Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Kalcij (kot prehransko dopolnilo)

Pojdi na stran 1 , 2
Vanni
Starost: 12Pridružen: 29. apr 2005Prispevkov: 4903Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 9. jun 2006 12:53
Povezava do prispevka
Iščem tablete, ki bi vsebovale čim bolj "kakovosten" kalcij - torej kalcij, ki se čim bolje absorbira. Brala sem, da so takšne oblike kalcijev glukonat, citrat in laktat. Vem, da je za čim bolj optimalno absorpcijo potrebno kalcij zaužiti skupaj z magnezijem, vitaminom C, vitaminom D, vendar bi rada tudi iz samega kalcija pridobila čim več .
 
Trenutno se odločam med Fidiosanom - vsebuje kalcij v obliki karbonata, laktata, citrata in hidrogenfosfata, magnezij in vitamin D ter Natural Wealth pripravkom s kelatiranim cinkom, kalcijem (v obliki kalcijevega karbonata in glukonata) in magnezijem. Bushbaby, kako se ti zdi in ali poznaš še kakšen boljši pripravek ?
 
V Vitaminski bibliji sem zasledila izraz "heliran" kalcij - kaj to pravzaprav pomeni ? Tam tudi priporočajo, da kupiš pripravke s heliranim kalcijem, ampak v nobenem pripravku ni izrecno omenjeno, da gre za heliran kalcij... So to kalcijev citrat, glukonat, laktat?
 
Pa zanima me, kako se kaj absorbira kalcijev karbonat ?
 
Hvala za vse odgovore .
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno. (Antoine de Saint-Exupery)
0
Nazaj na vrh
marjetica
Starost: 43Pridružen: 16. apr 2005Prispevkov: 664Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. jun 2006 18:52
Povezava do prispevka
Zagotovo vem da je koralni kalcij ena velika potegavščina in da sploh
ni tako dober kot oglašajo, kvečjemu je dražji, saj koristijo tako lepo
eksotično zveneče ime.
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 10. jun 2006 9:27
Povezava do prispevka
Zakaj pa bi rada "kakovosten kalcij"?
Na to temo obstaja cela znanost, najprej je treba upoštevati vsebnost elementarnega kalcija v pripravku (500 mg kalcijevega karbonata pomeni, da je od tega kalcija 200 mg ipd.), da sploh dobimo sliko o dejanski vsebnosti. Nekatera dopolnila tega podatka sploh ne navajajo, kar ni dober znak.
Priporočen vnos je med 1000 in 1300 mg na dan, pri ženskah po menopavzi ca. 200 mg več, običajni multivitaminski pripravki še zdaleč ne vsebujejo dovolj kalcija, ga pa dobimo precej s hrano (mlečni izdelki, vsi, nekateri sojini izdelki so obogateni s kalcijem, vendar se ta slabše absorbira kot iz kravjega mleka, brokoli (manj Ca), konzervirane male ribe s kostmi (te je treba pojesti), nemalo zajtrkovalnih kosmičev, pomarančnih sokov ipd. je obogatenih s Ca, ...).
Kalcija je lahko v krvi tudi preveč, kar je lahko nevarno (zlasti pri sicer bolnih ljudeh), več kot 2500 mg na dan je odločno preveč.
Kakovost ni odvisna od cene.
Absorbira se ne ves vnešeni kalcij, v tej luči je najboljši citrat, ker se v kislem okolju tankega črevesa kalcij tako najbolje absorbira (ljudje, ki imajo peptične razjede, refluks ipd., ga utegnejo slabše prenašati, odličen pa je za ljudi, ki imajo težave s premalo želodčne kisline). Posamezne tablete Ca citrata običajno ne vsebujejo prav veliko kalcija in jih je treba precej pojesti.
Absorpcija je odvisna tudi od vitamina D, estrogena (več kot ga je, boljše se absorbira - tu je hormonsko nadomestno zdravljenje lahko +), hrane, ki jo zaužijemo skupaj s kalcijem (denimo, vlakninsko bogat obrok nekoliko ovira absorpcijo, oksalati (čokolada, čaj, jagodičevje, špinača) podobno, vendar to pri zaužitju vsaj 1200 mg dnevno niti ni velikostno pomembno) ipd. Tiste torej, ki se res dosledno ogibate soncu (visok faktor po vseh izpostavljenih predelih) in ne jemljete kakega multivitaminskega pripravka z D vitaminom, razmislite o dopolnilnem vitaminu D.
Po vsebnosti svinca, ki ga seveda nočemo (vsaj pri otrocih in nosečnicah), sta najboljša (Pb najmanj) citrat in karbonat.
Ugodno je tudi, če taka dopolnila ustrezajo standardom Evropske ali US farmakopeje ipd., ker imamo le tako zagotovilo, da se bo dejansko absorbiral določen delež elementarnega kalcija (pri 500 mg tbl. kalcijevega karbonata je elementarnega kalcija 200 mg, od tega se ga absorbira velika večina, vse seveda ne), da se bo tbl. ustrezno raztopila ipd., ker farmakopeje navajajo točne zahteve (tudi glede topnosti, absorpcije, vsebnosti,...), ki jim zdravila s farmakopejskimi oznakami (denimo, USP za ameriško farmakopejo) morajo ustrezati.
Kalcij iz "naravnih" virov (a la ostrige, dolomit, "bone meal" ipd.) menda ni testiran glede
vsebnosti svinca, ki je lahko visoka, vsebuje lahko tudi živo srebro in arzen. Vem pa, da obstajajo pripravki
CaCO3 iz lupin ostrig, ki ustrezajo Eur. farmakopeji (žal ne vem
tržnega imena in ne vem, če se dobijo pri nas). Pri takih pripravkih iz naravnih virov je potrebna previdnost tudi pri ljudeh z bolj eksotičnimi alergijami, na školjke oz. lupinarje (dvomim, da so varni). Glukonat in laktat
običajno vsebujeta še manj elementarnega kalcija kot citrat in je teh
tablet spet za manjši obrok, da dosegamo priporočene dnevne vnosa.
Koralni kalcij ni nič drugega kot kalcijev karbonat, nekatere (žal le kak odstotek od tržne ponudbe) znamke dejansko vsebujejo ugodno razmerje med Ca in magnezijem, ter določene druge minerale, vsekakor pa ta dopolnila še zdaleč niso zaslužna za tolikšne in tako raznovrstne koristi, zdravstvene, kot jih oglašujejo. Helirani kalcij je le dražji in menda nič boljši (vsaj kaj dosti dokazov v to smer ni, je pa heliran (z aspartamsko kislino ipd.) ali celo pred-heliran z beljakovinami, kar naj bi povečalo absorpcijo do največ 40-50 %).

Nikoli naj ne bi zaužili več kot 500 mg elementarnega kalcija naenkrat (večja možnost za neželene učinke - bolečine v trebuhu, slabost ipd., kaj dosti več naenkrat telo tudi ni sposobno absorbirati).
Če jemljemo kalcijev karbonat zaradi kalcija, ki ga vsebuje (lahko ga jemljemo tudi v druge namene, ki pa tu najbrž niso aktualni (za antacid, fosfatni vezalci ipd.), ga jemljemo med obrokom ali takoj po njem (potrebuje dodatno kislino za absorpcijo, ki se izloča, ko v želodec "vržemo" hrano), ostale oblike lahko kadarkoli.
Pri izbiri je pomembna tudi velikost tablet, če te niso žvečljive ali šumeče, nekatere so namreč precejšnje.
CaCO3 se vam splača kupovati v tujini, kot Tums ipd., ker so v kakem Bootsu tovrstni antacidi sila poceni, dobi se jih tudi v zgledno "maxi" pakiranjih, z raznimi okusi, da so bolj kot bomboni in ne toliko kot "neokusna kreda" (pri nas so antacidi v ta namen dragi, pakirani po 10 ali 20 tbl., jako neokusni). Niso dobri v ta namen vsi antacidi, le tisti, ki vsebujejo samo CaCO3, ne pa tudi aluminija, ker ta ovira absorpcijo Ca. Ljudje z ledvičnimi kamni naj se pred jemanjem dodatkov s kalcijem posvetujejo s svojim nefrologom/urologom/izbranim zdravnikom (dopolnilni Ca se odsvetuje le pri določenih vrstah (sestavi) ledvičnih kamnov, še tu je potrebno le znižati odmerek Ca (hrana ali dopolnila oz. oboje), sicer je pri ledvičnih kamnih vedno zelo priporočljivo, da se jih po odstranitvi da na analizo glede sestave, da se ve za naprej, čemu v hrani se je sploh treba ogibati, da ne nastajajo novi).
Kalcij lahko moti absorpcijo nekaterih zdravil (ščitnični hormoni, kortikosteroidi, železo, nekateri antibiotiki) - to bo navedeno v priloženih navodilih zdravilom (kalcija torej ne jemljite skupaj s takimi zdravili).

Bottom line je, da je jako ugoden (cenovno in kakovostno) vir CaCO3 (neželeni učinki so lahko vetrovi, v tem primeru odmerke razdelimo na manjše). Jemati je treba Ca stalno, če ga prenehamo, tudi učinki izzvenijo.
No, to bi bilo nadrobno skoraj vse na to temo Wink .
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
mojcej
Starost: 48Pridružen: 16. okt 2004Prispevkov: 10057Kraj: My planetStatus:Offline
Objavljeno: 10. jun 2006 9:46
Povezava do prispevka
Joj Bushbaby, koliko podatkov, jaz sem vse pobrkljala . Verjetno ni mogoče kakšen bolj enostaven odgovor  na ... Jaz jemljem estrogen (estrofem, mislim da 20mg ), pa bi glede na to, da so me posvarili, da imam kar nekaj možnosti za osteoporozo (nekoliko več, kot vrstnice ...) rada bila malo preventivna. Gibanje ne škodi to vem. Kaj pa lahko še vključim v prehrano (sir, mlečni izdelki, ribe...)? Koliko le tega na dan/teden je priporočljivo? Oziroma najrajši bi "posvojila" kakšne kapsule ... obstaja kaj?
Packarije http://mojcej.moj-album.comBedarije :) http://mojcej.webs.com
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 10. jun 2006 10:04
Povezava do prispevka
Estrogen je v tem smislu koristen (pri jemanju kalcija), sicer je v mleku na dcl vsaj 120 mg kalcija, v drugih (koncentriranih Wink ) mlečnih izdelkih ustrezno več. Malo poračunaj, koliko kalcija dobiš s hrano, omisli si kak multivitaminski pripravek (tam je običajno okrog 300 mg Ca), če še kaj zmanjka do željenih ca. 1200 mg, potem pa kalcijevi dodatki. Pri nas se kalcijevega karbonata brez Rp. ne dobi, kolikor vem (na Rp. sta dva pripravka in ju jasno ni treba plačati, je pa predpisovanje omejeno za določene indikacije in tako do njega, če niste ledvični bolniki, ne morete). Kalcijev laktat glukonat je Calcium Sandoz. Za sestavo raznih kalcijevih pripravkov brez recepta ne vem, bom pa ob priliki malo vprašala v lekarni. Res se splača v tujini kupiti antacide (ki vsebujejo le CaCO3) "diskontno".
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
mojcej
Starost: 48Pridružen: 16. okt 2004Prispevkov: 10057Kraj: My planetStatus:Offline
Objavljeno: 10. jun 2006 10:43
Povezava do prispevka
bushbaby je napisal/aEstrogen je v tem smislu koristen (pri jemanju kalcija)
Koristen v smislu absorbiranja verjetno. Če razumem prav.
 
Zdaj pa na juriš - po kalcijeve pripravke . Hvala Bushbaby. Je mogoče še kaj na to temo, kar bi bilo dobro vedeti?
Packarije http://mojcej.moj-album.comBedarije :) http://mojcej.webs.com
0
Nazaj na vrh
Vanni
Starost: 12Pridružen: 29. apr 2005Prispevkov: 4903Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 10. jun 2006 15:17
Povezava do prispevka
bushbaby je napisal/aZakaj pa bi rada "kakovosten kalcij"?
 
Zato, da bi dobila čim več koristnega iz njega . S tem sem mislila kalcij, ki se čim bolje absorbira in ima čim manj svinca. Malo sem gledala pripravke s kalcijem, na nekaterih celo piše samo "kalcij", nič pa, v kakšni obliki je. O elementarnem kalciju pa sploh nisem zasledila nobenega podatka (in o vsebnosti le-tega); pa sploh nisem vedela zanj.
Ja, verjamem, da je cela znanost iz tega ; jaz pa sprašujem, ker bi rada vsaj nekaj vedela o tem, me takšne stvari zanimajo .
 
Bushbaby, najlepša hvala za tako izčrpen in hiter odgovor  , res si zlata !
 
Napisala si, da kalcij jemljemo med obrokom ali po obroku. Je potem potrebno zraven vzeti še vitamin C ali D ?
Kaj pa če je kalcij v pripravku skupaj z magnezijem; kdaj ga je najbolje jemati? Prebrala sem (spet Vitaminska bibilija ), da magnezij ni dobro jemati po jedi, ker nevtralizira želodčno kislost  .
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno. (Antoine de Saint-Exupery)
0
Nazaj na vrh
snezka
Starost: n/aPridružen: 6. dec 2004Prispevkov: 914Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. jun 2006 21:42
Povezava do prispevka
Bushbaby, glede na tvoje dane informacije...kateri pripravki kalcija oz. če se da navesti točen izdelek, ki se ga da dobit v SLo pa bi bili po tvojem mnenju najboljši, najbolj primerni?
be happy;)
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. jun 2006 11:00
Povezava do prispevka
Vanni, glede vitaminov ni treba, da jih vzameš ravno istočasno kot kalcij (čeprav obstajajo taki pripravki, ki vsebujejo poleg kalcija tudi vitamin D, v smislu, da nekoliko pripomore k absorpciji), treba je le poskrbeti za zadostno raven teh vitaminov (zlasti D) v telesu (z dopolnili, hrano ali s soncem (izpostavljene roke, obraz, brez faktorja kakih deset minut - to je danes težje dosegati)).
Glede Mg - odvisno, v kakšni obliki je kalcij, karbonat je treba jemati s hrano, ker potrebuje kislino za absorpcijo (ampak jo tudi nevtralizira, podobno kot Mg), ostale oblike lahko kadarkoli. Tista nevtralizacija naj te nič ne skrbi, če sicer nimaš težav s prebavo, sicer pa kako limonado zraven popij, pa bo Smile .

Snežka, trenutno poznam samo pripravke, ki so v Registru zdravil, te sem že opisala, gotovo obstaja cel kup raznih dopolnil brez Rp., ki so ugodna in primerna, ampak bom morala to preveriti v lekarno. Kar se antacidov tiče, vem, da Rupurut denimo v ta namen ni primeren. Najboljše je, če si v tujini ob priliki nakupite katere od tam dostopnih antacidov, npr. Tums (te sem jaz včasih kupovala, za svoj osnovni namen sicer), so res bistveno cenejši kot katerikoli kalcijev dodatek, okusnejši,... Bom preučila ponudbo v lekarnah.
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
Vanni
Starost: 12Pridružen: 29. apr 2005Prispevkov: 4903Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 11. jun 2006 12:48
Povezava do prispevka
Bushbaby, hvala . Super si !
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno. (Antoine de Saint-Exupery)
0
Nazaj na vrh
sanja
Starost: 45Pridružen: 19. okt 2003Prispevkov: 638Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. jun 2006 17:31
Povezava do prispevka
Izdelki z kalcijevim karbonatom so npr: Calcimed (1250 mg kalcija- 500 mg je razpoložljivega Ca), FidiCalcium 600; to so šumeče tablete.
Lp,
Sanja
0
Nazaj na vrh
snezka
Starost: n/aPridružen: 6. dec 2004Prispevkov: 914Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. avg 2006 11:12
Povezava do prispevka
Bushy, oprosti če sem že tečna...ampak si že imela čas in preučila ponudbo v naših lekarnah kateri kalcij je najbolje jemati?
Sprašujem tudi za mami (ima jih malo čez 50), ker ji je zdravnica svetovala, da mora nujno jemat kalcij.
be happy;)
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 8. avg 2006 20:15
Povezava do prispevka
Je že Sanja zgoraj napisala, česa ugodnejšega niti ni, razen Kalcijevega karbonata samega, ki pa je na recept in je njega predpisovanje omejeno na ledvične bolnike. Če lahko, si pridobi iz tujine Tums ipd.
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
mecajek
Starost: n/aPridružen: 6. dec 2005Prispevkov: 618Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 31. okt 2006 21:43
Povezava do prispevka
Bushy, prosila bi te za komentar tegale izdelka firme Now, gre za kalcijev citrat, oglačujejo ga kot hitro asorbirajoč
 
1 tableta vsebuje:1,25g vidamina D, 300mg kalcija, 150mg magnezija, 7,5mg cinka, 0,5mg bakra in 2,5mg mangana
 
je kaj na tem ali gre samo za marketing?
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 1. nov 2006 18:00
Povezava do prispevka
Videti je kar v redu. Presodi glede na ceno Smile
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Kalcij (kot prehransko dopolnilo)
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
V razvitih državah se pomanjkanje vitamina B12 običajno pojavi pri dojenih otrocih, katerih matere so vegetarijanke ali veganke.