Na to bi težko odgovorila, mislim, da je kombinacija obojega - počutim se bolje (čeprav sem že prej razmeroma zdravo jedla), bolj kot na splošno bi pa to lahko rekla za počutje po posameznih živilih. Sem KS A in recimo sploh pri sadju in zelenjavi se mi velikokrat "pozna", če jem nekaj kar se za mojo KS odsvetuje. Pred tem načinom prehranjevanja sem se z določeno hrano "silila" oz. sem jo pač jedla, ker je zdrava (oz. naj bi bila), sedaj pa se je izogibam, ker mi ne dene dobro in vem zakaj.
Primeri:
pomaranče in mandarine: kislina mi ne dene dobro v želodcu, v grlu se mi pojavi sluz, če sem jih kot otrok na tešče jedla, sem bruhala.
melancane: po njih me peče v želodcu
zelje: preveč kislo, sem tudi že bruhala, po navadi me peče želodec
Po papriki (sploh rdeči in zeleni), paradižniku, čičeriki in večini fižolov imam hude prebavne motnje (napihnjenost in driska).
Enako velja za vse, kar je zelo pekoče ali začinjeno (npr. veliko česna, feferoni,...) - zanimino pa je, da zelo dobro prenašam indijske in mehiške pekoče začimbe in hrano ( v primerjavi s kitajsko, tajsko, japonsko,...).
Po večji količini mlečnih izdelkov imam drisko, mleka nikoli nisem pila (kot otroka me je mama dojila, živalskega nisem nikoli pila) - nekajkrat sem poskusila in vedno bruhala.
Po vsem mesu, ki ni piščančje ali puranje dobim podkožne mozolje, sploh po svinjini in salamah.
Večja količina belega kruha in na splošno izdelki iz pšenice mi povzročajo bolečine, napihnjenost in me pečejo v želodcu.
Vse te stvari sem opažala že preden sem izvedela za ta način prehrane, sem jih pa večkrat napačno pripisala splošnemu slabemu počutju ali kombinaciji različnih živil. Sedaj, ko se tem živilom izogibam, zgoraj opisanih težav nimam več, pojavijo pa se, če se "pregrešim".