazaj na vrh
Lai Ming
Starost: -14Pridružen: 11. jan 2005Prispevkov: 13584Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. dec 2006 18:40
Povezava do prispevka
Možno je tudi, da ji ne odgovarja pesek ali ji pa WC ni všeč - če ima odprtega, probaj z zaprtim.
0
Nazaj na vrh
rokovička
Starost: 42Pridružen: 9. dec 2006Prispevkov: 8Kraj: VirStatus:Offline
Objavljeno: 10. dec 2006 22:20
Povezava do prispevka
Oj!
Kolikor sem jaz seznanjena so perzijske mačke bolj nagnjene k prehladu mehurja.Mogoče ima prehlajen mehur in ji uhaja.
Upam da se bo vse uredilo.
lp Katja
0
Nazaj na vrh
luna2007
Starost: n/aPridružen: 10. dec 2006Prispevkov: 4Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. dec 2006 3:34
Povezava do prispevka
zdravo punce in hvala za odgovore.
 
vsedla sem se za računalnik, muca pa je bila na hodniku in mjavka. jaz jo gledam in sprašujem Question kaj je ? hrano je mela, vodo je tudi imela. ona mjavka. zakaj ne vem. kar iz lepega. nato skoči na fotelj zraven računalnika, kjer imam polno knjig in se postavi v neko čudno pozicijo. nekaj duha in začne grabst z tačko. pol mi je ratal jasno, da je lulala. mam mia ! moje knjige, zapiski. katastrofa ! zdaj sem počistila ampak smrdi.
 
pol sem jo dala v wc ampak je šla takoj ven. pol sem jo postavila tja kjer se je polula in malo po repu udarila, da ji dam vedet da se to ne dela. ampak se mi zdi, da to nič ne razume, ker se to že 2 naredila.
 
včasih se obnaša ko kužek. pri njenem zdravniku sva bile pred kratkim. jo je pogledal in vse je bilo ok. cepljena je bila tako kot bi morala.
 
mogoče res označuje teritorij. vzrediteljco bom poklicala in ji razložila, čeprav jo zelo nerada kličem. če bi jo spoznali, bi me razumeli. ampak to ni sploh pomembno.
 
kako to, da perzijske muce označujejo teritorij ? ma sej niso kužki in moja je punca. mogoče, da so moje mačke prej doma tudi kaj podobnega počele čisto na začetku, sam se jij je dal hitro okrutit in se ni več ponovilo. je pa res, da so hodile ven in 3/4 itak ne veš kaj se z njimi dogaja, ko so vzunaj.
 
pr vseh dlakah, zdaj še lulanje. še kaj ?
 
hvala za vaše odgovore. vam bom sporočila, kaj se bo dogajalo v bodoče. če pa imate še kake ideje, pa kar na plan z njimi.
 
srečen božič in veselo novo leto 2007 !
0
Nazaj na vrh
luna2007
Starost: n/aPridružen: 10. dec 2006Prispevkov: 4Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. dec 2006 3:37
Povezava do prispevka
aja, wc je zaprt.
 
pa že tko smrdi. z peskom pa imam tudi jaz malo probleme. kupujem najdražjega, prav za perzijce z dolgo dlako. čeprav še ko pride ven iz wc se ji včasih drek na dlagah drži.
 
tko, da te peski so tut bolj tko.
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 17. dec 2006 11:28
Povezava do prispevka
To s peskom, ki se včasih prime na dlako, je povsem običajen problem pri dolgodlakih mačicah in ni ona sama pri tem nič kriva. Nekatere so zelo "izbirčne" in ne bodo šle na wc, če ta ni očiščen (v smislu, da v njem ni drekcev od včeraj ipd.). Sicer pa je nikar ne kaznuj z udarci (še tako nežnimi). Lahko jo popršiš z vodo, to večini ni všeč, a le, če jo zalotiš pri dejanju in ne kasneje - ker ne bo povezala obeh dogodkov oz. zakaj zdaj kazen. Kot rečeno, lahko markira, to je tudi pri "puncah" povsem običajno, bolj verjetno - skupaj z mjavkanjem - pa je, da ima okužbo sečil. Tretja možnost je, da lula okrog, ker ji nekaj drugega ni všeč (ni dovolj, za mačje zadovoljstvo, da ima hrano in vodo), nima dovolj družbe,... tu je vzrok težje ugotoviti. Najboljše bo, da jo odpelješ k veterinarju.
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
Ushy
Starost: 39Pridružen: 1. feb 2006Prispevkov: 764Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. dec 2006 15:44
Povezava do prispevka
quote:627b1093a7="Lai Ming"Možno je tudi, da ji ne odgovarja pesek ali ji pa WC ni všeč - če ima odprtega, probaj z zaprtim.

pri naši je bil prav to problem. najprej je dobila nov wc (zaprt), nato
pa še drug pesek in potem smo opazili, da nontop hodi lulat v rože, na
balkon, v škatle...skratka vsepovsod kjer ne bi smela. potem nam je
bilo šele jasno, ko je veterinarka opozorila, da je to možni vzrok. pa
smo najprej dali na eno mesto odprt wc (star), na drugo pa zaprt -
oboje z enim peskom, nato pa še v obeh z drugim peskom. no, kriv je bil
očitno pesek, ker je lepo začela spet hodit na wc, in sicer kombinacija
nov wc + star pesek Smile
Kupiti ali ne kupiti..?
0
Nazaj na vrh
Mia_2006
Starost: n/aPridružen: 7. jun 2006Prispevkov: 43Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 20. dec 2006 17:19
Povezava do prispevka
quote:e17bbfb4e2="rokovička"
Oj!
Kolikor sem jaz seznanjena so perzijske mačke bolj nagnjene k prehladu mehurja.Mogoče ima prehlajen mehur in ji uhaja.
Upam da se bo vse uredilo.

Če si želiš perzijko, si moraš pred nakupom odkritosrčno priznati par stvari in ne živeti v utvari, da se tebi to ne bo dogajalo ali  da ne bo tako hudo (kar misli večina novopečenih lastnikov - tudi če se jim stvari razložijo). Te stvari so: vsi tepihi bodo čisto zadlakani, kosmi dlake se bodo kotalili po stanovanju, pesek iz wc-ja bo kdaj tudi na mizi, škrtal bo pod copati, mačkici se bo zaradi dolge dlake kdaj prilepil kakec, včasih si bo dlako polulala (sledi čiščenje, njej pa to ne bo všeč), perzijka ni nič manj mačka od ostalih mačk in je sposobna razvleči toaletni papir po stanovanju, kaj uničiti, razbiti, se lotiti rož, zahteva svojih 5 min, da se razdivja in zahteva, da se mi igramo z njo (tudi, če nam ni). Zahteva vsaj pol ure nege dnevno (česanje, čiščenje oči...), tudi če pridemo domov utrujeni kot ubiti, da bi najraje dali vse štiri od sebe. Ona je še vedno tam in čaka. Ko imamo perzijko enkrat doma, to pomeni: najprej mačka, potem jaz. Enako, ko se odločamo za dopust. Kaj, če ne najdemo varstva? Ja, dopust odpade. Nikoli ne veš, kaj te v življenju doleti. Ko gre z denarjem na tesno - najprej mačka, potem jaz. Ko potrebuje veterinarja in je božič - ni božičnih daril, če ne gre drugače. Ko je tečna, ko izziva, preizkuša, ko je stara in bolna, ko jo je treba nositi, ji kuhati in kupovati posebno hrano, moramo vse sprejeti kot del puhaste kepe, ki smo jo dobili na začetku in se nam je zdela takoooo srčkana. Ko pogine, je tudi to del nje. Perzijka ni samo veselje in fajn za božat, pa še bolj fajn za pokazat in videt, je tudi žalost, jeza, strah, skrb, bolečina.

Tvoja muca je zdaj bolna in te potrebuje. Pelji jo k veterinarju, opazuj jo in skupaj z vzrediteljico skušajta poiskati vzrok za njeno vedenje. Upam, da bo še vse v redu!
0
Nazaj na vrh
luna2007
Starost: n/aPridružen: 10. dec 2006Prispevkov: 4Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. dec 2006 7:16
Povezava do prispevka
mislim, da vnetja nima. mislim pa, da je to nekak inat, ker kužica lula in pol mora seveda še ona. pesek, ki ste ga omenila, uporabljam, ampak sem zdaj zamenjala z drugim. bom videlal kako bo. smrad, za katerega prvaijo, da naj bi ga pesek obdržal, žal to pri nas ni tako.
 
no ja o filozofiji " prvi mačka in potem šele jaz ",je pri meni tako, da je " prvo živali ", pol služba, pol študij in pol faks. seveda tak tempo lahko vzdružejš dokler ne crkneš. dejansko pa kaj takega lahko vzdruje samo oseba ki ima veliko prostega časa, poskrbljen denar ali pa ima ljudi okoli sebe, ki pomagajo. jaz tega nimam. za vse sem sama.
 
ko sem naprej brala text, nisem mogla kaj da ne bi spet postala jezna kot že tolikokrat poprej in razmišljala kaj si dejansko mislim o moji perzijski muci.
 
iz izkušenj poznam muce. bila sem 2 krat babica pri rojstvu mladičkov. vem kaj pomeni negovati, ljubiti, in iskati prave lastnike. vse pre hitro se ego napne, ko govorimo o perzijskih mucah oz. ko govorimo o rodovniku. iz svojih izkušenj lahko rečem, da muca je muca. ne glede na ring. bo vedno samo muca. vprašanje je samo kakšna muca ? kakšen karakter ? prilagodljiv ali totalno egoističen ali pa enostavno glup ?
 
nikakor nisem noben blaznik za mačke kot so nekateri. bože moj, jaz bi crknila če bi imela 6 mačk v stanovanju, kjer smrdi po scanju. predvsem gledam realno.
 
in lahko povem naslednje Question jaz sem kupila muco za družbo. to je njen namen, da sem dala toliko preveč denarja. ne bi tega nikoli več ponovila. škoda 500 eu, ki sem jih šparala. muca zna biti prijazna in ima svoje dobre momente, ampak vse njene slabe navade pripisujem vzrediteljici in načinu življenja tam.
 
ko je muca prišla je bila sama. kužko sem kupila kasneje. 4 dni se je skrivala pod kavčkom. jedla ni. ko je kasneje začela jest ni sploh znala grist. jedla je tako, da je hitro vzela iz svojega krožnika in odnesla hrano stran. to je pač posledica življenja v kardelu, kjer ni dovolj denarja, da vsak dobi svoj mali krožnik.pri kužkih je tako, da vsak dobi svoj krožnik tako, da se svojega kasnejšega nikoli ne bojijo, tako kot se ga je moja muca sprva. če sem morala izpostavit stik z njo sem jo morala vedno vleči od nekje ven. to se pravi prvotni stik z človekom, očitno da ni bil pozitiven že od malega in pa predolgo bivanje v kardelu. ona se ni nikoli prilagaja meni in mojemu ritmu tako kot se majhna muca bi morala. jaz sem se morala njenemu. ob 6, 7 zjutri je stokala, da je lačna. pa cel dan je jedla. blazno požrešna mačka. to ima seveda od doma. jaz sem jo poskušala naučiti, da je ob določenih urah, ampak discpline nima. tako, da sem sedaj popustila in je čez dan in ponoči. kar se tiče spanja sem jo imela sprva pri sebi v splanici, ampak skoz se je igrala, jaz pa nisem mogla spat. če je bila spuščena pa me je potem zopet budila pred vrati.
 
jaz nje sploh nisem mogla vzgojit, ker je že bila vzgojena in najbolj hudo mi je od vsega, ker sem muco hotela prej prevzeti kot pa sem jo šele lahko. to piše v zakonu, da naj bo muca čim dalj doma. tisti, ki je to napisal, je za mene idiot. muca, ki sem jo kupila ima v glavi nabit sistem od doma in jaz tega ne morem spremenit nikakor. in kaj je potem smisu vsega, da daš 500 eu in se mučiš od mačke pa nimaš ničesar, razen dva ali 3 pozitivne momente ?
 
ker se vzrediteljica ni igrala z njimi in imela nek kontakt z njimi, tega ni razvila v toliki meri, da bi midve sploh lahko komunicirali. kar se tiče wc, česanja, kopanja, sprehod na balkonu se vidi, da zadeve pozna in tukaj ni problemov, ampak mentalni del pa je katastrofa.
 
če bi vedela, da bom tako mačko kupila, bi že od začetka kupila kužka od katerega imam veliko več. skupaj se igrava, pride do mene, se uleže zraven mene in skupaj gledava tv. muca pa se skriva bog ve kje. tudi ko jo kličem ne pride. ko je čas bonbončkov se namala bliz, ampak da bi sama od sebe prišla ker želi družbe in da se skupaj crkljamo, to pa ne. sploh ne razume ! jo gledam včasih in jo kličem, sploh ne pozna svojega imena in ne rzaume kaj hočem.
 
 
0
Nazaj na vrh
*jessy*
Starost: 37Pridružen: 26. okt 2005Prispevkov: 685Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 21. dec 2006 11:52
Povezava do prispevka
Bi pa že prej, preden si jo kupila, razmišljala kje jo boš kupila. Ne moreš tako... Kaj pa, če bi imela otroka, a bi bila z njim isto nezadovoljna?
Jaz imam dve mački, eno perzijsko in eno navadno z daljšo dlako, pa tudi marsikaj ušpičita, ampak mi je vse skupaj v veselje in bi jih lahko imela še več, čeprav me nekateri že zdaj čudno gledajo. Moja perzijka ima verjetno še težji karakter kot tvoja, pa jo imam vseeno rada in mi ni žal, da jo imam. Perzijska mačka ni le plišasta igračka, kot mnogi menijo, ampak je dosti bolj zahtevna kot navadna domača mačka, že zaradi dlak in česanja.
 
Škoda, da imaš takšno razmišljanje. Obožujem mačke in me vedno razžalosti, ko preberem kaj podobnega.
 
0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. dec 2006 12:04
Povezava do prispevka
luna2007, mogoče bi se lahko potrudila in pisla malo bolj pravilno, da bi bilo bolj razumljivo.
Drugače je pa tvoje razmišljanje (in očitno tudi ravnanje) precej "neživaloljubsko". Punce so ti dale ogormno koristnih in dobronamernih nasvetov, ampak očitno si ti na drugačnem nivoju razmišljanaj in odnosa do živali, kot nas je večina na forumu. V takem primeru ti ni pomoči - žal. Predvsem mi je žal za tvoje živali
0
Nazaj na vrh
ostrzek
Starost: n/aPridružen: 9. jul 2005Prispevkov: 618Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. dec 2006 21:32
Povezava do prispevka
luna2007
muca se polula na tak način kot ga opisuješ ti samo takrat ko je v popolnem stresu. Vsekakor to ni "glupa" muca, "požrešna" muca ali še kakšen od podobnih izrazov, ki so me krepko zmotili v tvojjem pisanju... Iz tega kar si napisala je meni na prvi pogled očitno predvsem popolno nerazumevanje mačjega vedenja, njihove samostojne narave, reakcij in signalov ki ti jih muca pošilja. Mogoče se z muco značajsko enostavno nista ujeli, tisto kar pa je več kot očitno pa je, da se muca počuti slabo in trpi... ti pa tudi!
 
Glede na to, da je muca še mlada bi bilo po mojem mnenju najbolje razmisliti o tem da muci poiščeš nov dom ali pa kontaktiraš vzrediteljico da jo vzame nazaj? Po nekaj mesecih odkar je muca pri tebi bi vsi vzorci obnašanja morali biti že zdavnaj preteklost (še posebej če je bila dovolj časa pri mami) in ima muca probleme, ki ne izvirajo iz ravnanja vzrediteljice. Lahko mi verjameš da se še najbolj nesocializirane in prestradane muce s pravilnim pristopom da spremeniti v čudovite družinske prijateljice.
 
lp nekoliko zgrožena ostržka
 
p.s. če se vseeno odločiš da se boš malo bolj poglobila v značaj teh čudovitih živali ti priporočam knjigico Zakaj mačka prede. Meni je ta knjiga pomagala razumeti kar nekaj mačjih vzorev obnašanja. 
 
 
0
Nazaj na vrh
Mia_2006
Starost: n/aPridružen: 7. jun 2006Prispevkov: 43Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 22. dec 2006 1:07
Povezava do prispevka
mislim, da vnetja nima. mislim pa, da je to nekak inat, ker kužica lula in pol mora seveda še ona.
Problem ni v mački, ampak v tvojem nerazumevanju njenih potreb, njejenga načina izražanja svojih želja. Ne znaš razbrati, kaj ti s svojim vedenjem sporoča.
Po vsem napisanem imam občutek, da nisi preveč človek za mačke. In s tem ni nič narobe. Jaz tudi nisem za pse in jih zato nimam. Te razumem. Zavedati se moraš, da mačka ni pes. Je bolj samosvoja, dostojanstvena, neukrotljiva, bi rekla. Do človeka pride, ko njej ustreza, crklja se, ko njej ustreza. Včasih tudi na ime noče slišati. Ampak ne zato, ker je neumna, ampak zato, ker ji tisti trenutek pač do tega ni - ker mačke takšne so. Rade se skrivajo, kot si napisala, spijo, ponoči bedijo... Če vidiš, da ji je všeč čas bonbončkov, je to poklon, da ji je takrat lepo s tabo. Imajo svoj način izkaozovanja pripadnosti, ljubezni. napisala si, da psička gleda s tabo tv. Muca pač ne gleda s tabo tv-ja, ne zleze ti v naročje, pa mogoče na kakšen drug način pokaže svojo ljubezen.
Glede na vse težave, ki sta jih imeli pri komuniciranju, si lahko predstavljam, da ne ve, kaj hočeš od nje in da se ti ne odziva. Takšno vedenje je vse posledica tvojega odnosa do nje oz. nerazumevanja iz čistega začetka.

Močno, res močno in skrajno resno ti svetujem, da pokličeš vzrediteljico in se dogovoriš, da
mačko vrneš nazak k njej ali ji vsaj poiščeš nove lastnike
(odvisno od dogovora z vzrediteljico - o tem, kaj se dogaja z njeno mačko, jo moraš namreč obvestiti in se z njo posvetovati), ker se mi zdi, da bo stanje z muco šlo samo še na slabše . Kaj bosta ukrenili, je odvisno tudi od pogodbe, ki (če) sta jo podpisali ob prodaji.
Sprašujem se, kje si kupila mačko, ki je prišla k tebi in ni znala jesti in kako je mogoče, da imata z vzrediteljico tako hladen odnos.
Zanima me, kje si mačko kupila ali pa vsaj napiši, v katerem kraju si jo kupila ali kakšne barve je. Lahko mi pošlješ tudi zasebno sporočilo.

Pa prosim, ne vzemi tega posta kot napad, ker bi ti resnično rada samo pomagala.
LP
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 22. dec 2006 10:38
Povezava do prispevka
Tinka, Ostržek, Jessy  Mia, tebi pa hvala, da si si vzela čas in vse to napisala, pojasnila, prijazno in spoštljivo.  
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Moja muca lula tam, kjer ne bi smela
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Fauci je dejal, da ne ve, od kod se je vzelo pravilo o socialni oddaljenosti dveh metrov, priznal pa je tudi, da ni bilo študij, ki bi priporočale maskiranje otrok.